Για εμβόλιο στη Ζαγορά με αντιολισθητικές αλυσίδες

για-εμβόλιο-στη-ζαγορά-με-αντιολισθητ-705756

Το σκηνικό σύγχυσης και αβεβαιότητας γίνεται ακόμη χειρότερο, αν αναλογιστούμε τα προβλήματα με την ομαλή τροφοδοσία των χωρών της ΕΕ

Του Γιώργου Λαμπράκη

Παρ’ ότι βρισκόμαστε στον δεύτερο μήνα υλοποίησης του εμβολιαστικού προγραμματισμού κατά του κορονοϊού, οι αρρυθμίες του συστήματος εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τους πολίτες και να τροφοδοτούν με επιχειρήματα τους πολέμιους του εμβολιασμού. Δεν είναι μόνο τα προβλήματα με την ομαλή τροφοδοσία των ευρωπαϊκών συστημάτων υγείας με εμβόλια, που εντείνουν τις ανησυχίες και ενισχύουν τον σκεπτικισμό σε ό,τι έχει σχέση με την προσπάθεια να θωρακιστεί ο πληθυσμός έναντι της πανδημίας. Ο όλος σχεδιασμός ταλανίζεται από δυσλειτουργίες, που προκαλούν διαμαρτυρίες εκ μέρους των πολιτών και απομακρύνουν την επίτευξη του στόχου ως προς τον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού πριν το ερχόμενο φθινόπωρο.

Από χθες Βολιώτες της ηλικιακής ομάδας μεταξύ 60 και 64 ετών καλούνται να εμβολιαστούν στα Κέντρα Υγείας Βελεστίνου και Ζαγοράς, καθώς σε αυτές τις υγειονομικές δομές θα λειτουργήσει η εμβολιαστική γραμμή για το εμβόλιο της AstraZeneca, που δεν θα χορηγηθεί σε πολίτες άνω των 64 για τους γνωστούς λόγους. Τα πρώτα ραντεβού έχουν κλειστεί ήδη και αρκετοί από τους πολίτες, που πρέπει να εμβολιαστούν, καλούνται να μεταβούν από τον Βόλο στη Ζαγορά, να καλύψουν δηλαδή απόσταση άνω των 120 χιλιομέτρων, συμπεριλαμβανομένης και της επιστροφής.

Υπάρχει περίπτωση Βολιώτη, που έχει κλείσει ραντεβού για εμβόλιο στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς αύριο στις 8 το βράδυ, ενώ αρκετοί άλλοι έχουν κλείσει ραντεβού από την ερχόμενη εβδομάδα, που θα επικρατούν πολικές καιρικές συνθήκες στα ορεινά και όχι μόνο. Αν παραβλέψουμε την απόσταση μέχρι το Κ.Υ. Ζαγοράς και τη δύσκολη διαδρομή, κάποιοι από τους πολίτες, που πρέπει να εμβολιαστούν από Δευτέρα, θα χρειαστεί να ταξιδέψουν υπό συνθήκες χιονόπτωσης και να ξεπεράσουν τα προβλήματα στο οδόστρωμα από το χιόνι και τον πάγο.

Αν, επίσης, κάποιος δεν μπορέσει να είναι συνεπής στο ραντεβού του, λόγω των συγκεκριμένων προβλημάτων, θα χάσει τη σειρά του και είναι άγνωστο πότε θα μπορέσει να εμβολιαστεί. Την ίδια στιγμή, στα εμβολιαστικά κέντρα του Νοσοκομείου Βόλου και του πρώην ΙΚΑ, όπου έπρεπε λογικά να μεταβούν για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού οι κάτοικοι του πολεοδομικού συγκροτήματος, τα ραντεβού μέχρι και τον επόμενο μήνα έχουν κλείσει, χωρίς να έχει ανοίξει ακόμη το σύστημα για τους ηλικιωμένους από 75 έως 80 ετών.

Το σκηνικό σύγχυσης και αβεβαιότητας γίνεται ακόμη χειρότερο, αν αναλογιστούμε τα προβλήματα με την ομαλή τροφοδοσία των χωρών της ΕΕ με εμβόλια από τις φαρμακευτικές εταιρείες, που αρχικά διαβεβαίωναν ότι θα είναι συνεπείς ως προς τις υποχρεώσεις τους. Οσο περνά ο καιρός αποδεικνύονται αναξιόπιστες και συμβάλλουν με τη στάση τους στην όξυνση των προβλημάτων, σε μια έτσι κι αλλιώς πρωτόγνωρη διαδικασία για το παγκόσμιο σύστημα υγείας. Η δική μας κυβέρνηση, ωστόσο, οφείλει να υλοποιήσει τον σχεδιασμό, που υποσχέθηκε στους πολίτες και να αντιμετωπίσει στρεβλώσεις και αρρυθμίες, που ταλαιπωρούν τους πολίτες και τους αποθαρρύνουν, στην πιο κρίσιμη φάση της πανδημίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου