Ας ανοίξουν τα στόματα για τον βασανιστή ζώων στη Σκιάθο

ας-ανοίξουν-τα-στόματα-για-τον-βασανισ-691846

Του Γιώργου Λαμπράκη

Ανθρωπόμορφα κτήνη, όπως αυτό που έπνιξε το σκυλάκι στη Σκιάθο, κυκλοφορούν πολλά ανάμεσά μας. Τους λέμε καλημέρα, τους συναντάμε στο πλαίσιο των καθημερινών μας δραστηριοτήτων και αποτελούν, μερικές φορές, μέλη του κοινωνικού μας περίγυρου. Πρόκειται για ανθρώπους, που γνωρίζουν πώς να καλύπτουν τις σκοτεινές πλευρές του χαρακτήρα τους και τα ζωώδη ένστικτά τους. Η εκτόνωση αυτών των ενστίκτων σε ανυπεράσπιστα ζώα είναι το πρώτο στάδιο της διαταραγμένης τους συμπεριφοράς. Το επόμενο είναι να κάνουν κακό σε άνθρωπο. Για αυτό πρέπει να εντοπίζονται και να οδηγούνται ενώπιον της δικαιοσύνης όσοι βασανίζουν ή θανατώνουν τετράποδες ψυχές.

Στην περίπτωση της Σκιάθου, σε μία εβδομάδα έχουν καταγραφεί τρεις περιπτώσεις επιθέσεων σε ζώα. Τις δύο πρώτες άγνωστος δράστης άνοιξε πυρ με αεροβόλο όπλο σε βάρος δεσποζόμενων σκυλιών, που ευτυχώς γλίτωσαν. Το προχθεσινό, όμως, περιστατικό στο λιμανάκι του Αη Γιώργη ξεπερνά κάθε όριο διαστροφής. Το άτυχο σκυλάκι, που βρέθηκε πνιγμένο, έχοντας δεμένο γύρω από τον λαιμό του μεταλλικό σωλήνα, στοχοποιήθηκε από τον βασανιστή του και στο τέλος θανατώθηκε με αποκρουστικό τρόπο, επειδή το ανθρωπόμορφο κτήνος, το οποίο κυκλοφορεί ελεύθερο στο νησί του Παπαδιαμάντη, αισθάνεται ασφαλές. Εχει την αίσθηση ότι δεν θα τον αγγίξει κανείς και πως μπορεί να συνεχίζει να επιτίθεται κατά αθώων πλασμάτων, χωρίς τον κίνδυνο να βρεθεί αντιμέτωπος με τις ευθύνες των αποτρόπαιων πράξεών του.

Ο μοναδικός τρόπος να εντοπιστεί ο βασανιστής σκύλων στη Σκιάθο είναι να ανοίξουν τα κλειστά στόματα και να μιλήσουν όσοι γνωρίζουν για τη δράση του. Στις κλειστές κοινωνίες οι άνθρωποι γνωρίζονται μεταξύ τους και είναι δύσκολο να παραμένουν στο σκοτάδι ανάλογες συμπεριφορές. Η καταγγελία στις αστυνομικές αρχές αποτελεί ύψιστη πράξη κοινωνικής ευθύνης. Είναι χρέος των κατοίκων, που γνωρίζουν, να μιλήσουν και να αποκαλύψουν την ταυτότητα του διεστραμμένου συντοπίτη τους, που σήμερα βασανίζει και θανατώνει σκυλιά, αύριο δεν αποκλείεται να απειλήσει ανθρώπινη ζωή. Ηδη ο Δήμος Σκιάθου, μέσω της νομικής του υπηρεσίας, έχει ενεργοποιηθεί για να μπει τέλος στη δράση του διαταραγμένου αυτού υπανθρώπου, που δεν ακυρώνει μόνο την προσπάθεια στο νησί του Παπαδιαμάντη σε ό,τι αφορά στην προστασία των ζώων, αλλά πλήττει και την εικόνα του νησιού από πλευράς τουρισμού.

Το νομικό πλαίσιο για τις περιπτώσεις κακοποίησης και θανάτωσης ζώων έχει αυστηροποιηθεί στη χώρα μας και προβλέπει εξοντωτικές ποινές, καθώς ο βασανισμός ζώου θεωρείται πλέον κακούργημα και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών. Ο νομοθέτης έκανε το καθήκον του και διαμόρφωσε τις κατάλληλες συνθήκες για την παραδειγματική τιμωρία όσων εκτονώνουν στα ζώα τα αρρωστημένα τους ένστικτα. Ας κάνουν το καθήκον τους και οι πολίτες, για να σταματήσει ο εφιάλτης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου