Ο εμβολιασμός θα αποτρέψει τέταρτο πανδημικό κύμα

ο-εμβολιασμός-θα-αποτρέψει-τέταρτο-πα-553818

Του Γιώργου Λαμπράκη

Στο στόχαστρο των ειδικών, αλλά και της κυβέρνησης βρίσκονται οι διστακτικοί απέναντι στον εμβολιασμό. Οι περισσότεροι αρνητές είναι άνω των 60 ετών και φαίνεται πως πλέον έχουν ξεκάθαρα αρνητική στάση απέναντι στον εμβολιασμό, καθώς για τη δική τους ηλικιακή κατηγορία άνοιξε η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια εδώ και μήνες, ωστόσο δεν κλείνουν τα ραντεβού τους, παρά τη δυνατότητα που έχουν να επιλέξουν εμβόλιο.

Οι επιστήμονες θεωρούν πως οι ανεμβολίαστοι μπορούν να επηρεάσουν καθοριστικά την επίτευξη του στόχου για χτίσιμο του προσδοκώμενου τείχους ανοσίας στην Ελλάδα το καλοκαίρι και κατά συνέπεια να αποτελέσουν τη βασική αιτία για την έλευση πιθανού τέταρτου πανδημικού κύματος. Μάλιστα, όπως λένε, ο συνδυασμός αρνητών των εμβολίων και μεταλλάξεων του κορονοϊού μπορεί να οδηγήσει σε νέα περιοριστικά μέτρα, σε περίπτωση έξαρσης κρουσμάτων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ήπια αύξηση στον αριθμό διαγνώσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έφτασε σε ικανοποιητικό επίπεδο εμβολιασμένων, αλλά όχι στις νεότερες ηλικίες. Συγκεκριμένα, το μεταλλαγμένο στέλεχος από την Ινδία, αλλά και η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στις ηλικίες 18 – 39 ετών έχουν ως αποτέλεσμα η Βρετανία να καταγραφεί αύξηση άνω του 75% στις διαγνώσεις τις τελευταίες εβδομάδες. Το στοιχείο μπορεί να μην επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις για την έλευση νέου πανδημικού κύματος, ωστόσο αποτελεί ιδιαίτερα ανησυχητικό πισωγύρισμα.

Η διασπορά του μεταλλαγμένου ιού στην κοινότητα, σε συνδυασμό με το 30% των πολιτών άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί, μπορεί να οδηγήσει σε τέταρτο κύμα ακόμη και το καλοκαίρι. Οι ειδικοί είναι ξεκάθαροι ως προς το ενδεχόμενο, αν δεν εμβολιαστούμε. Παρ’ ότι υπάρχει ύφεση, σε ό,τι αφορά στην πορεία της πανδημίας, το φετινό καλοκαίρι δεν αναμένεται εντελώς ξέγνοιαστο. Πρέπει να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό και να ετοιμαστούμε για καλύτερο χειμώνα.

Σε ό,τι αφορά στο τείχος ανοσίας, εάν η χώρα μας καταφέρει να αγγίξει ποσοστό της τάξης του 60% με70%, στην ηλικιακή ομάδα 20 – 39 ετών, θα επιτευχθεί ο πολυπόθητος στόχος. Τη μείωση της μεταδοτικότητας θα την πετύχουμε με τους εμβολιασμούς, που γίνονται το καλοκαίρι στις νεαρές ομάδες, καθώς είναι τα άτομα με τις περισσότερες επαφές και δραστηριότητες. Στο σύνολο του πληθυσμού αν φτάσουμε στο 60% – 70% εμβολιασμένων, θα καλύψουμε το πιο δύσκολο μέρος της διαδρομής μέχρι τον τελικό προορισμό, που δεν είναι άλλος από την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα.

Αυτή τη στιγμή το ποσοστό της ανοσίας είναι περίπου στο 25% και ο στόχος είναι να φτάσουμε στο 50% μέχρι το τέλος Ιουνίου και στο 75% μέχρι το τέλος Αυγούστου. Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι για να αποφευχθεί τέταρτο κύμα, θα πρέπει να εμβολιαστούμε. Να κλείσουμε τα αφτιά μας στους αρνητές, ακόμη και αν κάποιοι προέρχονται από τον κλάδο της ιατρικής, να γυρίσουμε την πλάτη στα fake news και να κάνουμε το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ξεπεραστεί η πανδημία, εκτός από τον μαζικό, οργανωμένο και συντονισμένο εμβολιασμό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου