Το πιο κρίσιμο δίμηνο από την αρχή της πανδημικής κρίσης

Τελευταία ενημέρωση: 2021-02-22, 15:53:19
Το πιο κρίσιμο δίμηνο από την αρχή της πανδημικής κρίσης

 

Οι συνθήκες, που διαμορφώνει η εξέλιξη της πανδημίας, είναι απρόβλεπτες και η επιτυχία της τακτικής, που έχει επιλέξει να εφαρμόσει η κυβέρνηση, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την υλοποίηση του εμβολιαστικού εγχειρήματος

Του Γιώργου Λαμπράκη

Στο χρονικό διάστημα, που θα μεσολαβήσει για να φτάσουμε μέχρι το Πάσχα, θα δοκιμαστούν οι αντοχές της κοινωνίας και της κυβέρνησης. Οι συνθήκες, που διαμορφώνει η εξέλιξη της πανδημίας, είναι απρόβλεπτες και η επιτυχία της τακτικής, που έχει επιλέξει να εφαρμόσει η κυβέρνηση, παίζοντας ταυτόχρονα άμυνα και επίθεση, για την καλύτερη δυνατή διαχείριση της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την υλοποίηση του εμβολιαστικού εγχειρήματος με την κωδική ονομασία «Ελευθερία», καθώς και από την απόδοση των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού, με καθοριστικό ρόλο να διαδραματίζει η στάση των πολιτών. Προδιαγράφονται, λοιπόν, για το Μέγαρο Μαξίμου και τους πολίτες ακόμη δυόμισι, τουλάχιστον, ταραγμένοι μήνες με αστάθμητους παράγοντες, που επιδεινώνουν το κλίμα αβεβαιότητας στις τάξεις της κοινωνίας και θέτουν υπό αμφισβήτηση τις εκτιμήσεις για την προσδοκώμενη ανάκαμψη.

Οι υπόλοιπες εβδομάδες του χειμώνα και οι πρώτες της άνοιξης θα σημαδευτούν από τις υγειονομικές, δημοσιονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας, με τον Απρίλιο να αποτελεί τον πρώτο μήνα, που μπορεί να σηματοδοτήσει την απαρχή της εξόδου από τη δωδεκάμηνη κρίση, στην οποία βρίσκεται η χώρα. Ο Απρίλιος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κομβικός μήνας, είτε στο πεδίο της πανδημίας, είτε της οικονομίας και να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις το επόμενο διάστημα, διαμορφώνοντας τις συνθήκες για την πορεία των οικονομικών, αλλά και κρίνοντας την πολιτική κυριαρχία της ΝΔ. 

Ορισμένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της κυβέρνησης, που θέλει να ξεκολλήσει από το τέλμα της διαχείρισης κρίσεων και να αρχίσει να υλοποιεί το πρόγραμμά της για την ανάπτυξη της χώρας, τοποθετούνται χρονικά μεταξύ Απρίλιου και Μαΐου. Η κατάλληλη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και η σωστή προετοιμασία για την ερχόμενη τουριστική περίοδο εκτιμάται ότι είναι οι καθοριστικοί παράγοντες για να τελειώσει η κρίση του εφιαλτικού 2020 και παράλληλα να εκλείψουν οι κίνδυνοι διατάραξης της κοινωνικής συνοχής.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2021 ολοκληρώνεται η εφαρμογή των ισχυόντων μέτρων στήριξης της οικονομίας, ενώ και μετά τον Απρίλιο, με βάση τις συνθήκες που θα έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας της εξέλιξης της πανδημίας, η κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει ανάλογες αποφάσεις για να ενισχύσει την αγορά. Το οικονομικό επιτελείο θα παραμείνει σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, που θα προκύψουν, όπως άλλωστε επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ο πρωθυπουργός. Ο ίδιος προσδιορίζει ότι το επόμενο εξάμηνο θα είναι διάστημα μεγάλων προκλήσεων, κατά το οποίο θα γραφτεί ο επίλογος της πανδημίας και θα τεθούν οι βάσεις επιστροφής στην κανονικότητα.

Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση επενδύει στην αξιοποίηση των 32 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αναλογούν στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης για την προώθηση στοχευμένων έργων, με στόχο τον μετασχηματισμό της χώρας. Ωστόσο, ο κίνδυνος για καθυστερήσεις ως προς την υλοποίηση του σχεδιασμού είναι κάτι παραπάνω από ορατός, όχι μόνο σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, αλλά και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Οι σχεδόν καθημερινές κυβερνητικές συσκέψεις, ως προς την οριστικοποίηση, εντός του Φεβρουαρίου, του σχεδιασμού για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και η διαρκής επικοινωνία κυβερνητικών στελεχών με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχουν αυτόν ακριβώς τον στόχο. Η κυβέρνηση, στις αρχές Απριλίου, θα αποστείλει το τελικό της σχέδιο στις ευρωπαϊκές αρχές, ώστε το καλοκαίρι να αρχίσει η εισροή των πρώτων κεφαλαίων. Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται βέβαιος ότι το ελληνικό σχέδιο είναι ολοκληρωμένο και πως δεν θα προκύψουν καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά στην εκταμίευση πόρων.

Στην τουριστική οικονομία το κλίμα προβληματισμού είναι κάτι παραπάνω από διάχυτο και για το φετινό καλοκαίρι. Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι θα δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης του τουρισμού, βασιζόμενη κυρίως στην εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος. Μέχρι στιγμής, πάντως, η εξέλιξη των εμβολιασμών στην Ευρώπη, ιδίως σε χώρες που αποτελούν βασικές αγορές της Ελλάδας, δεν αφήνει στους τουριστικούς παράγοντες μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας. Για αυτό, ίσως, η κυβέρνηση επαναφέρει διαρκώς την πρόταση για τη χρήση πιστοποιητικού εμβολιασμού, το οποίο θα διευκολύνει την ελεύθερη μετακίνηση προσώπων σε κράτη μέλη της Ε.Ε. και σε τρίτες χώρες. Επιπρόσθετα, η Ελλάδα στρέφει το βλέμμα της και σε χώρες, όπως το Ισραήλ, όπου ο εμβολιαστικός σχεδιασμός τρέχει με φρενήρεις ρυθμούς. Οι Ισραηλινοί τουρίστες μπορούν να στηρίξουν, ακόμη και από τον Απρίλιο, την επίτευξη του στόχου για ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού το φετινό καλοκαίρι.

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα των εμβολίων, το πρόβλημα με την περιορισμένη προσφορά δόσεων από τις φαρμακευτικές εταιρείες δεν ανατρέπει προς το παρόν τον υφιστάμενο προγραμματισμό. Κυρίαρχες προτεραιότητες είναι η εξασφάλιση της δεύτερης δόσης για όλους και η υλοποίηση του σχεδιασμού για μαζικούς εμβολιασμούς μετά τον Μάρτιο. Ολα, βέβαια, εξαρτώνται από την ταχεία αδειοδότηση περισσότερων εμβολίων. Πάντως, η κυβέρνηση έχει θέσει ήδη σε λειτουργία τα πρώτα από τα τέσσερα υπερκέντρα εμβολιασμού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στέλνοντας έτσι και τα ανάλογα επικοινωνιακά μηνύματα.

Σε αυτό το τοπίο, αρκετοί πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι εντός του 2021 δεν αποκλείεται να τεθεί ζήτημα πρόωρων εκλογών. Κινητήριος μοχλός πιθανών εξελίξεων εκτιμάται ότι θα είναι, πρωτίστως, τα ζητήματα της οικονομίας και οι προοπτικές της κυρίως για το 2022, αν και πολλοί θεωρούν ως πιο σημαντικό παράγοντα την πορεία των εμβολιασμών. Πάντως, το πρωθυπουργικό περιβάλλον απορρίπτει τα σενάρια, αφενός γιατί θεωρεί ότι το πολιτικό απόθεμα της κυβέρνησης παραμένει ισχυρότατο, αφετέρου διότι ανησυχεί για τη στάση της κοινωνίας σε περίπτωση που δεν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη της πανδημίας, την υλοποίηση του εμβολιαστικού σχεδιασμού και τον τρόπο που οι παράγοντες επιδράσουν στην οικονομία και την καθημερινότητα των πολιτών. Αλλωστε, οι αντοχές τους έχουν σχεδόν εξαντληθεί και κανένας κυβερνητικός δεν θα ρισκάρει να αποτυπωθεί η δυσαρέσκεια στο πλαίσιο, μάλιστα, πρόωρης εκλογικής διαδικασίας.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
8
+
6
=