Τα σενάρια νέου σκληρού lockdown και οι αντοχές της πραγματικής οικονομίας

τα-σενάρια-νέου-σκληρού-lockdown-και-οι-αντοχ-683909

Του Γιώργου Λαμπράκη

Οι καταστηματάρχες στο εμπορικό κέντρο του Βόλου δεν είχαν να αντιμετωπίσουν χθες το πρωί μόνο τις συνεχείς διακοπές ρεύματος, που δυσκόλευαν ακόμη περισσότερο τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους, αλλά και την έντονη φημολογία ότι ο Βόλος οδεύει προς αυστηρό lockdown, εξαιτίας της επιδημιολογικής του εικόνας τα τελευταία 24ωρα. Τα σενάρια για λήψη μέτρων σκληρής καραντίνας τροφοδότησαν οι δηλώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά την περασμένη Παρασκευή, που χτύπησε καμπανάκι κινδύνου για τη Μαγνησία, με βάση τα επιδημιολογικά της δεδομένα.

Ο διψήφιος, σχεδόν καθημερινά, αριθμός κρουσμάτων τις τελευταίες δύο εβδομάδες και η εικόνα στα σχολεία, όπου σε λίγες ημέρες έχουν κλείσει 10 διδακτήρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δείχνουν διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα, παρά τα μέτρα που ισχύουν εδώ και τέσσερις μήνες.

Ο ρυθμός, με τον οποίο γίνονται τα εμβόλια, παραμένει αργός και η Μαγνησία εξακολουθεί να βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των νομών ευθύνης της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Μόλις χθες ξεπεράσαμε τις 12.000 δόσεις, ενώ οι πολίτες, που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού, δεν ξεπερνούν τους 4.000, δηλαδή ποσοστό 2% επί του συνόλου του πληθυσμού στον νομό.

Μοναδικός τρόπος να αποφύγουμε καταστάσεις, όπως αυτές που ζήσαμε τον περασμένο Νοέμβριο, είναι η τήρηση των μέτρων για τη σωστή χρήση μάσκας και την αποφυγή του συνωστισμού. Τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι τα μέτρα δεν τηρούνται και πως ο κίνδυνος επιβολής σκληρού lockdown γίνεται ολοένα και πιο ορατός. Οι συνέπειες για την αγορά και την τοπική κοινωνία θα είναι οδυνηρές, αν επιστρέψουμε στις καταστάσεις, που έζησαν οι Βολιώτες από τις αρχές Νοεμβρίου του 2020, μέχρι και λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Μόλις άρχισε να στέκεται στα πόδια της η εμπορική αγορά και να ελπίζει σε ανάκαμψη, εξαιτίας της παράτασης των χειμερινών εκπτώσεων και ενόψει Πάσχα. Πιθανή απόφαση για αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων θα διευρύνει το οικονομικό αδιέξοδο για πολλούς επαγγελματίες και θα επισπεύσει τα λουκέτα για τους υπόλοιπους.

Από την περασμένη άνοιξη μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου η κυβέρνηση έχει χρηματοδοτήσει την οικονομία με 27 δισεκατομμύρια ευρώ. Χάρη στα κονδύλια δεν έκλεισαν επιχειρήσεις και δεν χάθηκαν θέσεις εργασίας. Πλέον, όμως, τα οικονομικά αποθέματα τελειώνουν και οι αντοχές του κρατικού προϋπολογισμού εξαντλούνται. Η πραγματική οικονομία πρέπει να λειτουργήσει για να στηριχθούν όχι μόνο οι επιχειρήσεις, αλλά και τα κρατικά ταμεία.

Με τη ραγδαία επιδείνωση των επιδημιολογικών στοιχείων τις τελευταίες ημέρες προαναγγέλλονται νέα σκληρά μέτρα, με τα οποία θα ανασταλεί ξανά η λειτουργία της αγοράς και θα επιταχυνθούν οι ρυθμοί, με τους οποίους βαθαίνει η ύφεση. Πιθανό lockdown, στα πρότυπα της περασμένης άνοιξης, θα μπορούσε να δώσει τη χαριστική βολή στην οικονομία και να οδηγήσει τη χώρα στον προθάλαμο νέων μνημονίων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου