Οταν η κόπωση ακυρώνει την ατομική ευθύνη

οταν-η-κόπωση-ακυρώνει-την-ατομική-ευθ-623775

Του Γιώργου Λαμπράκη

Οσοι αδιαφορούν για τον κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού και γλεντούν κάθε βράδυ σε υπαίθρια πάρτι, αγνοούν την έννοια της ατομικής ευθύνης και τις συνέπειες, που μπορεί να προκαλέσει η συμπεριφορά τους, ενώ βρισκόμαστε λίγο πριν την κορύφωση του τρίτου πανδημικού κύματος. Οσοι συνωστίζονται σε πεζόδρομους, πάρκα και πλατείες για να απολαμβάνουν αμέριμνοι το ποτό τους, λειτουργούν με ασέβεια απέναντι στους εκατοντάδες πολίτες, που χαροπαλεύουν στις ΜΕΘ και στους συγγενείς των 9.500 νεκρών, που μετρά μέχρι στιγμής η χώρα μας.

Οσοι επιμένουν στα κορονοπάρτι, ακυρώνουν την υπεράνθρωπη προσπάθεια των υγειονομικών να κρατήσουν όρθιο το εθνικό σύστημα υγείας σε πρωτοφανή κατάσταση.

Οσοι, τέλος, γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς για τις συναθροίσεις, ναρκοθετούν τον σχεδιασμό για τη σταδιακή επανεκκίνηση νευραλγικών κλάδων της πραγματικής οικονομίας, όπως η εστίαση και ο τουρισμός, που δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας βρίσκονται στον αέρα.

Οσο διαρκεί η οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων από το κράτος, οι οποίοι βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων, υπάρχει έστω και πενιχρό εισόδημα στις οικογένειές τους. Οταν, όμως, τελειώσουν τα χρήματα και κληθούν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις να σηκώσουν το βάρος της μισθοδοσίας των υπαλλήλων τους, θα φανούν οι πραγματικές διαστάσεις της υγειονομικής κρίσης, που μαστίζει τον πλανήτη εδώ και έναν χρόνο.

Κανείς, λοιπόν, δεν έχει το δικαίωμα να ακυρώνει τη συνολική προσπάθεια πολιτείας, εθνικού συστήματος υγείας και πολιτών για επιστροφή στη νέα κανονικότητα, επικαλούμενος την κούραση από τους πολύμηνους περιορισμούς, το νεαρό της ηλικίας όσων συνωστίζονται κάθε βράδυ σαν να μην υπάρχει αύριο ή ακόμη και θεωρίες συνωμοσίας, που εξακολουθούν να αμφισβητούν την επικινδυνότητα του κορονοϊού.

Στα Νοσοκομεία οι κλινικές covid στενάζουν από βαριά περιστατικά 50άρηδων και 60άρηδων χωρίς σοβαρά προβλήματα υγείας. Στο Νοσοκομείο Βόλου εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο λειτουργίας και τρίτης κλινικής κορονοϊού, καθώς οι νοσηλείες συνεχώς αυξάνονται, τα εξιτήρια είναι πιο λίγα και οι συνθήκες μοιάζουν όλο και πιο πολύ με τις αντίστοιχες του δεύτερου κύματος της πανδημίας, όταν στο Αχιλλοπούλειο στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου νοσηλεύονταν πάνω από 130 ασθενείς με κορονοϊό.

Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη παρά τα 2,5 εκατομμύρια εμβόλια, που έχουν γίνει στον πληθυσμό. Από τη στάση όλων θα κριθούν η εξέλιξη της πανδημίας και η επάνοδος της οικονομίας και της χώρας σε κανονικούς ρυθμούς. Εφτασε, λοιπόν, η στιγμή να επιλέξουμε, αν θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και θα βοηθήσουμε τη συνολική προσπάθεια κατά της πανδημίας στην τελική ευθεία της υγειονομικής κρίσης ή αν θα ακυρώσουμε όσα έχουμε πετύχει μέχρι τώρα, επειδή κάποιοι κουράστηκαν από τα μέτρα και θέλουν να απολαμβάνουν το ποτό τους, ενώ η επιδημιολογική εικόνα παραπέμπει σε πόλεμο…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου