Το άνοιγμα της εστίασης έρχεται την κατάλληλη ώρα

το-άνοιγμα-της-εστίασης-έρχεται-την-κα-611827

Του Γιώργου Λαμπράκη

Παρά τη σταδιακή αποκλιμάκωση των δεικτών της πανδημίας, η κατάσταση παραμένει κρίσιμη στη χώρα μας. Ο κορονοϊός συνεχίζει να επελαύνει, αποδεικνύοντας την αναποτελεσματικότητα των περιοριστικών μέτρων. Την ίδια στιγμή, υπάρχει κούραση σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας, είτε λόγω της κατάστασης αναστολής, στην οποία βρίσκεται ουσιαστικά η κοινωνική μας ζωή εδώ και έναν χρόνο, είτε της αναστολής των οικονομικών δραστηριοτήτων, που έχουν επηρεάσει τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών.

Από την άλλη μεριά, καλούμαστε να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού, προκειμένου να μη χαθεί ο έλεγχος της κατάστασης, γιατί πρέπει να αποφευχθεί ο κίνδυνος κατάρρευσης του ΕΣΥ, καθώς οι αντοχές είναι περιορισμένες. Με άλλα λόγια, πρέπει να κερδίσουμε χρόνο για λογαριασμό του συστήματος υγείας, μέχρι να αυξηθεί ο αριθμός των πολιτών που θα εμβολιαστούν.

Οι επιστήμονες λένε ότι η καλύτερη λύση είναι να παραμείνουμε στα σπίτια μας. Πόσο εύκολο είναι, όμως, να εφαρμοστεί, ειδικά τώρα που φτιάχνει ο καιρός και ο κόσμος δεν αντέχει άλλο τον εγκλεισμό. Οχι γιατί έπαψε να φοβάται τον κορονοϊό, αλλά γιατί θέλει να ζήσει φυσιολογικά. Το βλέπει κανείς στις πλατείες, στα πάρκα και στις παραλίες τα Σαββατοκύριακα, αλλά και τις καθημερινές, όπου κατά τις νυχτερινές ώρες προκαλούνται χαοτικές καταστάσεις.

Ορθώς η κυβέρνηση εγκατέλειψε τις κατασταλτικές μεθόδους, μετά τα θλιβερά γεγονότα στη Νέα Σμύρνη. Η τήρηση των μέτρων και η ατομική ευθύνη, όταν προκύπτουν μείζονα ζητήματα δημόσιας υγείας, δεν είναι δυνατό να τίθενται υπό αστυνομικό έλεγχο. Από την άλλη, δεν μπορούμε να κερδίσουμε τη μάχη με την πανδημία, μη εφαρμόζοντας τα μέτρα που έχουν προτείνει οι ειδικοί και έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση, άλλα λέγοντας και άλλα κάνοντας.

Στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, σε ό,τι αφορά στους δείκτες της πανδημίας, πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να πορευόμαστε στον ίδιο αδιέξοδο δρόμο. Δεν είναι δυνατό να συνεχίζονται τα κορονοπάρτι, ενώ καταγράφονται καθημερινά χιλιάδες νέα κρούσματα, ενώ συνεχίζουν να χάνουν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι και παραμένουν στις ΜΕΘ εκατοντάδες διασωληνωμένοι ασθενείς με κορονοϊό.

Κατά συνέπεια, το προσεκτικό και οργανωμένο άνοιγμα της εστίασης από τη Δευτέρα του Πάσχα αποτελεί ορθή και επιβεβλημένη επιλογή. Μόνον έτσι μπορούν να αποτρέπονται τα παράνομα κορονοπάρτι στις πλατείες, όπου τις τελευταίες εβδομάδες επικρατεί το απόλυτο χάος. Είναι, σίγουρα, προτιμότερο όλοι όσοι συνωστίζονται στις πλατείες και αφήνουν πίσω τους τόνους σκουπιδιών να έχουν τη δυνατότητα να διασκεδάζουν υπό ασφαλέστερες συνθήκες. Το άνοιγμα της εστίασης παρέχει στην κοινωνία την αίσθηση ότι τα πράγματα βελτιώνονται, ενώ υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποτρέψει περαιτέρω επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών, μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος για τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού, που είναι το μεγαλύτερο όπλο μας στη μάχη με την πανδημία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου