Ελπίζουμε μόνο στα εμβόλια και στον καλό καιρό

ελπίζουμε-μόνο-στα-εμβόλια-και-στον-κα-643803

Του Γιώργου Λαμπράκη

Η συνεχής επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων, ως προς τον αριθμό των νέων μολύνσεων από τον κορονοϊό, των θανάτων και των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ των Νοσοκομείων της χώρας, οδηγεί σε πραγματικό αδιέξοδο, τη στιγμή που άρχισαν να χαλαρώνουν οι απαγορεύσεις και οι περιορισμοί μέτρων ακόμη και στις περιοχές, οι οποίες βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο» τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι αποφάσεις για άρση περιορισμών, ως προς τις διαδημοτικές μετακινήσεις, τέθηκαν ήδη σε ισχύ, ωστόσο η εξέλιξη της πανδημίας δεν μπορεί να προβλεφθεί, ειδικά σε περιοχές όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη, όπου τα κρούσματα επιμένουν και η ανησυχία των ειδικών εντείνεται. Οπως αποδεικνύεται, ο κορονοϊός είναι ανθεκτικός και προσαρμόζεται εύκολα στις όποιες αποφάσεις για νέα μέτρα, παρά τις απαγορεύσεις που ισχύουν από τον περασμένο Νοέμβριο.

Τα μοναδικά μας όπλα έναντι της πανδημίας, δηλαδή η τήρηση των μέτρων με κυρίαρχο τη σωστή χρήση μάσκας και το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, εξακολουθούν να μην αποδίδουν, παρ’ ότι βρισκόμαστε πλέον στην άνοιξη. Το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας έχει τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, ωστόσο οι περισσότεροι δεν το εφαρμόζουν με βάση τις οδηγίες των ειδικών. Οι περισσότεροι φορούν τη μάσκα για να αποφεύγουν ενδεχόμενο πρόστιμο και όχι για να προφυλάσσονται από τον κορονοϊό.

Επίσης, στο ζήτημα των μετακινήσεων, η αποτυχία του μέτρου αποτυπώνεται καθημερινά στους κεντρικούς δρόμους με το γνωστό μποτιλιάρισμα των αυτοκινήτων και τον συνωστισμό στην εμπορική αγορά, καθώς και σε πάρκα και πλατείες, όπου οι πολίτες απολαμβάνουν το καφεδάκι τους, σχηματίζοντας αμέριμνοι μεγάλες παρέες.

Υπό αυτές τις συνθήκες δεν είναι δυνατό να περιοριστεί η μετάδοση του ιού. Με τον κόσμο να μετακινείται στην ουσία ανεμπόδιστα, εξαιτίας της δυνατότητας αποστολής απεριόριστων sms, δεν πρόκειται να γλιτώσουμε από την πανδημία. Σίγουρα, δεν πρόκειται να γίνει προτού εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού. Με τα σημερινά δεδομένα, στο συγκεκριμένο ποσοστό θα φτάσει η χώρα μετά το τέλος του 2021. Ετσι όπως εξελίσσεται ο εμβολιαστικός σχεδιασμός, θα περάσει το καλοκαίρι, χωρίς να έχουν εμβολιαστεί οι ηλικιακές ομάδες μεταξύ 30 και 55 ετών, που είναι οι πλέον παραγωγικές και μετακινούνται περισσότερο για επαγγελματικούς λόγους.

Ούτε καν οι υπερήλικες και οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού δεν θα έχουν εμβολιαστεί και με τη δεύτερη δόση, πριν τις αρχές του καλοκαιριού, αν δεν αλλάξουν οι ρυθμοί στο πρόγραμμα εμβολιασμών. Κατά συνέπεια, μπορούμε να ελπίζουμε μόνο στη βελτίωση του καιρού και στην άνοδο της θερμοκρασίας, που αποδεδειγμένα εξασθενεί τον κορονοϊό και περιορίζει τη μετάδοσή του. Είναι, όμως, δυνατό να λειτουργεί κανονικά η χώρα μόνο τους μισούς μήνες του χρόνου και το πιο σημαντικό αντέχει η οικονομία τις συνέπειες από ακόμη μια χαμένη χρονιά;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου