Ο εμβολιασμός βάζει φραγμό και στις μεταλλάξεις

ο-εμβολιασμός-βάζει-φραγμό-και-στις-με-562023

Του Γιώργου Λαμπράκη

Την ώρα που αρκετοί πολίτες έχουν κλείσει ήδη το ραντεβού τους για να εμβολιαστούν ή έχουν ήδη εμβολιαστεί ακόμη και με τις δύο δόσεις των εμβολίων κατά του κορονοϊού, η επιστημονική κοινότητα παραμένει σε επιφυλακή εξαιτίας των μεταλλάξεων. Πλέον, οι μεταλλάξεις όχι μόνο καθορίζουν τον εμβολιαστικό σχεδιασμό των κρατών, αλλά και τον προγραμματισμό εταιρειών παρασκευής εμβολίων, που έχουν επικεντρωθεί στο αν τα σκευάσματά τους είναι αρκετά αποτελεσματικά έναντι των νέων μεταλλάξεων.

Τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού αποτελούν τη βασικότερη απειλή στον αγώνα της ανθρωπότητας κατά της πανδημίας, καθώς, πέραν των επιπτώσεων στο σύστημα υγείας, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα σε βασικούς τομείς της οικονομίας, όπως ο τουρισμός. Φαίνεται να συμβαίνει στη Μ. Βρετανία με την ινδική μετάλλαξη.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, οι μεταλλάξεις είναι η κύρια αίτια για την ανάγκη επανάληψης του εμβολιασμού, προκειμένου να προστατεύεται ο οργανισμός από την πανδημία. Με λίγα λόγια, σημαίνει πως οι δύο δόσεις ίσως δεν είναι αρκετές, ώστε να προστατεύουν τους πολίτες από τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού.

Οι εκκλήσεις των ειδικών αφενός για να εμβολιαστούν όσοι ακόμη το σκέφτονται, αφετέρου για τη τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας ακόμη και τώρα, που η πανδημία βρίσκεται σε κάμψη, εστιάζονται στην προσπάθεια να αποκλειστεί το σενάριο εμφάνισης επικίνδυνης μετάλλαξης στη χώρα μας, που θα τινάξει στον αέρα όσα πετύχαμε τους τελευταίους μήνες.

Το σενάριο απομακρύνεται για τη χώρα μας, όσο εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς η επιχείρηση «Ελευθερία», βάσει της οποίας πλησιάζουμε στους 6,2 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Ωστόσο, τα μεταλλαγμένα στελέχη εξακολουθούν να αποτελούν απειλή και να επηρεάζουν την επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας.

Συνολικά, στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί 19 μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού, ενώ στην Ευρώπη οι αντίστοιχες μεταλλάξεις είναι 32, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Το σύνολο των θετικών δειγμάτων στις μεταλλάξεις στην Ελλάδα ξεπερνά τις 11.500. Το συχνότερο στέλεχος παραμένει το βρετανικό, που αντιπροσωπεύει σχεδόν το 70% του συνόλου των ελεγχθέντων για μεταλλάξεις δειγμάτων.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ο εμβολιασμός είναι απολύτως αναγκαίος, ώστε να πάρει ανάσες το ΕΣΥ και να σταματήσει η κοινωνία να θρηνεί απώλειες. Με τον εμβολιασμό θα βελτιωθούν αφενός οι σκληροί δείκτες της πανδημίας, αφετέρου θα πάρει μπρος η μηχανή της οικονομίας. Θα μπορέσουμε, δηλαδή, να ξανακερδίσουμε τις ζωές μας και να επιστρέψουμε στις παλιές μας συνήθειες. Επιπρόσθετα, θα απομακρύνουμε την απειλή επικίνδυνων πισωγυρισμάτων εξαιτίας παραγόντων, όπως οι μεταλλάξεις, που καραδοκούν, ώστε να ανατρέψουν την αποτελεσματικότητα του εμβολιαστικού σχεδιασμού. Και σε αυτή την περίπτωση είναι στο χέρι μας να κερδίσουμε τα τελευταία μέτρα της δύσκολης διαδρομής, που διανύουμε από την άνοιξη του 2020.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου