Στην τελική ευθεία για την επιστροφή στην κανονικότητα

στην-τελική-ευθεία-για-την-επιστροφή-σ-604920

Του Γιώργου Λαμπράκη

Το στοίχημα για την επόμενη ημέρα της πανδημικής κρίσης θα κερδηθεί από τη χώρα μας μόνο αν συνεχιστεί να υλοποιείται με τον ίδιο ρυθμό ο εμβολιαστικός σχεδιασμός, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίσει την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, που επαναλειτούργησε μετά από έξι μήνες lockdown. Είναι προφανές ότι από τη στιγμή που η κοινωνία θα οικοδομήσει το απαιτούμενο ανοσιακό τείχος απέναντι στον κορονοϊό, θα απομακρυνθεί και η τελευταία πιθανότητα λήψης νέων μέτρων περιορισμού.

Για να εμβολιαστεί, όμως, το 70% του γενικού πληθυσμού και με τις δύο δόσεις των εμβολίων θα περάσει το καλοκαίρι. Μέχρι τότε οι επιχειρήσεις που άνοιξαν μετά το Πάσχα, αλλά και όσες έχουν επαναλειτουργήσει από τα τέλη Μαρτίου χρειάζονται μέτρα στήριξης, προκειμένου να σταθούν στα πόδια τους έως ότου αποκατασταθεί η κανονικότητα στην κατανάλωση και επανακάμψει το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Μέτρα, όπως οι φοροελαφρύνσεις, η προστασία των επαγγελματιών από τις δανειακές τους υποχρεώσεις και γιατί όχι το κούρεμα οφειλών προς το κράτος, θα μπορούσαν να δώσουν ανάσες ζωής σε χιλιάδες επιχειρήσεις στο κρίσιμο χρονικό διάστημα μέχρι το χτίσιμο του τείχους ανοσίας απέναντι στον κορονοϊό. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα έρθει τσουνάμι λουκέτων στην αγορά και η προσπάθεια που έγινε το τελευταίο 12μηνο από την κυβέρνηση να μην κλείσουν επιχειρήσεις και να μη χαθούν θέσεις εργασίας θα πάει στράφι.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι από τον Μάρτιο του 2020 χιλιάδες επιχειρήσεις ανέστειλαν τη λειτουργία τους, στο πλαίσιο των μέτρων κατά της διασποράς της πανδημίας. Με εξαίρεση ένα τρίμηνο, το περασμένο καλοκαίρι, όταν άνοιξε η αγορά και δούλεψε η πραγματική οικονομία, όλο το υπόλοιπο χρονικό διάστημα οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, της εστίασης και του τουρισμού παρέμειναν με κατεβασμένα ρολά και φυτοζωούσαν με τα επιδόματα της επιστρεπτέας προκαταβολής. Η στήριξή τους τώρα, που φαίνεται φως στο βάθος του τούνελ, λόγω των εμβολίων, θεωρείται μείζονος σημασίας για να έχει αντίκρισμα ο πακτωλός των δισ. ευρώ, που δόθηκαν στην πραγματική οικονομία από πέρυσι.

Ετσι θα καρποφορήσει και η εθνική προσπάθεια κατά της πανδημίας, μέσω του σχεδίου «Ελευθερία». Από τη μια οι εμβολιασμένοι πολίτες, από την άλλη οι βιώσιμες επιχειρήσεις θα δώσουν στη χώρα την απαιτούμενη ώθηση για να επιστρέψει στη θετική οικονομική τροχιά, στην οποία είχε αρχίσει να εισέρχεται στα τέλη του 2019.

Το ζήτημα του εμβολιασμού είναι μείζονος σημασίας για την επιστροφή της χώρας μας στην κανονικότητα και για την επανάκτηση όσων χάσαμε τον τελευταίο χρόνο. Οσοι δεν το αντιλαμβάνονται και συνεχίζουν να αδιαφορούν για την ανάγκη εμβολιασμού ή ακόμη και να την υπονομεύουν, ακυρώνουν τις θυσίες των πολιτών από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα και επιδεικνύουν ασέβεια σε όσους συμπεριφέρονται με υπευθυνότητα και κοινωνική ενσυναίσθηση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου