Εκτός ελέγχου

εκτός-ελέγχου-615793

Του Γιώργου Λαμπράκη

Η κατάσταση με τα κορονοπάρτι στο κέντρο του Βόλου δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Από τη μία προκαλούνται ζητήματα για τη δημόσια υγεία, καθώς ο συνωστισμός εκατοντάδων ατόμων χωρίς μέτρα και προφυλάξεις αυξάνει τον κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού. Από την άλλη, ξενυχτούν μαζί με τους νεαρούς, που διασκεδάζουν, και περίοικοι, οι οποίοι τις τελευταίες εβδομάδες περνούν τα πάνδεινα και το επόμενο πρωί μαζεύουν από τα μπαλκόνια των διαμερισμάτων τους σπασμένα μπουκάλια, ενώ βγαίνοντας από τις εισόδους των πολυκατοικιών τους βλέπουν σκουπίδια και ακαθαρσίες.

Μία ακόμη σημαντική παράμετρος, που καθιστά επιτακτική την ανάγκη να σταματήσουν τα υπαίθρια κορονοπάρτι, προκύπτει από τις καταγγελίες καταστηματαρχών στην οδό Τάκη Οικονομάκη για οργανωμένη προσπάθεια να αλωθεί ο συγκεκριμένος πεζόδρομος από ομάδες παραβατικών ατόμων, που χρησιμοποιούν αυτοκίνητα με επαγγελματικά ηχητικά συστήματα, που μεταφέρουν σε κιβώτια ποτά και μπίρες, προκειμένου να πωλούν αλκοόλ στους συμμετέχοντες στα κορονοπάρτι, που στρατολογούν τσιλιαδόρους, ακόμη και φουσκωτούς για να εκφοβίζουν και να απειλούν τους καταστηματάρχες της περιοχής. Χαρακτηριστικές είναι οι μαρτυρίες στη στήλη τρομοκρατημένων ιδιοκτήτων καφέ μπαρ επί της Τ. Οικονομάκη, που δεν δημοσιοποιούν τα στοιχεία τους για ευνόητους λόγους.

Στα βίντεο, που κάνουν ξανά από χθες τον γύρο του διαδικτύου, αποτυπώνεται χαοτική κατάσταση, η οποία αφενός απειλεί τη δημόσια υγεία, αφετέρου καθιστά επιβεβλημένη την παρέμβαση των αστυνομικών αρχών. Πλέον τα υπαίθρια κορονοπάρτι στον Βόλο δεν είναι αυθόρμητες συγκεντρώσεις της νεολαίας, που δικαιολογημένα δεν αντέχει άλλο τα μέτρα και τον εγκλεισμό. Πρόκειται για οργανωμένες προσπάθειες με σκοπό να καθιερωθεί συγκεκριμένη κατάσταση, ακόμη και μετά την επαναλειτουργία της εστίασης σε λίγες ημέρες.

Ποιος, δηλαδή, αποκλείει την πιθανότητα μετά τις 11 το βράδυ, που θα κλείνουν από τη Δευτέρα του Πάσχα τα καφέ και τα μπαρ, να αρχίζουν υπαίθρια πάρτι με μουσική, αλκοόλ και μπράβους, με την Αστυνομία να δηλώνει αδυναμία παρέμβασης; Αμεσα πρέπει να ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό της κατάστασης, που αρχίζει από τα μέσα της εβδομάδας και κορυφώνεται τα Σαββατοκύριακα. Η προληπτική παρουσία αστυνομικών περιμετρικά των επίμαχων σημείων αρκετές ώρες πριν αρχίσουν τα κορονοπάρτι μπορεί να αποτρέψει τις συγκεντρώσεις και τον συνωστισμό. Προτού μαζευτεί ο κόσμος και αρχίσει να διασκεδάζει, πρέπει αστυνομικοί να βρίσκονται στο σημείο. Αλλιώς, δεν είναι δυνατό να διαλυθούν οι συγκεντρώσεις, τουλάχιστον, χωρίς να προκληθούν επεισόδια και χαθεί ο έλεγχος. Μέχρι την επαναλειτουργία της εστίασης μεσολαβούν επτά ημέρες, μεταξύ τους και το Σαββατοκύριακο του Πάσχα. Αν αυτό το χρονικό διάστημα δεν ληφθούν μέτρα για να σταματήσουν τα παράνομα κορονοπάρτι, μετά θα είναι πολύ αργά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου