Οι αιτίες για το αλαλούμ στον εμβολιαστικό σχεδιασμό

οι-αιτίες-για-το-αλαλούμ-στον-εμβολιασ-698536

Του Γιώργου Λαμπράκη

Το αλαλούμ με τα ραντεβού για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού συνεχίζεται στη Μαγνησία, με τους εκπροσώπους των υγειονομικών φορέων, που έχουν αναδείξει το πρόβλημα εδώ και εβδομάδες, να μην εισακούγονται από τους αρμόδιους. Η έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τους λόγους, που δεν υπάρχει ελεύθερο ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα της Μαγνησίας μέχρι και τον επόμενο μήνα, με εξαίρεση το Κέντρο Υγείας Αργαλαστής, λαμβάνει σοβαρές διαστάσεις.

Οι φαρμακοποιοί, στους οποίους απευθύνονται οι περισσότεροι ηλικιωμένοι για να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους, δεν είναι σε θέση να απαντήσουν για ποιον λόγο πρέπει να μεταβεί υπερήλικας από τον Βόλο στην άλλη άκρη της Μαγνησίας για να εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού ή γιατί δεν έχει αναληφθεί μέριμνα για τον εμβολιασμό όσων αδυνατούν να μετακινηθούν, παρ’ ότι εκπνέει την άλλη εβδομάδα ο δεύτερος μήνας υλοποίησης της επιχείρησης «Ελευθερία».

Είναι προφανές ότι η αιτία του προβλήματος εντοπίζεται στην έλλειψη εμβολίων, προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες όσων επιθυμούν να θωρακιστούν έναντι της πανδημίας μέχρι το καλοκαίρι. Οι συχνές εμφανίσεις των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών, που ενημερώνουν για την εξέλιξη του προγράμματος των εμβολιασμών, έχουν περισσότερο επικοινωνιακό, παρά ουσιαστικό χαρακτήρα. Η καθημερινή ταλαιπωρία των πολιτών και των φαρμακοποιών να κλείνουν τα πολυπόθητα ραντεβού αποδεικνύει ότι υπάρχει ζήτημα με την επάρκεια δόσεων εμβολίων.

Επίσης, προκύπτουν προβλήματα σχεδιασμού, καθώς υπερήλικες καλούνται να κάνουν ολόκληρο ταξίδι σε απομακρυσμένο Κέντρο Υγείας για να εμβολιαστούν. Η απόσταση και οι καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την προσπάθεια μετάβασης από τον Βόλο, για παράδειγμα, στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς ή στο αντίστοιχο της Αργαλαστής.

Το τρίτο ζήτημα, που δεν επιτρέπει την ομαλή εξέλιξη του εμβολιαστικού σχεδιασμού, αφορά στις αντοχές των υγειονομικών δομών να ανταποκριθούν στο τιτάνιο έργο των εμβολιασμών, χωρίς την απαιτούμενη ενίσχυση με επιπλέον προσωπικό. Στα Κέντρα Υγείας υπήρχαν σοβαρά κενά προσωπικού πολύ πριν την υγειονομική κρίση του κορονοϊού. Οι δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αδυνατούσαν να καλύψουν τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών πριν προκύψει η πανδημική κρίση.

Το ίδιο ισχύει και στο Νοσοκομείο Βόλου, που μετατράπηκε σε εμβολιαστικό κέντρο για τον γενικό πληθυσμό χωρίς να ενισχυθεί με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Εκ των ενόντων αντιμετώπισε το Αχιλλοπούλειο τον εφιαλτικό Νοέμβριο του δεύτερου κύματος της πανδημίας, με τον ίδιο τρόπο καλύπτει τις ανάγκες και τώρα, που λειτουργεί ως εμβολιαστικό κέντρο. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στις πρωτοβάθμιες δομές υγείας, όπου τα κενά σε προσωπικό όχι μόνο δεν έχουν καλυφθεί, αλλά η πολιτεία έχει επιφορτίσει τα υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας με τον εμβολιαστικό προγραμματισμό.

Το μόνο σίγουρο είναι πως υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να υλοποιηθεί το πρόγραμμα των εμβολιασμών και να επιτευχθεί ο στόχος για κάλυψη του 70% του πληθυσμού μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Χωρίς επάρκεια εμβολίων, σωστό προγραμματισμό και στελεχωμένες υγειονομικές δομές ο κορονοϊός θα συνεχίσει να σαρώνει το ΕΣΥ και να αποδυναμώνει την οικονομία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου