Μείζον εθνικό ζήτημα η απρόσκοπτη υλοποίηση του εμβολιαστικού σχεδιασμού

μείζον-εθνικό-ζήτημα-η-απρόσκοπτη-υλο-696317

Του Γιώργου Λαμπράκη

Η επιτυχής ολοκλήρωση του σχεδιασμού για τον εμβολιασμό του πληθυσμού κατά του κορονοϊού το επόμενο εξάμηνο δεν είναι ζήτημα μόνο δημόσιας υγείας. Η ευόδωση της επιχείρησης «Ελευθερία» σχετίζεται και με την πορεία της οικονομίας, καθώς όσο καθυστερεί να δημιουργηθεί το τείχος ανοσίας απέναντι στον εφιάλτη της πανδημίας, τόσο θα παρατείνεται το αδιέξοδο για το σύνολο των επαγγελματικών κλάδων, που έχουν τεθεί σε αναστολή από τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ κάποια επαγγέλματα παραμένουν σε αδράνεια στην ουσία από τον Φεβρουάριο του 2020.

Το «άνοιξε – κλείσε» στην αγορά, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων, δεν μπορεί παρά να οδηγήσει στον γκρεμό την πραγματική οικονομία και στον προθάλαμο των μνημονίων την αντίστοιχη εθνική. Ηδη υπάρχουν εκτιμήσεις για ύφεση έως και 15%(!) στο πρώτο τρίμηνο του 2021, ενώ τα κονδύλια στήριξης της αγοράς με μέτρα «ασπιρίνες», μπροστά στον οικονομικό Αρμαγεδδώνα των τελευταίων 12 μηνών, κάθε άλλο παρά ανεξάντλητα είναι.

Η κατάσταση στην οικονομία είναι κυριολεκτικά οριακή, μετά από σχεδόν 10 μήνες απραξίας των σημαντικότερων επαγγελματικών κλάδων της αγοράς, ενώ ο σχεδιασμός για το πρόγραμμα των εμβολιασμών εξακολουθεί να προκαλεί έντονο προβληματισμό ως προς την αποτελεσματικότητά του. Από το περασμένο φθινόπωρο μελετάται το σχέδιο «Ελευθερία», με τα κυβερνητικά στελέχη και τον πρωθυπουργό να διαβεβαιώνουν ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά και πως μέχρι το Πάσχα θα έχουν γίνει περισσότερα από 2 εκατομμύρια εμβόλια.

Η μέχρι στιγμής εξέλιξη της εμβολιαστικής διαδικασίας κάθε άλλο παρά ανταποκρίνεται στις διαβεβαιώσεις. Καθημερινά καταγράφονται προβλήματα και αρρυθμίες, που ανατρέπουν τα δεδομένα και αλλάζουν τον προγραμματισμό, με ό,τι μπορεί να σημαίνει όχι μόνο για την επίτευξη του στόχου ως προς την ανοσία της αγέλης μέχρι το καλοκαίρι, αλλά και σε ό,τι έχει να κάνει με την αξιοπιστία της όλης διαδικασίας.

Οι αρνητές της πανδημίας εμπλουτίζουν το οπλοστάσιο των αβάσιμων επιχειρημάτων τους όσο συνεχίζει να εμφανίζει εικόνα αποδιοργάνωσης και προχειρότητας ο εμβολιαστικός προγραμματισμός. Στη χώρα μας, όπου η δυσπιστία και οι επιφυλάξεις απέναντι στο εμβόλιο κατά του κορονοϊού παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, παρά την εκατόμβη των νεκρών, τους εκατοντάδες διασωληνωμένους, τα χιλιάδες κρούσματα και τις δραματικές επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία, μοναδικός τρόπος για να εκλείψουν ή έστω να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητές του κορονοϊού είναι η υποδειγματική υλοποίηση του σχεδιασμού, σε ό,τι αφορά στον γενικό πληθυσμό.

Μέχρι στιγμής συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Το κράτος επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις των πολιτών για τις δυνατότητες διαχείρισης έκτακτων καταστάσεων. Το αλαλούμ με τα εμβόλια πρέπει να λήξει άμεσα. Οσοι είναι υπεύθυνοι για τον εμβολιαστικό σχεδιασμό, οφείλουν να αντιληφθούν τη σοβαρότητα της κατάστασης και τους κινδύνους, που εγκυμονεί τόσο για το σύστημα υγείας, όσο και για την πραγματική οικονομία, που παραμένει σε καταστολή εδώ και έναν χρόνο, ο συνεχιζόμενος τραγέλαφος με τον εμβολιαστικό σχεδιασμό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου