Βιαστική απόφαση με μεγάλο ρίσκο

βιαστική-απόφαση-με-μεγάλο-ρίσκο-621061

Του Γιώργου Λαμπράκη

Η απόφαση της κυβέρνησης για το άνοιγμα της εστίασης από τις 3 Μαΐου δείχνει προχειρότητα, βιασύνη και πανικό. Η πίεση, που ασκείται στο κυβερνών κόμμα από την κοινωνία, τους φορείς της εστίασης, αλλά και την πραγματική οικονομία συνολικά, είναι τεράστια. Οι πολίτες δεν αντέχουν άλλους περιορισμούς και απαγορεύσεις και σταμάτησαν, επί της ουσίας, να εφαρμόζουν τα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού.

Οι παράγοντες της εστίασης, που καταγράφουν απώλειες τζίρου άνω των 2,5 δισ. ευρώ από τον Μάρτιο του 2020, εξάντλησαν κάθε όριο αντοχής και υπομονής, ειδικά το τελευταίο εξάμηνο που ο κλάδος κατέβασε ρολά, μόλις ξέσπασε το δεύτερο πανδημικό κύμα. Σε ό,τι αφορά στις αντοχές της πραγματικής οικονομίας, άπαντες αναγνωρίζουν ότι χωρίς την εστίαση δεν μπορεί να λειτουργεί ικανοποιητικά το λιανεμπόριο. Από τον περασμένο Δεκέμβριο, που ανοιγοκλείνουν τα εμπορικά καταστήματα, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, οι τζίροι τους είναι κάτω του μετρίου, επειδή η εστίαση παραμένει κλειστή.

Για όλους αυτούς τους λόγους αποφασίστηκε, λοιπόν, να επαναλειτουργήσουν από τη Δευτέρα του Πάσχα οι επιχειρήσεις εστίασης, χωρίς ωστόσο να έχουν διασφαλιστεί οι συνθήκες για την ομαλή επανεκκίνηση του κλάδου. Για παράδειγμα, ταβέρνα για να ξανανοίξει πρέπει ο ιδιοκτήτης της να έχει την απαιτούμενη ρευστότητα, έτσι ώστε να αγοράζει τα υλικά για την παρασκευή των φαγητών, που θα σερβίρει στους πελάτες του. Μετά από έξι μήνες αναστολής λειτουργίας και κατά συνέπεια χωρίς εισόδημα, πόσοι από τους καταστηματάρχες εστίασης μπορούν να αγοράζουν τα απαραίτητα για τις επιχειρήσεις τους; Η έκτακτη οικονομική βοήθεια, που υποσχέθηκε, ειδικά για την εστίαση, ο υπουργός Ανάπτυξης, παραμένει σε θεωρητικό επίπεδο, ενώ χθες υπήρξαν πληροφορίες ότι θα καταβληθεί προς τα τέλη Μαΐου, δηλαδή κατόπιν εορτής.

Το άλλο μεγάλο ζήτημα, που προκύπτει για τα καταστήματα εστίασης, είναι η προμήθεια φρέσκων υλικών στις αργίες του Πάσχα. Το τελευταίο ζήτημα αφορά στα μέτρα επαναλειτουργίας των καταστημάτων και στη στάση των ελεγκτικών μηχανισμών. Ο κόσμος είναι σίγουρο ότι θα σπεύδει στα καφέ και τα εστιατόρια μετά από τόσους μήνες εγκλεισμού. Οι καταστηματάρχες της εστίασης δεν είναι αστυνομικοί για να μπορούν να βάλουν σε τάξη την κατάσταση, που θα προκύψει με το άνοιγμα του κλάδου. Απαιτούνται, λοιπόν, σοβαρότητα από τους πολίτες, προσοχή από τους καταστηματάρχες και ανοχή από τα όργανα του ελεγκτικού μηχανισμού.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το άνοιγμα της εστίασης σαν βαλβίδα αποσυμπίεσης της κοινωνίας, ειδικά μετά την απόφαση για απαγόρευση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων το Πάσχα. Ωστόσο, οι καταστηματάρχες της εστίασης και οι πολίτες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την επίμαχη απόφαση σαν στοίχημα, που αν το κερδίσουν θα έχουν κάνει το καθοριστικό βήμα επιστροφής στην κανονικότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου