Δεν φαίνεται φως στο βάθος του τούνελ

δεν-φαίνεται-φως-στο-βάθος-του-τούνελ-642457

Του Γιώργου Λαμπράκη

Αδιέξοδη παραμένει η κατάσταση στην εμπορική αγορά, μετά από έναν χρόνο πανδημίας και έπειτα από πέντε μήνες με μέτρα και περιορισμούς, που αφενός δεν βελτιώνουν την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, αφετέρου προκαλούν συνθήκες ασφυξίας στην πραγματική οικονομία.

Αφού συμπληρώθηκαν τέσσερις εβδομάδες λειτουργίας της τοπικής εμπορικής αγοράς με click away, με εξαίρεση τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, όπου οι αγορές γίνονταν με το σύστημα click in shop, τα καταστήματα δέχονται από προχθές τους πελάτες τους κατόπιν τηλεφωνικών ραντεβού.

Η εικόνα σε ό,τι αφορά στους τζίρους και τα ταμεία των εμπορικών επιχειρήσεων είναι κάτι παραπάνω από απογοητευτική. Μηδενικές εισπράξεις για αρκετές εμπορικές επιχειρήσεις και κάθετη πτώση του τζίρου για το σύνολο της αγοράς, που παραμένει σε χειμερία νάρκη και αναμένει τις αποφάσεις των ειδικών για την επαναλειτουργία της πραγματικής οικονομίας, υπό συνθήκες κανονικότητας.

Οι καταναλωτές δεν είναι δυνατό να βγουν στην αγορά για να κάνουν τα ψώνια τους με τηλεφωνικό ραντεβού. Δεν είναι μόνο η γενικότερη οικονομική δυσπραγία, που αποθαρρύνει τον κόσμο. Είναι οι περιορισμοί ως προς τις μετακινήσεις και το κλίμα αβεβαιότητας, που κυριαρχεί, ως προς το χρονικό διάστημα επανόδου της καθημερινότητας στα προ πανδημίας δεδομένα. Σε όλα αυτά πρέπει να συνεκτιμηθεί και η άσχημη ψυχολογία των καταναλωτών, εξαιτίας των θλιβερών επιδημιολογικών δεδομένων, που καταγράφονται καθημερινά, με τα διαδοχικά αρνητικά ρεκόρ στον ημερήσιο αριθμό των νέων μολύνσεων και των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ των νοσοκομείων.

Υπό αυτές τις συνθήκες η αγορά δεν μπορεί να λειτουργήσει. Ούτε είναι δυνατό τα μέτρα οικονομικής στήριξης του λιανεμπορίου να αποτρέψουν το «τσουνάμι» των μαζικών λουκέτων, που προβλέπουν το επόμενο διάστημα οι έμποροι. Το χειρότερο είναι πως δεν διαφαίνεται κάποια χαραμάδα φωτός στο σκοτεινό τούνελ, που διασχίζουμε τον τελευταίο χρόνο. Κάποια ελπιδοφόρα προοπτική για το τέλος της πανδημικής κρίσης, προτού καταστραφεί ολοκληρωτικά ένα από τα πλέον δυναμικά γρανάζια της πραγματικής οικονομίας.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών για άνοιγμα της αγοράς στα τέλη Μαρτίου διαψεύστηκαν από τα επιδημιολογικά δεδομένα και την εξέλιξη της πανδημίας. Καθημερινά καταγράφονται χιλιάδες νέα κρούσματα και δεκάδες απώλειες ανθρώπων. Αν, μάλιστα, επαληθευτούν οι εκτιμήσεις των ειδικών για τον αριθμό διασωληνωμένων και ημερήσιων θανάτων μέχρι τα μέσα Απριλίου, δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Οι έμποροι προσδοκούν πλέον στην πασχαλινή περίοδο, μήπως και μπορέσουν να σώσουν ό,τι σώζεται από το καταστροφικό πρώτο τετράμηνο του 2021. Πάλι, όμως, χωρίς τις επιχειρήσεις εστίασης οι ελπίδες τους μειώνονται, καθώς λιανεμπόριο και εστίαση είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Το λουκέτο στον έναν κλάδο επηρεάζει τον άλλον και η παράταση στην αναστολή λειτουργίας της εστίασης σημαίνει παράταση και στην υποτονική κίνηση στην εμπορική αγορά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου