Το εφαλτήριο επιστροφής στην ανάπτυξη και η ανάγκη μεταρρυθμίσεων για ισχυρή οικονομία

το-εφαλτήριο-επιστροφής-στην-ανάπτυξ-610871

Του Γιώργου Λαμπράκη

Μπορεί και το φετινό Πάσχα να μην το γιορτάζουμε όπως έχουμε συνηθίσει, λόγω των απαγορεύσεων στις μετακινήσεις από νομό σε νομό. Μπορεί η αγορά να εξακολουθεί να λειτουργεί με μέτρα και περιορισμούς. Μπορεί η εστίαση να επαναλειτουργεί από την ερχόμενη Δευτέρα με συγκεκριμένους όρους και κανόνες. Ωστόσο, πρέπει να μας απασχολεί περισσότερο η επίτευξη των στόχων, που τίθενται επιτακτικά στο μέτωπο της πραγματικής οικονομίας. Στόχοι ξεκάθαροι, χωρίς περιθώρια αποτυχίας, αν θέλουμε να επιστρέψουμε γρήγορα στους επιθυμητούς ρυθμούς ανάπτυξης και να βγούμε μια και καλή από το τέλμα, στο οποίο βούλιαξαν τη χώρα οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης.

Η Ελλάδα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χάσει για δεύτερη συνεχή χρονιά το στοίχημα του τουρισμού. Οι εμπλοκές και οι καθυστερήσεις στο πρόγραμμα των εμβολιασμών προκαλούν ανησυχία, εντείνουν τις δυσκολίες και θολώνουν το τοπίο. Ο παράγοντας των εμβολίων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις εξελίξεις και να μας απομακρύνει από την επίτευξη του στόχου για έσοδα της τάξης του 40% με 50%, σε σχέση με τα αντίστοιχα από τον τουρισμό το καλοκαίρι του 2019, που ήταν χρονιά ρεκόρ για τον κλάδο, πριν ξεσπάσει η πανδημία. Οπως εκτιμούν έμπειροι τουριστικοί παράγοντες, είναι ακόμη εφικτό να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος.

Το άνοιγμα νέων εμβολιαστικών γραμμών αμέσως μετά το Πάσχα ενισχύει την αισιοδοξία ότι η ερχόμενη τουριστική περίοδος θα είναι πολύ καλύτερη από την περσινή και πως θα αποτελέσει ισχυρό εφαλτήριο για τη δυναμική επιστροφή της Ελλάδας στις τουριστικές αγορές. Ας μην ξεχνάμε ότι καθοριστικοί παράγοντες για την επιλογή προορισμού διακοπών από τους ξένους τουρίστες δεν είναι πλέον μόνο οι τιμές και η φυσική ομορφιά κάθε χώρας, αλλά και η προστασία από τον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού.

Αν είναι καλό το φετινό καλοκαίρι για τον τουρισμό, η χώρα μας μπορεί να καταγράψει ικανοποιητική ανάπτυξη, στο πλαίσιο εκτιμήσεων του υπουργείου Οικονομικών, και να βγει στο ξέφωτο της ανάπτυξης μετά από 12 δύσκολους μήνες, με ισχυρότερη δυναμική και καλύτερες προοπτικές. Η πιστή εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε όλη την αλυσίδα της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας και η επιθετική πολιτική προσέλκυσης ξένων τουριστών μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο ως προς την επίτευξη του τελικού στόχου.

Αρκεί, όμως, η επανεκκίνηση της τουρισμού για να επιστρέψει η χώρα μας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και να αφήσει πίσω της μια ώρα αρχύτερα τη μιζέρια, την αβεβαιότητα και την αδράνεια, που προκαλεί η υγειονομική κρίση του κορονοϊού; Η αγορά χρειάζεται ζεστό χρήμα και επενδύσεις. Για αυτό, όσο πιο γρήγορα πέσουν στην ελληνική οικονομία τα χρήματα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, τόσο το καλύτερο. Η κυβέρνηση υπέβαλε ήδη το οριστικό εθνικό σχέδιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθιστώντας σαφές ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια να χαθεί ούτε μία μέρα. Τα 32 δισ. ευρώ, που μπορούν να μετατραπούν σε επενδύσεις 60 ύψους δισ. ευρώ μέσω των τραπεζών, των ευρωπαϊκών επενδυτικών ταμείων και των ιδιωτών, καλύπτουν σε πρώτη φάση το μεγάλο επενδυτικό κενό, που προκάλεσε στην ελληνική οικονομία η πανδημική κρίση. Δεν επαρκούν, ωστόσο, οι συγκεκριμένοι πόροι για να καλύψουν το χαμένο έδαφος δεκαετιών επενδυτικής αδράνειας.

Μπορούν, όμως, όπως επισημαίνουν έγκυροι οικονομικοί αναλυτές, να δώσουν ισχυρή ώθηση στην οικονομία, δημιουργώντας ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον, από το οποίο θα προκύψουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για βιώσιμες επενδύσεις τα επόμενα χρόνια. Στην πραγματικότητα οι πόροι του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης είναι τα επενδυτικά κεφάλαια, που έλειπαν από την ελληνική οικονομία και πριν την υγειονομική κρίση του κορονοϊού. Με αυτά τα κεφάλαια η χώρα μας θα μπορούσε να επανεκκινήσει μετά τη ζοφερή δεκαετία των μνημονίων. Αν δεν υπήρχε η πανδημία, ουδέποτε θα προέκυπταν το Ταμείο Ανάκαμψης και ο πακτωλός των ευρωπαϊκών κονδυλίων, που αναλογεί σήμερα στην Ελλάδα. Με αυτή την έννοια, η κρίση του κορονοϊού μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία ανάπτυξης για τη χώρα μας.

Υπό την προϋπόθεση μέχρι να εισρεύσουν τα πρώτα ευρωπαϊκά κεφάλαια για τις επενδύσεις, η κυβέρνηση πρέπει να ακούσει τους ανθρώπους της αγοράς και να μην αποσύρει τα μέτρα στήριξης των κλάδων της πραγματικής οικονομίας, που εξακολουθούν να πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Είναι κρίσιμο για τις προοπτικές και τη δυναμική, που θα αναπτύξει η οικονομία στο μέλλον, να βγει η χώρα μας από την κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, τόσο σε ό,τι αφορά στα επιχειρηματικά κεφάλαια, όσο και στο ανθρώπινο δυναμικό.

Αυτό είναι πάνω – κάτω το τοπίο, το οποίο θα διαμορφωθεί τους επόμενους μήνες στην ελληνική οικονομία. Σε κάθε περίπτωση, πολλά περισσότερα πρέπει να γίνουν τα επόμενα χρόνια, αν θέλουμε να ξεφύγουμε οριστικά από τον φαύλο κύκλο του υπερδανεισμού και την απειλή της πτώχευσης και ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε τις απαιτούμενες προϋποθέσεις ανάπτυξης, χωρίς οδυνηρά πισωγυρίσματα. Αν πετύχουμε τους στόχους, θα έχουμε αφήσει πίσω μας οριστικά το στρεβλό οικονομικό μοντέλο, που χαρακτηρίζει το ελληνικό κράτος στα 200 χρόνια της ιστορίας του.

Η πρώτη βασική προϋπόθεση επίτευξης των στόχων είναι να γίνουν οι τολμηρές μεταρρυθμίσεις, που ανακοινώνονται και ποτέ δεν εφαρμόζονται στο δημόσιο, την υγεία, την παιδεία, το ασφαλιστικό, τη φορολόγηση και την πάταξη της φοροδιαφυγής. Η δεύτερη και πιο σημαντική προϋπόθεση είναι να ωριμάσει το πολιτικό κατεστημένο και να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, χωρίς τον φόβο του πολιτικού κόστους. Αλλιώς, θα εξακολουθήσουμε να πληρώνουμε τις ανεπάρκειες και την αβελτηρία του πολιτικού μας προσωπικού, με τη διαφορά ότι σε λίγα χρόνια θα έχουν εξαντληθεί οι πόροι του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και θα επιστρέψουν ο κίνδυνος νέας χρεοκοπίας και ο εφιάλτης των μνημονίων…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου