Η εικονική πραγματικότητα με τα μέτρα κατά της πανδημίας

η-εικονική-πραγματικότητα-με-τα-μέτρα-625123

Οι ανεύθυνες συμπεριφορές λόγω κόπωσης ή νοοτροπίας απειλούν να προκαλέσουν την πλήρη κατάρρευση του συστήματος υγείας

Του Γιώργου Λαμπράκη

Οι εικόνες ακραίου συνωστισμού στο πλέον πολυσύχναστο στέκι της νεολαίας του Βόλου καταγράφηκαν μόλις ένα 24ωρο μετά τις ανακοινώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας για τη μετάβαση της πόλης στο «βαθύ κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη. Τη συγκεκριμένη απόφαση υπαγόρευσε η έξαρση κρουσμάτων, που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο η μετάβαση του Δήμου Βόλου στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού, χωρίς να αλλάξει το παραμικρό στην καθημερινότητά μας, έστειλε τα χειρότερα δυνατά μηνύματα σε όσους έχουν συνηθίσει να συνωστίζονται για να απολαμβάνουν το ποτό τους, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις της ανεύθυνης συμπεριφοράς τους στην επιδημιολογική εικόνα της περιοχής.

Από την περασμένη Παρασκευή καταγράφονται καθημερινά αρνητικά ρεκόρ, σε ό,τι αφορά στον αριθμό των νοσηλευόμενων με κορονοϊό στο Νοσοκομείο Βόλου. Πάνω από 70 ασθενείς, ο μεγαλύτερος αριθμός από τις αρχές του 2021, δίνουν τη δική τους μάχη στις κλινικές κορονοϊού και στη ΜΕΘ covid. Από το περασμένο Σάββατο μέχρι χθες πέντε ακόμη άνθρωποι έφυγαν από τη ζωή, νικημένοι από την πανδημία, ενώ και οι οκτώ κλίνες στη ΜΕΘ παραμένουν γεμάτες. Την ίδια στιγμή, ο, συνωστισμός και η πολυκοσμία, χωρίς την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας από τον ιό, έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, με την Αστυνομία να έχει εξαφανιστεί, όπως συμβαίνει στο σύνολο της επικράτειας.

Εχουμε, λοιπόν, από τη μια την πολιτεία να αποφασίζει για τη μετάβαση περιοχών στο «βαθύ κόκκινο» εξαιτίας της δραματικής επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεδομένων, χωρίς, όμως, να συνοδεύονται οι αποφάσεις από τα ανάλογα μέτρα. Από την άλλη, η νεολαία αδιαφορεί προκλητικά για τον κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού και έχει μετατρέψει σε χώρους νυχτερινής διασκέδασης τους πεζόδρομους, τα πάρκα και τις πλατείες, από όπου απουσιάζει η Αστυνομία, επειδή πολύ απλά είναι αδύνατο να επιβάλλει την τάξη, όταν απέναντί της βρίσκονται εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες νεαρά άτομα, που πίνουν και εκτονώνονται μετά από έναν χρόνο μέτρων και περιορισμών. Είναι, δηλαδή, σαν να κάνει η πολιτεία ότι νομοθετεί μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού και πολίτες να κάνουν πως εφαρμόζουν τα συγκεκριμένα μέτρα.

Πλέον η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και αποτυπώνεται στην εξέλιξη της πανδημίας. Οι ανεύθυνες συμπεριφορές λόγω κόπωσης ή νοοτροπίας απειλούν να προκαλέσουν την πλήρη κατάρρευση του συστήματος υγείας και να ανατρέψουν τα σχέδια επανεκκίνησης της εστίασης και του τουρισμού αμέσως μετά το Πάσχα. Ηδη έχει ακυρωθεί ο σχεδιασμός για άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων ενόψει του Πάσχα, καθώς δεν είναι δυνατό να δοθεί το πράσινο φως για ταξίδια, τη στιγμή που η επιδημιολογική εικόνα της χώρας είναι χειρότερη από την αντίστοιχη του δεύτερου πανδημικού κύματος, παρ’ ότι έχει εμβολιαστεί από τις αρχές του χρόνου το 17% του πληθυσμού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου