Στο χείλος του γκρεμού

στο-χείλος-του-γκρεμού-641418

Του Γιώργου Λαμπράκη

Οι καταστηματάρχες της εστίασης έχουν εξαντλήσει κάθε περιθώριο αντοχής και υπομονής. Το οικονομικό αδιέξοδο, στο οποίο έχουν περιέλθει, είναι τεράστιο και για αρκετούς μη διαχειρίσιμο. Τα χρέη τούς έχουν πνίξει, οι όποιες προοπτικές ανάκαμψης του κλάδου μετατίθενται για μετά το Πάσχα και οι περισσότεροι ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος ελπίζουν πλέον μόνο σε θαύμα.

Οσο, μάλιστα, περνά ο καιρός, τόσο το οικονομικό τέλμα, στο οποίο βρίσκονται, γίνεται ακόμη πιο βαθύ, καθώς συσσωρεύονται ανεξόφλητες υποχρεώσεις, ενώ παράλληλα οι συνθήκες, που επέβαλαν την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης, αντί να βελτιώνονται, διαρκώς χειροτερεύουν. Ηδη, η απόφαση να βάλουν οριστικό λουκέτο αρκετά καταστήματα καθίσταται αναπόφευκτη.

Οι καταστηματάρχες της εστίασης, μαζί με τους επαγγελματίες του τουρισμού και τους ιδιοκτήτες γυμναστηρίων, αποτελούν τους επαγγελματικούς κλάδους, που έχουν δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Οι καταστηματάρχες της εστίασης έχουν παραδώσει στην κυβέρνηση τα κλειδιά των επιχειρήσεών τους εδώ και δύο μήνες, καθώς οι αντοχές τους εξαντλήθηκαν, ενώ δεν υπάρχει στο βάθος του ορίζοντα συγκεκριμένη προοπτική ως προς την επαναλειτουργία της εστίασης, χωρίς τον κίνδυνο να ξανακατέβουν τα ρολά.

Οι ελπίδες για σύντομη επιστροφή στην κανονικότητα, που καλλιέργησαν τα εμβόλια, ξεθωριάζουν, καθώς καθυστερεί η υλοποίηση του σχεδίου για τον εμβολιασμό του πληθυσμού, εξαιτίας των γνωστών προβλημάτων με τις φαρμακευτικές εταιρείες. Επιπρόσθετα, οι μεταλλάξεις του κορονοϊού θέτουν υπό αμφισβήτηση την έτσι κι αλλιώς προβληματική διαδικασία των εμβολιασμών, εντείνουν τις ανησυχίες για τη μεταδοτικότητα της νόσου και απομακρύνουν την προοπτική εξόδου από το τούνελ της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, που ζούμε εδώ και έναν χρόνο.

Οι προσπάθειες, που κατέβαλαν το τελευταίο δεκάμηνο οι επαγγελματίες της εστίασης, να κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις τους, δεν απέδωσαν. Επίσης, ούτε η μετατροπή πολλών καταστημάτων από εστιατόρια και ταβέρνες σε επιχειρήσεις που λειτουργούν με delivery και take away μπορεί να διασφαλίσει το μέλλον τους, ούτε βέβαια το «πάγωμα» των ενοικίων και το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι δυνατό να αποτρέψουν τα λουκέτα.

Από τον περασμένο Νοέμβριο η εστίαση παραμένει κλειστή, χωρίς να υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας της. Οι εκπρόσωποι του κλάδου υποδέχθηκαν με ικανοποίηση τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τη νομοθέτηση ουσιαστικών μέτρων στήριξης, όπως η οικονομική ενίσχυση με 300 εκατομμύρια ευρώ. Στο αίτημα του κλάδου για «κούρεμα» χρεών δεν υπάρχει απάντηση και δεν αναμένεται να υπάρξει, καθώς θα προκύψουν ανάλογα αιτήματα από το σύνολο των επαγγελματικών ομάδων, που επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία.

Οι καταστηματάρχες της εστίασης συνεχίζουν να διεκδικούν ουσιαστικά μέτρα για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους, που θα διασφαλίζουν και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν δραματικά και το σημείο από το οποίο δεν θα υπάρχει επιστροφή για χιλιάδες επιχειρήσεις πλησιάζει επικίνδυνα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου