Προσοχή και υπευθυνότητα μέχρι το τέλος της διαδρομής

προσοχή-και-υπευθυνότητα-μέχρι-το-τέλ-619975

Του Γιώργου Λαμπράκη

Ο πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας ότι ανοίγει η εστίαση από τις 3 Μαΐου και απελευθερώνονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις από τα μέσα του ερχόμενου μήνα, όταν δηλαδή θα επανεκκινήσει και ο τουρισμός, θέλησε αφενός να καλύψει το επικοινωνιακό χάντικαπ, που προκάλεσαν στην κυβέρνηση τα μέτρα περιορισμού και το φετινό Πάσχα, αφετέρου να στείλει το μήνυμα ότι η κοινωνία και η οικονομία επανέρχονται με αργά, αλλά σταθερά βήματα στην κανονικότητα, μετά από έναν χρόνο απαγορεύσεων, λόγω κορονοϊού. Αν το μήνυμα παρερμηνευτεί από τους πολίτες, είναι πολύ πιθανό να μπλέξουμε σε χειρότερες περιπέτειες με την πανδημία και μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι.

Το άνοιγμα της εστίασης δεν σημαίνει ότι πρέπει να κατακλειστούν τα καφέ, τα μπαρ, οι ταβέρνες και τα εστιατόρια από κόσμο. Το ότι ισχύουν συγκεκριμένοι περιορισμοί ως προς τον ανώτατο επιτρεπόμενο αριθμό πελατών στις επιχειρήσεις εστίασης δεν διασφαλίζει ότι θα τηρούνται τα προβλεπόμενα, αν ο κόσμος δεν επιδείξει αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα. Αν αρχίσουμε να διασκεδάζουμε ο ένας πάνω στον άλλον η περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και η αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων θα είναι δραματική.

Σε ό,τι αφορά στην απελευθέρωση των μετακινήσεων από νομό σε νομό, επίσης απαιτούνται μεγάλη προσοχή και σοβαρότητα, καθώς ο κορονοϊός μεταδίδεται από περιοχή σε περιοχή μέσω των δικών μας μετακινήσεων. Αν επισκεφτούμε τους συγγενείς και τους φίλους μας στο χωριό, χωρίς να έχει προηγηθεί τεστ αυτοδιάγνωσης ή ενώ έχουμε εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα, προκύπτουν πιθανότητες να γίνει διασπορά του ιού στην περιφέρεια, όπου ο μέσος ηλικιακός όρος είναι υψηλός και οι ιατρικές υποδομές υποτυπώδεις.

Στο ζήτημα της εστίασης και στο αντίστοιχο των μετακινήσεων απαιτείται μεγάλη προσοχή. Η άρση των απαγορεύσεων μετά το Πάσχα, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, δεν πρέπει να ερμηνευτεί ως μήνυμα χαλάρωσης και μη εφαρμογής των μέτρων για χρήση της μάσκας, τήρησης των αποστάσεων και διενέργειας ατομικών τεστ πριν από κάθε μετακίνηση. Ο καλός καιρός δεν πρέπει να μας ξεγελά, καθώς και με υψηλές θερμοκρασίες ο κορονοϊός μεταδίδεται και αποδεικνύεται από τα χιλιάδες κρούσματα, που καταγράφονται καθημερινά, παρ’ ότι βρισκόμαστε στα τέλη Απριλίου.

Επίσης, όσοι έχουν εμβολιαστεί και αισθάνονται αλώβητοι από την πανδημία, πρέπει να γνωρίζουν ότι το εμβόλιο τους προστατεύει από τον κίνδυνο να νοσήσουν βαριά, όχι να μη μολυνθούν από τον ιό. Για αυτό η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική παντού από όλους, εμβολιασμένους και μη. Ο κίνδυνος μετάδοσης θα ελαχιστοποιηθεί, όταν εμβολιαστεί η πλειονότητα του πληθυσμού και χτίσουμε το πολυπόθητο τείχος ανοσίας. Μέχρι τότε ας συνεχίζουμε να προσέχουμε. Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία της υγειονομικής περιπέτειας, που ζούμε από πέρυσι. Ηδη διανύουμε τα τελευταία χιλιόμετρα της δύσκολης διαδρομής. Ας μη διακινδυνεύσουμε οδυνηρά πισωγυρίσματα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου