Το διπλό μήνυμα της ημέρας του νοσηλευτή

το-διπλό-μήνυμα-της-ημέρας-του-νοσηλευ-598171

Του Γιώργου Λαμπράκη

Η παγκόσμια ημέρα νοσηλευτή, που τιμήθηκε χθες, αποτελεί ιδανική αφορμή, ώστε να επανέλθουν στο προσκήνιο της επικαιρότητας τα ζητήματα, που απασχολούν τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας. Οι νοσηλευτές, μαζί με τους γιατρούς, παραμένουν στην πρώτη γραμμή της μάχης με την πανδημία από τον Μάρτιο του 2020. Εχουν χαρακτηριστεί ήρωες, τους έχουν αποδοθεί τα εύσημα για την προσφορά τους στο σύστημα υγείας, αρκετοί έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό, ενώ περισσότεροι από 15 υγειονομικοί έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας επιπλοκών, που τους προκάλεσε ο ιός.

Κι όμως, το νοσηλευτικό προσωπικό στα Νοσοκομεία παραμένει εκτός βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων. Στη χώρα μας εξακολουθούν να αντιστοιχούν τρεις νοσηλευτές σε 100 ασθενείς, όταν ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος ξεπερνά τους οκτώ νοσηλευτές ανά 100 ασθενείς. Την ίδια στιγμή, το νοσηλευτικό προσωπικό έχει μέσο ηλικιακό όρο από 35 έως 55 χρόνια, εξαιτίας του «παγώματος» των προσλήψεων στο δημόσιο τη δεκαετία των μνημονίων.

Από τα τέλη του 2020 άρχισε η ενίσχυση με προσωπικό των Νοσοκομείων της χώρας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες, που προκάλεσε η πανδημία. Ετσι, προσλήφθηκαν συμβασιούχοι, με τους οποίους το σύστημα υγείας κατάφερε να ανταποκριθεί στην έκρηξη των νοσηλειών στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα. Αυτή τη στιγμή το Νοσοκομείο Βόλου έχει τον μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού από τα μέσα της δεκαετίας του ’80.

Οι συνδικαλιστές ζητούν τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, έτσι ώστε να παραμένει σε καλό επίπεδο η πληρότητα σε προσωπικό και μετά το τέλος της πανδημικής κρίσης. Είναι χρέος της πολιτείας να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες εργασίας για τους νοσηλευτές, που προσφέρουν καθημερινά όσο ελάχιστοι λειτουργοί του δημοσίου.

Από την άλλη μεριά, είναι χρέος των νοσηλευτών να προστατεύουν τον εαυτό τους έναντι της πανδημίας, σπεύδοντας να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού. Δεν επιτρέπεται να βρισκόμαστε στον πέμπτο μήνα του σχεδίου «Ελευθερία» και να έχει εμβολιαστεί μόνο το 65% του νοσηλευτικού, διοικητικού και λοιπού προσωπικού των Νοσοκομείων της χώρας. Είναι χρέος των υγειονομικών να θωρακίσουν τους εαυτούς τους, έτσι ώστε να στείλουν τα ανάλογα μηνύματα σε όσους εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν το ζήτημα των εμβολίων με σκεπτικισμό και επιφυλακτικότητα, παρά την εκατόμβη των νεκρών. Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται κινητικότητα, σε ό,τι αφορά στην εμβολιαστική κάλυψη του υγειονομικού προσωπικού, ωστόσο οι ρυθμοί, με τους οποίους εμβολιάζονται οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, είναι αντιστρόφως ανάλογοι της κρισιμότητας των περιστάσεων.

Είναι, λοιπόν, διπλό το μήνυμα του φετινού εορτασμού της ημέρας του νοσηλευτή. Από τη μία η πολιτεία καλείται να στηρίξει ουσιαστικά τους εργαζόμενους, που δεν άφησαν το σύστημα υγείας να καταρρεύσει, όταν χτύπησε τον πλανήτη το πανδημικό κύμα του κορονοϊού. Από την άλλη, οι ίδιοι οι νοσηλευτές οφείλουν να πράξουν το αυτονόητο και να αποτελέσουν παράδειγμα για την κοινωνία, σημαντικό μέρος της οποίας παραμένει ακόμη διστακτικό απέναντι στο μοναδικό μας όπλο στη μάχη με την υγειονομική κρίση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου