Οδυνηρά βήματα προς τα πίσω

Τελευταία ενημέρωση: 2021-03-04, 17:21:40
Οδυνηρά βήματα προς τα πίσω

Του Γιώργου Λαμπράκη

Οι ειδικοί αποδίδουν την αποτυχία του τετράμηνου lockdown, που αποφασίστηκε στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού, στη μη τήρηση των μέτρων, τις μεταλλάξεις του ιού και τις καιρικές συνθήκες. Εφόσον, λοιπόν, δεν μπορούμε να τα βάλουμε με τον καιρό και τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, οφείλαμε να τηρήσουμε τα μέτρα, έτσι ώστε να αποφύγουμε το τρίτο κύμα της πανδημίας.

Η στάση των πολιτών όλο αυτό το διάστημα δεν είχε καμία σχέση με την αντίστοιχη του πρώτου lockdown. Τότε που η χώρα παρέλυσε και οι μετακινήσεις περιορίστηκαν στις εντελώς απαραίτητες. Χωρίς την ισχύ μέτρων, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας, καταφέραμε να περιορίσουμε τη διασπορά της πανδημίας και να ελαχιστοποιήσουμε τους αριθμούς κρουσμάτων και διασωληνωμένων. Τώρα, που έχουμε στη διάθεσή μας και το πολύτιμο όπλο του εμβολίου, η στάση μας είναι τελείως διαφορετική, με αποτέλεσμα τη λήψη αποφάσεων για νέα σκληρά μέτρα, που θα δυσκολέψουν ακόμη πιο πολύ την καθημερινότητά μας και θα επιφέρουν το τελειωτικό χτύπημα σε πολλές επιχειρήσεις.

Η νέα πραγματικότητα, που διαμορφώνουν τα σκληρά μέτρα καραντίνας, επηρεάζει κυρίως την πραγματική οικονομία, η οποία συμπλήρωσε έναν χρόνο «άνοιξε – κλείσε». Λίγες εβδομάδες πριν το Πάσχα κατεβάζουν ξανά ρολά τα καταστήματα και επιστρέφουν στο καθεστώς αναστολής συμβάσεων χιλιάδες εργαζόμενοι. Γιατί συμβαίνει όλο αυτό; Επειδή ισχυρή μειονότητα πολιτών αγνόησε και συνεχίζει να αγνοεί τα μέτρα. Επειδή η κυβέρνηση απέτυχε να διασφαλίσει την εφαρμογή των μέτρων, τα οποία η ίδια θεσμοθέτησε.

Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων οι έλεγχοι χαλάρωσαν και οι περιορισμοί, ως προς τις μετακινήσεις, έπαψαν να ισχύουν στην πράξη. Τα κορονοπάρτι δίνουν και παίρνουν, ενώ ο συνωστισμός στα πάρκα και τις πλατειές αποτελεί αναπόσπαστη εικόνα της καθημερινότητας. Η λειτουργία των σχολείων τροφοδότησε τη διασπορά της πανδημίας, καθώς τα μέτρα δεν τηρούνται στο οικογενειακό περιβάλλον των μαθητών και τα κρούσματα αυξάνονται στη σχολική κοινότητα.

Ηταν, λοιπόν, θέμα χρόνου να επιστρέψουμε στα όσα ζήσαμε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Το πάθημα δεν μας έγινε μάθημα και τώρα καλούμαστε να προσαρμοστούμε στα δεδομένα ενός ακόμη σκληρού lockdown, με τη διαφορά ότι έχει μεσολαβήσει ένας χρόνος από την αρχή της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού, οι αντοχές μας έχουν περιοριστεί, η οικονομία έχει γονατίσει και το σύστημα υγείας παραμένει ανοχύρωτο.

Στην εξίσωση πρέπει να υπολογίσουμε και τις αντοχές του κρατικού προϋπολογισμού, που σύντομα δεν θα είναι σε θέση να καλύψει τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Ηδη η πραγματική οικονομία ασφυκτιά, εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας και της κάθετης πτώσης του τζίρου στο λιανεμπόριο. Το νέο lockdown, που δεν είναι διόλου σίγουρο ότι θα κρατήσει μέχρι τα μέσα Μαρτίου, έρχεται να επισπεύσει το τέλος πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και να αφήσει στον δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
7
+
5
=