Με ημίμετρα δεν μειώνονται τα ποσοστά των αρνητών εμβολίων

με-ημίμετρα-δεν-μειώνονται-τα-ποσοστά-528364

Του Γιώργου Λαμπράκης

Η επιλογή της κυβέρνησης να βάλει στην εξίσωση του εμβολιασμού τους δημάρχους και τους ιερείς δείχνει τη σοβαρότητα της κατάστασης, που διαμορφώνουν από τη μία το μεταλλαγμένο στέλεχος «Δέλτα» του κορονοϊού και από την άλλη το φρενάρισμα του σχεδίου «Ελευθερία». Πλέον παγιώθηκε σημαντικό ποσοστό υποστηρικτών του αντιεμβολιαστικού κινήματος, που ξεπερνά το 40%. Πρόκειται για φανατικούς υποστηρικτές θεωριών συνομωσίας, αλλά και για πολίτες, που δεν έχουν πειστεί για την ασφάλεια των εμβολίων.

Ολοι εκείνοι όχι μόνο δεν πρόκειται να αλλάξουν γνώμη ως προς την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, αλλά προκύπτει σοβαρό ενδεχόμενο να παρασύρουν και όσους το σκέφτονται. Υπάρχουν αρκετοί πολίτες, που δεν το έχουν αποφασίσει, ωστόσο, παρακολουθώντας τις εξελίξεις με την πανδημία και ακούγοντας τις συνεχείς δημόσιες τοποθετήσεις των ειδικών για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού για τους ανεμβολίαστους, τείνουν προς τη σωστή επιλογή. Ακόμη, πάντως, δεν έχουν κλείσει τα ραντεβού τους για το εμβόλιο και όσο γίνονται αποδέκτες πληροφοριών χωρίς επιστημονικό υπόβαθρο και θεωριών συνωμοσίας, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να μην κάνουν τελικά το εμβόλιο.

Η απόφαση της κυβέρνησης να εμπλέξει στο παιχνίδι τους τοπικούς άρχοντες και τους ιερείς μαρτυρά ότι εξαντλούνται όσο περνά ο καιρός και δεν χτίζεται το τείχος ανοσίας τα όπλα της πειθούς, είτε από τον βομβαρδισμό της ενημέρωσης, είτε με την παροχή κινήτρων. Ακόμη και οι ανακοινώσεις για τα μέτρα, που τέθηκαν ήδη σε ισχύ ή αναμένεται να ισχύουν έως τα μέσα του τρέχοντος μήνα και κάνουν ιδιαίτερα δύσκολη την καθημερινότητα των ανεμβολίαστων πολιτών, δεν δείχνουν να αποδίδουν, σε ό,τι αφορά στη μείωση των ποσοστών των αρνητών των εμβολίων.

Καλούνται, λοιπόν, οι δήμαρχοι και οι ιερείς να παρέμβουν με τρόπους, που δεν έχουν αποσαφηνιστεί, προκειμένου να πειστούν οι αμετάπειστοι. Πολλές επιλογές, πέραν της ενημέρωσης, δεν έχουν οι τοπικοί άρχοντες, ενώ οι ιερείς πρέπει να λάβουν το «πράσινο φως» από τους τοπικούς ιεράρχες, που με τη σειρά τους αναμένουν τις σχετικές ανακοινώσεις από την Ιερά Σύνοδο, ώστε να ζητήσουν από το ποίμνιό τους να εμβολιαστεί. Ολα αυτά προϋποθέτουν χρόνο και υπομονή, που ωστόσο δεν υπάρχουν στην παρούσα χρονική συγκυρία.

Τα επιδημιολογικά στοιχεία, ως προς τα ημερήσια κρούσματα, διαρκώς επιδεινώνονται και πρέπει να θεωρείται ζήτημα χρόνου η επιδείνωση και των υπολοίπων δεικτών, με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ, καθώς και τους θανάτους. Οι δε εκτιμήσεις των ειδικών για νέο κύμα της πανδημίας τον Αύγουστο και για 2.000 κρούσματα την ημέρα μέχρι τα τέλη του μήνα κάνουν ακόμη πιο πιεστική την κατάσταση. Αντίθετα, η κυβέρνηση συνεχίζει να προτείνει και να εφαρμόζει αναποτελεσματικά μέτρα και να κωλυσιεργεί σε μείζονα ζητήματα, όπως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών, των εργαζομένων στα μέσα μεταφοράς, την εστίαση, τον τουρισμό, καθώς και των εκπαιδευτικών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου