Το τείχος ανοσίας πρέπει να χτιστεί το καλοκαίρι

το-τείχος-ανοσίας-πρέπει-να-χτιστεί-το-548790

Του Γιώργου Λαμπράκη

Τη σημασία της δημιουργίας ισχυρού τείχους ανοσίας μέχρι τον Σεπτέμβριο επισημαίνουν με κάθε ευκαιρία οι ειδικοί, καθώς σε διαφορετική περίπτωση τον χειμώνα θα βρεθούμε αντιμέτωποι με εξαιρετικά δυσάρεστες καταστάσεις τόσο για την κοινωνία και το σύστημα υγείας, όσο και για την οικονομία.

Βάσει της πορείας των εμβολιασμών και δεδομένου πως η «Επιχείρηση Ελευθερία» εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς, παρά τη σύγχυση και την ανησυχία που προκαλούν οι αμφιλεγόμενες τοποθετήσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού για το εμβόλιο της AstraZeneca, φαίνεται πως ο στόχος είναι εφικτός. Αλλωστε μην ξεχνάμε πως ήδη είναι διαθέσιμα τα εμβόλια για κάθε ενήλικο πολίτη της χώρας.

Την ίδια ώρα, διαθέσιμο θα είναι στα νησιά και το εμβόλιο της Pfizer, εκτός από αυτό της Johnson & Johnson. Είναι σαφές πως πλέον στόχος είναι τόσο στην «Επιχείρηση Ελευθερία», όσο και στο πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία», εκτός από την πρόσβαση όλων των ηλικιακών ομάδων στο εμβόλιο, οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα επιλογής εμβολίου. Ταυτόχρονα, η σύσταση για τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca αποτελεί επιπλέον κίνητρο, ώστε ακόμη και οι πλέον δύσπιστοι να σπεύσουν να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της επιλογής τους.

Ωστόσο, παραμένει αβέβαιο αν θα φτάσουμε στο 70% των πλήρως εμβολιασμένων το καλοκαίρι ή αν θα γίνει προς το φθινόπωρο. Σύμφωνα με υπολογισμούς, χρειάζονται 80 περίπου ημέρες προκειμένου να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού στην Ελλάδα και με τις δύο δόσεις. Οπως δείχνουν τα στοιχεία, στη χώρα μας έχουν γίνει πάνω από 7,3 εκατομμύρια δόσεις. Καθημερινά στη χώρα μας γίνονται πάνω από 100.000 δόσεις.

Οπως εκτιμάται, στις αρχές Σεπτεμβρίου θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε το τείχος ανοσίας, καθώς θα έχουν ολοκληρώσει την εμβολιαστική διαδικασία σχεδόν τα 2/3 του πληθυσμού. Χώρες όπως το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ισπανία, η Αυστρία, η Γαλλία, η Κύπρος και η Ιταλία χρειάζονται από 48 μέχρι 75 ημέρες για να φτάσουν στον συγκεκριμένο στόχο. Εξαιρετικά αργά φαίνεται να πηγαίνει ο εμβολιασμός στην Ολλανδία, όπου εκεί χρειάζεται 142 ημέρες.

Πάντως, οι ειδικοί επισημαίνουν πως αν δεν χτιστεί το καλοκαίρι το πολυπόθητο τείχος ανοσίας, τον χειμώνα το συγκεκριμένο εγχείρημα θα είναι πιο δύσκολο. Οσο καθυστερεί ο εμβολιασμός, τόσο μεγαλύτερο ποσοστό απαιτείται για να χτιστεί το τείχος ανοσίας, εκτιμούν οι ειδικοί, σημειώνοντας ότι το καλοκαίρι, που η μεταδοτικότητα του ιού είναι μικρότερη, απαιτείται ποσοστό εμβολιασμένων περίπου 70%. Αν καθυστερήσουμε και φτάσουμε στον Δεκέμβριο, που ο ιός μεταδίδεται ευκολότερα, θα πρέπει το αντίστοιχο ποσοστό να φτάσει στο 85% με 90%.

Με τα σημερινά δεδομένα δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να παραμένουμε αισιόδοξοι για την πορεία των εμβολιασμών και να ελπίζουμε πως το τείχος ανοσίας θα χτιστεί το καλοκαίρι, ειδικά τώρα που κάθε ενήλικος πολίτης έχει πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια. Αν θέλουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, δεν έχουμε άλλη επιλογή. Οφείλουν να το αντιληφθούν οι αρνητές των εμβολίων και ιδιαίτερα όσοι εξ αυτών εργάζονται στο σύστημα υγείας. Για τους τελευταίους έρχονται αποφάσεις για τον υποχρεωτικό τους εμβολιασμό, καθώς δεν υπάρχουν άλλες επιλογές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου