Ενδείξεις συγκρατημένης αισιοδοξίας

ενδείξεις-συγκρατημένης-αισιοδοξίας-557178

Του Γιώργου Λαμπράκη

Η αισθητή υποχώρηση, που καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα στις ημερήσιες μολύνσεις από τον κορονοϊό, και η μείωση του συνολικού αριθμού των νοσηλευόμενων στο Νοσοκομείο Βόλου αποτελούν ιδιαίτερα αισιόδοξα σημάδια για την επιδημιολογική εικόνα στο πολεοδομικό συγκρότημα. Εφόσον συνεχιστεί η αποκλιμάκωση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων και νοσηλειών και ταυτόχρονα μειωθούν περαιτέρω οι νοσηλευόμενοι στη Μονάδα Εντατικής covid 19, η περιοχή θα μπορεί να πάρει βαθιές ανάσες, μετά από ένα ιδιαίτερα δύσκολο τρίμηνο.

Από τον περασμένο Μάρτιο οι νοσηλείες ασθενών με κορονοϊό στο Νοσοκομείο άρχισαν να ξεπερνούν τις 50, ενώ πριν το Πάσχα άγγιξαν κάποιες ημέρες και τις 100, με αποτέλεσμα να ανοίξει και τρίτη κλινική κορονοϊού στο Αχιλλοπούλειο, το οποίο δέχθηκε ασφυκτική πίεση το τελευταίο χρονικό διάστημα. Η αισθητή μείωση του αριθμού των νοσηλευόμενων με κορονοϊό στο Αχιλλοπούλειο δημιουργεί αισιοδοξία, δεν πρέπει, ωστόσο, να φέρνει εφησυχασμό, γιατί οι ημερήσιες μολύνσεις παραμένουν σε διψήφια επίπεδα.

Ανησυχητικό είναι επίσης και το στοιχείο αναφορικά με την αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, που η Μαγνησία έχει σχεδόν τα ίδια κρούσματα με τη γειτονική Λάρισα, η οποία τόσο στο δεύτερο, όσο και στο τρίτο πανδημικό κύμα κρατούσε τα σκήπτρα των ημερήσιων μολύνσεων σε επίπεδο Θεσσαλίας. Η διασπορά ήταν μεγάλη και αποτυπώθηκε και στις νοσηλείες, ωστόσο το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται σημαντική μείωση του αριθμού των ασθενών τόσο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όσο και στο αντίστοιχο Νομαρχιακό.

Στη Μαγνησία, όπου η κατάσταση πήγε να ξεφύγει πριν το Πάσχα με τα καθημερινά κορονοπάρτι, η επιδημιολογική εικόνα δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία. Με τουλάχιστον 20 νέες μολύνσεις κάθε μέρα δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού, παρ’ ότι τα στοιχεία από το Νοσοκομείο δημιουργούν κλίμα αισιοδοξίας. Η απόσταση, που μας χωρίζει από την επιθυμητή επιδημιολογική κατάσταση, δεν είναι μεγάλη, ωστόσο απέχουμε ακόμη αρκετά από την κατάσταση, στην οποία βρίσκονται η Καρδίτσα και τα Τρίκαλα. Στη Μαγνησία και συγκεκριμένα στον Βόλο η τοπική κοινωνία πρέπει να κάνει και άλλα βήματα μέχρι να μειωθούν τα ημερήσια κρούσματα και να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα στα επίπεδα, που η επιστήμονες θεωρούν ότι δεν θα υπάρχει κίνδυνος νέας έξαρσης.

Στην προσπάθεια, το μεγάλο μας όπλο είναι τα εμβόλια. Ο εμβολιαστικός σχεδιασμός προχωρά στη Μαγνησία με γοργούς ρυθμούς και εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας ποσοστό άνω του 40% των κατοίκων του νομού θα έχει κάνει έστω μια δόση του εμβολίου. Αν συνεχίσουμε αναλόγως μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα έχουμε οικοδομήσει το πολυπόθητο τείχος ανοσίας κατά του κορονοϊού. Στο μεταξύ, πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε. Να φοράμε σωστά τη μάσκα και να κρατάμε αποστάσεις. Βρισκόμαστε στο τέλος της δύσκολης διαδρομής, που ξεκίνησε πριν από 15 μήνες. Ολοι έχουμε κουραστεί, ωστόσο οφείλουμε να διανύσουμε και τα τελευταία μέτρα με προσοχή και υπευθυνότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου