Μοναδική μας ελπίδα η άνοδος της θερμοκρασίας

μοναδική-μας-ελπίδα-η-άνοδος-της-θερμο-690454

Του Γιώργου Λαμπράκη

Η απότομη επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων, ως προς τον αριθμό των νέων μολύνσεων από τον κορονοϊό και των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ των Νοσοκομείων της χώρας, μας οδηγεί σε νέο αδιέξοδο, τη στιγμή που είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες για χαλάρωση των απαγορευτικών μέτρων στις περιοχές, οι οποίες βρίσκονται στο «κόκκινο» τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι αποφάσεις για άρση κάποιων περιορισμών μετατίθενται για αργότερα, ενώ τα πάντα θα κριθούν από την εξέλιξη της πανδημίας, καθώς, παρά την ισχύ αυστηρών μέτρων σε περιοχές όπως η Αττική και η Αχαΐα, τα κρούσματα επιμένουν και η ανησυχία των ειδικών εντείνεται. Αποδεικνύεται ότι ο κορονοϊός είναι τόσο ανθεκτικός και προσαρμόζεται τόσο εύκολα στα δεδομένα, που διαμορφώνουν οι αποφάσεις για νέες απαγορεύσεις, με αποτέλεσμα να ακυρώνονται σχέδια και εκτιμήσεις κάθε εβδομάδα.

Τα μοναδικά μας όπλα έναντι της πανδημίας, δηλαδή η τήρηση των μέτρων με κυρίαρχη τη σωστή χρήση μάσκας και το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, εξακολουθούν να μην αποδίδουν, παρ’ ότι βαδίζουμε πλέον προς την άνοιξη. Το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας έχει τεθεί σε ισχύ από τις αρχές Νοεμβρίου, ωστόσο οι περισσότεροι δεν τη χρησιμοποιούν σωστά. Περισσότερο τη φορούν για να αποφεύγουν ενδεχόμενο πρόστιμο και όχι για να προφυλάσσονται.

Επίσης, στο ζήτημα των μετακινήσεων, που υποτίθεται ότι ισχύουν περιορισμοί, η αποτυχία του μέτρου αποτυπώνεται καθημερινά στους κεντρικούς δρόμους με το γνωστό μποτιλιάρισμα των αυτοκινήτων και τον συνωστισμό στην εμπορική αγορά, καθώς και σε πάρκα και πλατείες, όπου οι πολίτες απολαμβάνουν το καφεδάκι τους, σε παρέες.

Υπό αυτές τις συνθήκες δεν είναι δυνατό να περιοριστεί η μετάδοση του ιού. Με τον κόσμο να μετακινείται, στην ουσία, ανεμπόδιστα, εξαιτίας της δυνατότητας αποστολής απεριόριστων sms, δεν πρόκειται να γλιτώσουμε από την πανδημία. Σίγουρα, αυτό δεν πρόκειται να γίνει προτού εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού. Με τα σημερινά δεδομένα, στο συγκεκριμένο ποσοστό θα φτάσει η χώρα μετά το τέλος του 2021. Ετσι όπως εξελίσσεται ο εμβολιαστικός σχεδιασμός, θα περάσουν η άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, χωρίς να έχουν εμβολιαστεί οι ηλικιακές ομάδες μεταξύ 30 και 55 ετών, που είναι οι πλέον παραγωγικές και μετακινούνται περισσότερο για επαγγελματικούς λόγους.

Ούτε καν οι υπερήλικες και οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού δεν θα έχουν εμβολιαστεί και με τη δεύτερη δόση πριν τα μέσα του καλοκαιριού, αν δεν αλλάξουν οι σημερινοί ρυθμοί στο πρόγραμμα εμβολιασμών. Κατά συνέπεια, μπορούμε να ελπίζουμε μόνο στη βελτίωση του καιρού και την άνοδο της θερμοκρασίας, που αποδεδειγμένα εξασθενούν τον κορονοϊό και περιορίζουν τη μετάδοσή του. Είναι, όμως, δυνατό να λειτουργεί κανονικά η χώρα μόνο τους μισούς μήνες του χρόνου; Το πιο σημαντικό, αντέχει η οικονομία τις συνέπειες από ακόμη μια χαμένη χρονιά;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου