Τα κορονοπάρτι και ο φαύλος κύκλος της νοσηρότητας

τα-κορονοπάρτι-και-ο-φαύλος-κύκλος-της-600623

Του Γιώργου Λαμπράκη

Στις πόλεις, όπου καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού, με αποτέλεσμα να περάσουν στο «βαθύ κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη της χώρας και να μην ανοίξουν τα σχολεία, προηγήθηκαν φαινόμενα συνωστισμού σε ιερούς ναούς, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και ξέφρενα κορονοπάρτι. Ηταν, λοιπόν, απολύτως αναμενόμενο, από τη στιγμή που δεν τηρήθηκαν βασικοί κανόνες κατά της διασποράς της πανδημίας, να αυξηθούν οι μολύνσεις και τα ποσοστά θετικότητας στον κορονοϊό να φτάσουν στα ύψη. Τα άκρως ανησυχητικά επιδημιολογικά δεδομένα, που καταγράφονται τα τελευταία 24ωρα σε περιοχές, όπως το Μεσολόγγι, θα επιβαρύνουν τις επόμενες ημέρες το σύστημα υγείας και θα αυξήσουν περαιτέρω τον ημερήσιο αριθμό των θανάτων.

Στον Βόλο, όπου δεν καταγράφηκαν φαινόμενα συνωστισμού σε εκκλησίες κατά τη διάρκεια του Πάσχα, η επιδημιολογική εικόνα παραμένει ανησυχητική και επιβεβαιώνεται από τον ημερήσιο αριθμό των νέων μολύνσεων, καθώς και από την κατάσταση στο Νοσοκομείο με τους δεκάδες νοσηλευόμενους και τους 250 νεκρούς από τον περασμένο Οκτώβριο.

Κι όμως, οι 70 και πλέον νοσηλευόμενοι στο Νοσοκομείο με κορονοϊό, οι εκατοντάδες νεκροί και τα δεκάδες νέα κρούσματα, που καταγράφονται καθημερινά, δεν αρκούν, ώστε να σταματήσει η διοργάνωση κορονοπάρτι.

Παρ’ ότι η εστίαση άνοιξε, έστω μέχρι τις 11 το βράδυ, εκατοντάδες νεαροί επιμένουν να συγκεντρώνονται σε κεντρικούς πεζοδρόμους και να γλεντάνε μέχρι το ξημέρωμα, χωρίς να λαμβάνουν κανένα απολύτως μέτρο αυτοπροστασίας από την πανδημία. Φαίνεται πως καθιερώθηκε πλέον η διοργάνωση κορονοπάρτι στον Βόλο, κυρίως τα Σαββατοκύριακα. Δεν πρόκειται για αυθόρμητες συγκεντρώσεις της νεολαίας, αλλά για οργανωμένες προσπάθειες να στηθούν υπαίθρια γλέντια, στα οποία το αλκοόλ ρέει άφθονο και η μουσική παίζει στη διαπασών. Οσο δυνατά παίζει η μουσική, τόσο εύκολα γίνεται η μετάδοση του κορονοϊού, καθώς οι συμμετέχοντες ούτε έχουν εμβολιαστεί, ούτε λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας. Το αντίθετο μάλιστα. Διασκεδάζουν, πίνουν και χορεύουν ο ένας πάνω στον άλλον και στη συνέχεια επιστρέφουν στα σπίτια τους, εκθέτοντας στον κίνδυνο της πανδημίας τους γονείς και τους παππούδες τους.

Το γεγονός ότι στον Βόλο παραμένει στα ύψη το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι. Αντίθετα, συνδέεται άμεσα με τα δεκάδες κρούσματα, που καταγράφει καθημερινά η Μαγνησία τις τελευταίες εβδομάδες. Πολλά από τα κρούσματα μετατρέπονται σε νοσηλείες, που με τη σειρά τους οδηγούν σε θανάτους. Ο φαύλος κύκλος της νοσηρότητας διευρύνεται και κρατά τον Βόλο εγκλωβισμένο σε αδιέξοδη πορεία. Παρ’ ότι αυξάνονται τα εμβόλια, η επιδημιολογική εικόνα της πόλης παραμένει στο κόκκινο, επειδή ορισμένοι αποφάσισαν να γράψουν στα παλιά τους τα παπούτσια τα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού και να εκθέσουν στον κίνδυνο της μόλυνσης ακόμη και τους γονείς τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η αστυνόμευση ελάχιστα μπορεί να συνεισφέρει. Χωρίς ατομική ευθύνη και ενσυναίσθηση, τι μπορεί να κάνει ο αστυνομικός;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου