Ο εμβολιασμός οδηγεί στην έξοδο από την υγειονομική κρίση

ο-εμβολιασμός-οδηγεί-στην-έξοδο-από-τη-560408

Του Γιώργου Λαμπράκη

Ο βασικότερος παράγοντας για τη βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων στη Μαγνησία είναι οι εμβολιασμοί. Πρόκειται για ξεκάθαρη διαπίστωση, που προκύπτει από την εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος, σε συνδυασμό με την επιδημιολογική εικόνα στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου, όπου τις τελευταίες εβδομάδες μειώνονται σταθερά οι ημερήσιες μολύνσεις από τον κορονοϊό, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνεται, έστω με αργό ρυθμό, η εικόνα και σε ό,τι αφορά στις νοσηλείες στο Νοσοκομείο.

Μπορεί η Μαγνησία να παραμένει μεταξύ των δέκα Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, πλην Αττικής, όπου καταγράφεται καθημερινά διψήφιος αριθμός νέων κρουσμάτων, ωστόσο τα δεδομένα του τελευταίου δεκαημέρου δείχνουν σαφή τάση βελτίωσης, γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία, ικανοποίηση, όχι όμως και εφησυχασμό.

Η αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών, με το εμβολιαστικό κέντρο του Νοσοκομείου να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο, συνετέλεσε στη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας του νομού, που μέχρι και πριν από λίγες εβδομάδες ήταν άκρως ανησυχητική. Η περιοχή παρέμενε στο στόχαστρο των επιδημιολογικών αρχών, εξαιτίας και της επιβάρυνσης των αστικών λυμάτων. Ευτυχώς για όλους και ειδικά για την αγορά αποφεύχθηκαν τα χειρότερα και πλέον ο νομός βρίσκεται σε φάση σταθερής αποκλιμάκωσης, η οποία αποτυπώνεται πρώτα και κύρια στον αριθμό των ημερήσιων μολύνσεων και στη συνέχεια στον αντίστοιχο των νοσηλευόμενων και των διασωληνωμένων.

Αν συνεχίσουμε στον ίδιο ρυθμό, αν, δηλαδή, η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού φτάσει στα προσδοκώμενα επίπεδα και αποκτήσουν προστασία από τον κορονοϊό οι οκτώ στους δέκα πολίτες, το ερχόμενο φθινόπωρο θα είναι τελείως διαφορετικό από το περασμένο. Τότε δεν υπήρχε στη διάθεσή μας το όπλο των εμβολίων, ενώ η πανδημία δεν ήταν τόσο επιθετική, εξαιτίας της απουσίας των μεταλλάξεων, οι οποίες από τις αρχές του 2021 μέχρι σήμερα αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή στη μάχη, που δίνει η ανθρωπότητα με τον κορονοϊό.

Για αυτό, άλλωστε, καθίσταται αναγκαίος ο εμβολιασμός. Για αυτό δεν στέκουν σε καμία λογική συζήτηση οι αντιρρήσεις, οι επιφυλάξεις, η διστακτικότητα και εν τέλει η άρνηση απέναντι στα εμβόλια. Το πρόγραμμα των εμβολιασμών εξελίσσεται με απόλυτα ικανοποιητικό ρυθμό, επειδή σπεύδουν να θωρακιστούν έναντι της πανδημίας οι πολίτες, που είναι συνειδητοποιημένοι και υπεύθυνοι, καθώς αντιλαμβάνονται ότι αν δεν κάνουν το εμβόλιο, κινδυνεύουν να νοσήσουν όχι μόνο οι ίδιοι, αλλά και οι γύρω τους.

Ο πονοκέφαλος των επιστημόνων είναι τι θα γίνει με τη επιχείρηση «Ελευθερία», όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία εμβολιασμού των πολιτών, που έχουν αποφασίσει να κάνουν το εμβόλιο και έρθει η ώρα των αρνητών. Πώς, δηλαδή, θα πειστούν να αλλάξουν γνώμη όσοι σήμερα δεν θέλουν να εμβολιαστούν για λόγους, που δεν σχετίζονται με ζητήματα υγείας, αλλά με ακατανόητα και επικίνδυνα ιδεολογήματα. Πρόκειται για ισχυρή μειονότητα, από τη στάση της οποίας εξαρτάται αν θα αποκτήσει η κοινωνία την πολυπόθητη ανοσία. Η συζήτηση περί υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού άρχισε, ωστόσο εξελίσσεται με πολύ αργούς ρυθμούς και έχει απέναντί της τη συνήθη ατολμία της πολιτείας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου