Ανησυχητικές επιδημιολογικές ενδείξεις στα Λύκεια

ανησυχητικές-επιδημιολογικές-ενδείξ-630620

Του Γιώργου Λαμπράκη

Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να επαναλειτουργήσουν τα Λύκεια με την υποχρεωτική χρήση ατομικών τεστ κορονοϊού, δεν δείχνει να διασφαλίζει την ομαλή επανεκκίνησή τους. Στη Μαγνησία, δύο Γενικά Λύκεια ανέστειλαν ήδη τη λειτουργία τους και άλλα τρία είναι πολύ πιθανό να κλείσουν από σήμερα, εξαιτίας κρουσμάτων κορονοϊού, που δεν αφορούν στα τεστ αυτοδιάγνωσης. Το σκηνικό αναστάτωσης στα σχολεία έρχονται να συμπληρώσουν οι καταλήψεις, ενώ οι αρνητές των ατομικών τεστ, μαθητές και εκπαιδευτικοί, παρ’ ότι είναι μικρή μειονότητα, συνεχίζουν να αποτελούν πονοκέφαλο για τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

Σε αυτό το κλίμα, οι τελειόφοιτοι των Λυκείων προσπαθούν να προετοιμαστούν για τη δοκιμασία των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων. Από την έναρξη του σχολικού έτους μάθημα με διά ζώσης διδασκαλία έγινε μόνο για τρεις μήνες και το υπόλοιπο χρονικό διάστημα οι μαθητές προσπαθούσαν να καλύψουν τη διδακτέα ύλη μέσω τηλεδιδασκαλίας. Οσο καιρό παρέμεναν στα σπίτια τους, ήταν τουλάχιστον ασφαλείς από τον κορονοϊό, εφόσον τηρούσαν τα μέτρα αυτοπροστασίας. Τώρα, που οι μαθητές Λυκείων επέστρεψαν στις τάξεις, προκύπτουν καθημερινά νέα κρούσματα, που δεν σχετίζονται με τα ατομικά τεστ. Το γεγονός προκαλεί έντονη ανησυχία, ειδικά στους τελειόφοιτους Λυκείου που διακινδυνεύουν, αν μολυνθούν από τον κορονοϊό, να χάσουν ακόμη και τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Η διασπορά του ιού στην κοινότητα είναι μεγάλη, εξαιτίας της μη τήρησης των μέτρων. Η εικόνα στον Βόλο καθημερινά κάθε άλλο παρά πόλη, που βρίσκεται στο κόκκινο του επιδημιολογικού χάρτη της χώρας θυμίζει. Οι πολίτες κυκλοφορούν κανονικά, πολλοί φορώντας με λάθος τρόπο την προστατευτική μάσκα, ενώ ο συνωστισμός σε πάρκα και πλατείες αποτελεί σύνηθες φαινόμενο. Η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού, όπως και οι ουρές έξω από τράπεζες και τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας. Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το γεγονός ότι η Μαγνησία καταγράφει τις τελευταίες ημέρες πάνω από 50 κρούσματα σε καθημερινή βάση.

Η σχολική κοινότητα, που αποτελεί μικρογραφία της κοινωνίας, είναι απολύτως φυσιολογικό να υποστεί τις συνέπειες της μη τήρησης των μέτρων. Τα κρούσματα, που καταγράφονται τα τελευταία 24ωρα στα σχολεία, αποδεικνύουν τη διασπορά του κορονοϊού στην τοπική κοινωνία και καταρρίπτουν το επιχείρημα του υπουργείου Παιδείας για την προστασία των Λυκείων μέσω των ατομικών τεστ. Η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων των τεστ αυτοδιάγνωσης παραμένει ζητούμενο, καθώς πρόκειται για ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, που χρησιμοποιείται από μη ειδικούς. Οι αρνητές των ατομικών τεστ αυξάνονται και ταυτόχρονα εντείνεται η ανησυχία για την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου μέτρου, κυρίως από τη στιγμή που προκύπτουν όλο και περισσότερες καταγγελίες για εξάντληση των αποθεμάτων self tests στα φαρμακεία.

Ολα αυτά δείχνουν ότι η επαναλειτουργία των Λυκείων δεν έγινε με την απαιτούμενη ασφάλεια τόσο για τους μαθητές, όσο και για τους εκπαιδευτικούς. Επειδή δεν προβλέπεται να αλλάξει η επίμαχη απόφαση, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο, παρά ελπίζουμε ότι δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η φετινή διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων εξαιτίας επιλογής, που δείχνει βεβιασμένη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου