Εύθραυστη ισορροπία

εύθραυστη-ισορροπία-689171

Του Γιώργου Λαμπράκη

Με μεγαλύτερη αγωνία, ακόμη ίσως και από τους επιδημιολόγους, παρακολουθούν τις εξελίξεις με την πανδημία του κορονοϊού οι άνθρωποι της αγοράς, που μετά τις 18 Ιανουαρίου άνοιξαν τις επιχειρήσεις τους και από τότε προσπαθούν να ανακάμψουν σε ιδιαίτερα αρνητικό περιβάλλον. Στον Βόλο η εμπορική αγορά παραμένει ανοιχτή, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα ευνοούν τη λειτουργία των καταστημάτων. Τα τελευταία 24ωρα καταγράφεται αύξηση στον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στους ανθρώπους της αγοράς.

Το ενδεχόμενο να κλείσουν εκ νέου τα εμπορικά καταστήματα, ενόψει μάλιστα και της πασχαλινής περιόδου, θα είναι καταστροφικό για το λιανεμπόριο. Ακόμη και η επιστροφή της εμπορικής αγοράς στο μέτρο του click away θα αποτελούσε τεράστιο πισωγύρισμα, με ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για τα καταστήματα. Για αυτό οι εκπρόσωποι του κλάδου επισημαίνουν την ανάγκη πιστής τήρησης των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού. Οποιαδήποτε χαλάρωση μπορεί να προκαλέσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις, όπως αυτές που βιώνουν οι κάτοικοι περιοχών στην Αττική, την Αχαΐα, την Εύβοια και τη Θεσσαλονίκη, όπου σε ελάχιστα 24ωρα αποφασίστηκε η εφαρμογή σκληρού lockdown, προκειμένου να περιοριστεί η έκρηξη κρουσμάτων.

Η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων, μετά από διάστημα σταθεροποίησης του αριθμού των ημερήσιων κρουσμάτων και των διασωληνωμένων, ανέτρεψε τα σχέδια για σταδιακή χαλάρωση των απαγορεύσεων και των περιορισμών, που αποφασίστηκαν πριν από δύο εβδομάδες, στη μισή σχεδόν ελληνική επικράτεια. Η Μαγνησία ήταν και παραμένει εκτός του πλαισίου εφαρμογής των συγκεκριμένων μέτρων, εξαιτίας των ιδιαίτερα θετικών στοιχείων ως προς τα κρούσματα και τον δείκτη θετικότητας.

Το λιανεμπόριο αποτελεί σημαντικό κλάδο της πραγματικής οικονομίας, που επωφελήθηκε από την εικόνα. Τα εμπορικά καταστήματα εξακολουθούν να λειτουργούν με φυσική παρουσία των καταναλωτών, την τήρηση των μέτρων για τη χρήση μάσκας και την αποφυγή του συνωστισμού. Η αγοραστική κίνηση δεν είναι ικανοποιητική, εξαιτίας των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης σε κάθε πτυχή της οικονομικής και κοινωνικής κανονικότητας, όπως τουλάχιστον τη γνωρίζαμε μέχρι και πριν από έναν χρόνο. Παρ’ όλα αυτά, το λιανεμπόριο στέκεται στα πόδια του και μαζί του διατηρούνται χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Πιθανή ραγδαία επιδείνωση των δεδομένων, σε ό,τι αφορά στην επιδημιολογική εικόνα της περιοχής, θα οδηγήσει άμεσα στην αναστολή λειτουργίας της αγοράς, που ήδη βρίσκεται σε οριακό σημείο. Η περίοδος των Χριστουγέννων χάθηκε επί της ουσίας, ενώ οι χειμερινές εκπτώσεις ελάχιστα συνεισέφεραν στην οικονομική τόνωση των εμπόρων, ειδικά μετά το πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας, που καταγράφηκε βουτιά στην αγοραστική κίνηση. Εύκολα, λοιπόν, γίνεται αντιληπτό το εύρος των συνεπειών στην τοπική αγορά, αν συνεχιστεί η αύξηση στον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων. Η κατάσταση είναι εύθραυστη και οι ανησυχίες εντείνονται μετά και το κλείσιμο πέντε διδακτηρίων στη Νέα Ιωνία, δύο Νηπιαγωγείων και τριών σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου