Ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη πρόκληση του φετινού χειμώνα

ο-μηχανισμός-πολιτικής-προστασίας-αν-704318

Του Γιώργου Λαμπράκη

Το κύμα κακοκαιρίας, που φτάνει στη Μαγνησία από το βράδυ, θα είναι ίσως το πιο ισχυρό του φετινού χειμώνα, ο οποίος κατά γενική ομολογία μπορεί να χαρακτηριστεί κάτι παραπάνω από ήπιος, μέχρι στιγμής. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων, αναμένεται να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις των πολιτών και γενικότερα τόσο στα ορεινά, όσο και στα πεδινά. Αν, μάλιστα, επιβεβαιωθούν οι προγνώσεις για πτώση του υδράργυρου έως και 10 βαθμούς κάτω από το μηδέν, ακόμη και σε πεδινές περιοχές, πρέπει να προετοιμαστούμε για καταστάσεις, όπως αυτές που έζησαν οι Βολιώτες τις πρώτες ημέρες του 2015, με τον ολικό παγετό και την παράλυση, που προκάλεσε στη λειτουργία της πόλης.

Ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και οι αντίστοιχες υπηρεσίες των Δήμων καλούνται να αντεπεξέλθουν σε ιδιαίτερη κατάσταση και να κερδίσουν δύσκολο στοίχημα, υλοποιώντας τον σχεδιασμό τους για τη λειτουργία του οδικού δικτύου και την αντιμετώπιση προβλημάτων, που συνήθως προκύπτουν όταν επικρατούν πολικές καιρικές συνθήκες. Το θετικό είναι πως οι ιθύνοντες διαθέτουν πλούσια εμπειρία από ανάλογες καταστάσεις, ενώ πρέπει να τους πιστωθεί η επιτυχής διαχείριση προβλημάτων από ακραία καιρικά φαινόμενα, που σε άλλες περιοχές προκαλούν πολυήμερους αποκλεισμούς οδικών αξόνων και ολόκληρων χωριών.

Η «Μήδεια» είναι, ουσιαστικά, η πρώτη μεγάλη πρόκληση του φετινού χειμώνα, που ημερολογιακά μάς αποχαιρετά σε δύο εβδομάδες. Για να κερδίσει ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας τη μάχη χρειάζεται, ωστόσο, τη συνδρομή των πολιτών, που δεν υπάρχει λόγος να πάρουν τα όρη και τα βουνά, ενώ θα επικρατούν ακραία καιρικά φαινόμενα. Επίσης, να μην κάνουν ακόμη πιο δύσκολο το έργο των συνεργείων αποχιονισμού, παρκάροντας τα αυτοκίνητά τους όπου τους βολεύει. Για να κάνει τη δουλειά του ο χειριστής του εκχιονιστικού μηχανήματος, δεν πρέπει να προκύπτουν εμπόδια αριστερά και δεξιά του δρόμου.

Ειδικά στο οδικό δίκτυο του Ανατολικού Πηλίου, όπου τέθηκε σε λειτουργία το εμβολιαστικό κέντρο κατά του κορονοϊού στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς, η ανάγκη να παραμένουν ανοιχτοί οι δρόμοι αποκτά ξεχωριστή σημασία τις επόμενες ημέρες, καθώς δεκάδες πολίτες θα χρειαστεί να μετακινηθούν για να κάνουν το εμβόλιο, ώστε να μη χάσουν τη σειρά τους. Η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας δεσμεύεται ότι δεν πρόκειται να κλείσουν οι δρόμοι, ειδικά στο Πήλιο, με τη συγκεκριμένη ιδιαιτερότητα, όχι μόνο στο Κ.Υ. Ζαγοράς, αλλά και στο Κ.Υ. Αργαλαστής, όπου επίσης λειτουργεί εμβολιαστικό κέντρο.

Σε ό,τι αφορά στο μείζον ζήτημα των μετακινήσεων, η εθνική οδός, που είναι στην αρμοδιότητα της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, πρέπει να κρατηθεί ανοιχτή. Κάθε άλλο παρά αυτονόητη είναι η αναγκαιότητα, με βάση τον τρόπο αντίδρασης της εταιρείας κατά το πρόσφατο παρελθόν. Λίγα εκατοστά χιονιού ήταν αρκετά για να παραλύσει η ΠΑΘΕ και να εγκλωβιστούν για ώρες χιλιάδες οδηγοί. Ελπίζουμε αυτή τη φορά να μην επαναληφθούν οι γνωστές τραγελαφικές καταστάσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου