Ζητήματα αξιοπιστίας σε μία έτσι και αλλιώς προβληματική διαδικασία

ζητήματα-αξιοπιστίας-σε-μία-έτσι-και-α-693087

Του Γιώργου Λαμπράκη

Η υπόθεση με τους εμβολιασμούς εκτός λίστας στο Γηροκομείο Βόλου είδε το φως της δημοσιότητας την ίδια ημέρα, που ενημερώθηκε η τοπική κοινωνία ότι ο νομός Μαγνησίας είναι τελευταίος, μεταξύ των περιοχών αρμοδιότητας της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, αναφορικά με τους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού, αναλογικά με τον πληθυσμό του. Η Μαγνησία είναι πίσω από περιοχές, όπως η Καρδίτσα με τον μισό σχεδόν πληθυσμό και η Ευρυτανία με τους 20.000 κατοίκους.

Την ίδια στιγμή, βγαίνει στο φως της δημοσιότητας η υπόθεση των εμβολιασμών στο Γηροκομείο, που βρίσκεται ήδη στο μικροσκόπιο των επιθεωρητών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, με το σχετικό πόρισμα να αναμένεται με έντονο ενδιαφέρον, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί τάχιστα, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της αντίστοιχης των εμβολιασμών, που πρέπει να είναι αδιάβλητη και υπό τον απόλυτο έλεγχο των αρμόδιων υγειονομικών αρχών. Οπως δεν υπάρχουν περιθώρια να χάνονται δόσεις εμβολίων λόγω κακού προγραμματισμού, έτσι δεν υπάρχουν αντίστοιχα να παρακάμπτεται η λίστα των εμβολιασμών για να εξυπηρετηθούν «ημέτεροι».

Στη Μαγνησία ο εμβολιαστικός προγραμματισμός παραμένει ιδιαίτερα προβληματικός, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται καθημερινά υπερήλικες. Παρά τις διαμαρτυρίες των πολιτών, τις αντιδράσεις θεσμικών φορέων, όπως ο Φαρμακευτικός και ο Ιατρικός Σύλλογος και τις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, όπως του βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, τα προβλήματα εξακολουθούν να υφίστανται και οι δυσλειτουργίες του συστήματος συνεχίζουν να προκαλούν οργή και αγανάκτηση.

Οι καταγγελίες για εμβολιασμούς εκτός λίστας στο Γηροκομείο Βόλου ήρθαν να τροφοδοτήσουν το υφιστάμενο αρνητικό κλίμα για το ζήτημα των εμβολίων, με σημαντικό ποσοστό πολιτών να παραμένει επιφυλακτικό και δύσπιστο, με αποτέλεσμα η επίτευξη του στόχου για την εμβολιαστική κάλυψη του 70% του πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι να καθίσταται σχεδόν απίθανη. Στη Μαγνησία έχει εμβολιαστεί μέχρι στιγμής το 4% περίπου του πληθυσμού, ενώ σε πανελλαδικό επίπεδο το αντίστοιχο ποσοστό ξεπερνά το 7%. Σε επίπεδο 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας απέχουμε σχεδόν τρεις ποσοστιαίες μονάδες από τους τρεις πρώτους νομούς, δηλαδή Καρδίτσα, Τρίκαλα και Ευρυτανία.

Στον αντίποδα όλων αυτών, η Μαγνησία θρηνεί σχεδόν 180 νεκρούς από τον κορονοϊό σε τέσσερις μήνες. Κατά συνέπεια, η εικόνα της σε ό,τι αφορά στον ρυθμό των εμβολιασμών δεν θα έπρεπε να είναι τόσο κακή. Αν, δηλαδή, λάβουμε υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα στην περιοχή και το υψηλό τίμημα σε ανθρώπινες απώλειες, που έχει πληρώσει ο νομός τους τελευταίους μήνες, συμπεραίνουμε πως ο εμβολιαστικός σχεδιασμός όχι μόνο δεν υλοποιείται όπως πρέπει, αλλά προκύπτουν ζητήματα, που προκαλούν ακόμη μεγαλύτερα εμπόδια, σε μία έτσι και αλλιώς προβληματική διαδικασία. Οι πρόσφατες καταγγελίες για το Γηροκομείο Βόλου αποτελούν μέρος του προβλήματος και η διερεύνησή τους σε βάθος καθίσταται επιτακτική για ευνόητους λόγους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου