Η ναυαρχίδα της προσπάθειας για το τείχος ανοσίας

η-ναυαρχίδα-της-προσπάθειας-για-το-τεί-613097

Του Γιώργου Λαμπράκη

Το νέο εμβολιαστικό κέντρο, που θα αρχίσει να λειτουργεί μέχρι το τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας στο Νοσοκομείο Βόλου, θα αποτελέσει τη ναυαρχίδα της προσπάθειας για το χτίσιμο του πολυπόθητου τείχους ανοσίας κατά της πανδημίας, μέχρι τα μέσα του ερχόμενου καλοκαιριού. Πολύ πιο νωρίς, δηλαδή, από ό,τι σχεδιαζόταν, η Μαγνησία θα έχει ανεβάσει το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού πάνω από το 60%.

Οι δέκα εμβολιαστικές γραμμές, που θα τεθούν σε λειτουργία από τις 5 Μαΐου, μπορούν να ανεβάσουν στις 1.000 τις ημερήσιες δόσεις εμβολίων, δηλαδή είναι εφικτό σε έναν μήνα να γίνουν 30.000 δόσεις εμβολίων. Αν τα ίδια νούμερα επαναληφθούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, έως τα μέσα του καλοκαιριού θα έχουν εμβολιαστεί πάνω από 130.000 Μαγνησιώτες, αν συμπεριλάβουμε και τους σχεδόν 44.000, που μέχρι χθες είχαν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Ο χώρος, όπου θα λειτουργεί το νέο εμβολιαστικό κέντρο στο φυσιοθεραπευτήριο του Νοσοκομείου, είναι λειτουργικός, άνετος, διαθέτει ξεχωριστή είσοδο από την Πολυμέρη και το πιο σημαντικό δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες, που έχουν κλείσει ραντεβού για τον εμβολιασμό τους, να μην περιμένουν σε συνθήκες συνωστισμού, σε κλειστό χώρο, όπως παρατηρείται σήμερα με το εμβολιαστικό κέντρο στο παιδιατρικό τμήμα των εξωτερικών ιατρείων, αλλά σε ανοιχτό χώρο με ομπρέλες, καρέκλες και παγκάκια, που προσέφερε ο Δήμος Βόλου. Ενα ακόμη κέρδος, που προκύπτει από το νέο εμβολιαστικό κέντρο, είναι η επαναλειτουργία των παιδιατρικών εξωτερικών ιατρείων στον χώρο, ο οποίος εδώ και τέσσερις μήνες χρησιμοποιείται για τη χορήγηση των εμβολίων.

Σε ό,τι αφορά στη στελέχωση του νέου εμβολιαστικού κέντρου με τις 10 εμβολιαστικές γραμμές, η διοίκηση του Νοσοκομείου περιμένει τις επόμενες ημέρες την πρόσληψη τουλάχιστον 10 επικουρικών νοσηλευτών, προκειμένου να καλυφθούν οι επιπρόσθετες ανάγκες. Σημειωτέον ότι ο νέος χώρος θα λειτουργεί και τις επτά ημέρες της εβδομάδας, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ.

Ολα, λοιπόν, είναι έτοιμα, ώστε το νέο εμβολιαστικό κέντρο να αρχίσει τους μαζικούς εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού, με την ευχή όλων να επικεντρώνεται αφενός στην ομαλή τροφοδοσία της χώρας με δόσεις εμβολίων το προσεχές χρονικό διάστημα, αφετέρου στην ανταπόκριση των πολιτών στο ζήτημα των εμβολιασμών. Παρά τις διαβεβαιώσεις των επιστημόνων, τα άκρως ανησυχητικά στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας και τα παραδείγματα χωρών, που χτίστηκε ήδη το τείχος ανοσίας και οι πολίτες ξανακέρδισαν τις ζωές τους, στην Ελλάδα παραμένει εκτός της επιχείρησης «Ελευθερία» σημαντικό ποσοστό πολιτών.

Επίσης, σημαντικό μέρος της νεολαίας συνεχίζει να επιδεικνύει ανευθυνότητα και αδιαφορία για τους κινδύνους διασποράς του κορονοϊού, συμμετέχοντας σε κορονοπάρτι. Ανάλογες συμπεριφορές μπορούν να γκρεμίσουν όσα προσπαθεί να οικοδομήσει η πολιτεία, με προσπάθειες όπως αυτή του νέου εμβολιαστικού κέντρου στο Νοσοκομείο Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου