Το μεγάλο στοίχημα των επόμενων εβδομάδων

το-μεγάλο-στοίχημα-των-επόμενων-εβδομ-699818

Του Γιώργου Λαμπράκη

Με τη χώρα να παραμένει υπό την ασφυκτική υγειονομική πίεση του κοροναϊού, την Αττική, την Αχαΐα και την Εύβοια να έχουν τεθεί σε καθεστώς αυστηρού lockdown, το οποίο δεν αποκλείεται να παραταθεί και τον ερχόμενο μήνα, και τους πολίτες να έχουν κουραστεί από την κατάσταση, η κυβέρνηση σχεδιάζει τα επόμενα βήματα, με τον πρωθυπουργό να ορίζει ως αρχή του τέλους της περιπέτειας της πανδημίας το Πάσχα, το οποίο φέτος θα γιορταστεί στις 2 Μαΐου.

Μέχρι τότε, όμως, η «βεντάλια» των μέτρων θα ανοίγει και θα κλείνει ανά δύο εβδομάδες, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Το κρίσιμο στοίχημα, ωστόσο, είναι αν οι πολίτες θα πειθαρχήσουν στα νέα μέτρα και πώς θα ελέγχονται όσοι εξακολουθούν να μην τα εφαρμόζουν.

Επιθυμία της κυβέρνησης είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα να βελτιωθούν, ώστε οι 2,5 εβδομάδες των σκληρών απαγορευτικών μέτρων στις «κόκκινες» περιοχές να είναι αρκετές. Το τρίτο lockdown υποτίθεται ότι θα τελειώσει στις 28 Φεβρουαρίου, εφόσον ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει υποχωρήσει στα επίπεδα, που έχουν ορίσει οι ειδικοί, ωστόσο όλα δείχνουν ότι στην κυβέρνηση προετοιμάζονται για παράταση των μέτρων και τον Μάρτιο.

Το βασικότερο κριτήριο για την αυστηροποίηση ή τη χαλάρωση των μέτρων είναι οι αντοχές του συστήματος υγείας. Αλλωστε, η απόφαση για το αυστηρό lockdown στις παραπάνω περιοχές βασίστηκε σε δύο δεδομένα, στην αύξηση του αριθμού των νοσηλειών, με τις δομές υγείας σταδιακά να γεμίζουν και στις μεταλλάξεις του ιού, που επιταχύνουν τη μεταδοτικότητά του. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα πρώτα ορατά αποτελέσματα του αυστηρού lockdown θα φανούν σε 2,5 εβδομάδες. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει με σιγουριά ότι δεν θα προκύψει παράταση των περιορισμών.

Σε κάθε περίπτωση, το κρίσιμο στοίχημα, που πρέπει να κερδηθεί, αφορά στη στάση των πολιτών. Αν, δηλαδή, θα πειθαρχήσουν στα νέα μέτρα και πώς θα ελέγχονται όσοι εξακολουθούν να μην τα εφαρμόζουν. Αυτό σημαίνει περαιτέρω εντατικοποίηση των ελέγχων και μηδενική ανοχή στις περιπτώσεις καταστρατήγησης των περιορισμών, λόγω αδιαφορίας ή κουτοπονηριάς. Ανάλογες συμπεριφορές δύνανται να τινάξουν στον αέρα τον όποιο προγραμματισμό για την αποτροπή τρίτου πανδημικού κύματος, το οποίο τρομάζει κυβέρνηση και ειδικούς.

Οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες λειτουργούν σαν ιδανικός σύμμαχος του κορονοϊού, εφόσον δεν προσέξουν οι πολίτες. Αν πάρουν αψήφιστα τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων και αδιαφορήσουν για την ανάγκη πιστής τήρησης των νέων μέτρων, η κατάσταση θα ξεφύγει όχι μόνο στις «κόκκινες» περιοχές, αλλά και στην υπόλοιπη επικράτεια. Είναι απολύτως κατανοητή η κούραση του κόσμου, καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος απαγορεύσεων και περιορισμών. Δυστυχώς, όμως, δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Η παραμικρή χαλάρωση μπορεί να οδηγήσει στις τραγικές καταστάσεις του περασμένου Νοεμβρίου. Ας έχουμε αυτό στο μυαλό μας και ας κάνουμε υπομονή για λίγους μήνες ακόμη, μέχρι να βγούμε στο ξέφωτο με το τέλος της πανδημίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου