Προσωπική υπόθεση η επιτυχία του εμβολιαστικού σχεδιασμού

προσωπική-υπόθεση-η-επιτυχία-του-εμβο-697445

Η μη τήρηση των μέτρων έχει οδηγήσει στο σημερινό πισωγύρισμα και στην επιβολή σκληρού lockdown στη μισή σχεδόν ελληνική επικράτεια.

Του Γιώργου Λαμπράκη

Το σχέδιο «Ελευθερία» κάθε άλλο παρά ομαλά εξελίσσεται στη Μαγνησία. Οι αρρυθμίες, που προέκυψαν στο πρώτο διάστημα των εμβολιασμών, συνεχίζονται, με αποκορύφωμα τις περιπτώσεις εμβολιασμού πολιτών με προβλήματα όρασης, που καλούνται να μεταβούν από τον Βόλο στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς για να κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Στο Νοσοκομείο Βόλου ολοκληρώθηκε η χορήγηση και της δεύτερης δόσης του εμβολίου σε γιατρούς και νοσηλευτές. Ο πλήρης εμβολιασμός των περισσότερων υγειονομικών είναι επιτέλους γεγονός, ενώ ευχή όλων είναι να συνεχιστεί απρόσκοπτα η αποστολή και των επόμενων παρτίδων του εμβολίου, ώστε τον επόμενο μήνα να υλοποιηθεί ο προγραμματισμός για την πλήρη εμβολιαστική κάλυψη των υπερηλίκων.

Ανησυχητικό είναι, ωστόσο, το γεγονός ότι σημαντικό ποσοστό των εργαζομένων στο Αχιλλοπούλειο εξακολουθεί να αρνείται να εμβολιαστεί, με ό,τι μπορεί να σημαίνει για τον κίνδυνο μόλυνσης των υγειονομικών πρώτης γραμμής από τον κορονοϊό. Ηδη σημαντικός αριθμός νοσηλευτών, αλλά και γιατρών του Αχιλλοπουλείου έχει νοσήσει από τον κορονοϊό, ενώ βρισκόμαστε προ των πυλών του τρίτου κύματος της πανδημίας. Οπως προκύπτει, οι περισσότεροι εκ των υγειονομικών του Νοσοκομείου, που μολύνθηκαν από τον ιό, δεν είχαν εμβολιαστεί.

Τα επόμενο διάστημα θα είναι καθοριστικό, ως προς το ζήτημα του εμβολιασμού των υγειονομικών και των λοιπών εργαζομένων στο Νοσοκομείο Βόλου, που συνεχίζουν να απέχουν από την επιχείρηση «Ελευθερία». Από τη δική τους στάση θα εξαρτηθεί, σε μεγάλο βαθμό, η αντίστοιχη των απλών πολιτών, που ακόμη διατηρούν επιφυλάξεις για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού. Αν δεν αλλάξουν τα σημερινά δεδομένα, ο στόχος για την εμβολιαστική κάλυψη του 70% του πληθυσμού πολύ δύσκολα θα επιτευχθεί εντός του χρονικού πλαισίου, που θεωρείται σωτήριο για την πραγματική οικονομία. Ειδικά, αν λάβουμε υπόψη τους ρυθμούς, με τους οποίους εξελίσσεται ο σχεδιασμός για τους εμβολιασμούς. Αυτό σημαίνει ότι ο ιός θα συνεχίσει να καθορίζει τις ζωές μας και να διαμορφώνει την καθημερινότητά μας, ανάλογα με τις εξάρσεις των κρουσμάτων.

Οι υγειονομικοί πρέπει να δώσουν πρώτοι το παράδειγμα, για να τους ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι κλάδοι εργαζομένων. Ολοι πρέπει να συμβάλουν στην εθνική προσπάθεια για την υγειονομική θωράκιση της κοινωνίας και τον τερματισμό της υγειονομικής κρίσης, που βιώνουμε εδώ και έναν χρόνο. Το οφείλουμε, κυρίως, στους πλέον ευάλωτους πολίτες, που αγωνιούν για τον εμβολιασμό τους και έχουν κλειστεί στα σπίτια τους, αναμένοντας τη δική τους σειρά.

Το σχέδιο «Ελευθερία» μπορεί να επιτύχει, αν αποτελέσει ατομική υπόθεση του καθενός, κάτι που δεν συνέβη με την προσωπική μας στάση απέναντι στη διασπορά του κορονοϊού. Η μη τήρηση των μέτρων έχει οδηγήσει στο σημερινό πισωγύρισμα και στην επιβολή σκληρού lockdown στη μισή σχεδόν ελληνική επικράτεια. Ας επιδείξουμε υπευθυνότητα στο ζήτημα του εμβολιασμού και ας αξιοποιήσουμε το όπλο, που μας εξασφάλισε η επιστήμη για να νικήσουμε τη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση των τελευταίων 100 ετών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου