Κλίμα ολομέτωπης σύγκρουσης

κλίμα-ολομέτωπης-σύγκρουσης-707099

Η επιβολή αυστηρότερων μέτρων και οι συχνές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς προκαλούν σύγχυση και απορυθμίζουν περαιτέρω την πραγματική οικονομία

Του Γιώργου Λαμπράκη

Η κυβέρνηση άνοιξε μέτωπο με τους καταστηματάρχες εστίασης, που υφίστανται οικονομικό στραγγαλισμό εξαιτίας των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης στην πραγματική οικονομία. Ο συγκεκριμένος κλάδος δεν βλέπει φως στο βάθος του τούνελ, με τους επαγγελματίες να χαρακτηρίζουν ανεπαρκή το κυβερνητικό πακέτο των μέτρων στήριξης της εστίασης.

Εναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας εξακολουθεί να μην υπάρχει έστω ασφαλής εκτίμηση για το τέλος της υγειονομικής κρίσης, που συνεχίζει να προκαλεί τρόμο στις επιχειρήσεις και φυσικά στους εργαζομένους της εστίασης. Η συρρίκνωση του τζίρου, μετά από τόσους μήνες αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων, προκαλεί ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες, ενώ επιλογές ανάγκης, όπως το delivery, δεν είναι δυνατό να προσφέρουν τις ουσιαστικές οικονομικές ανάσες.

Την ίδια ώρα, η επιβολή αυστηρότερων μέτρων και οι συχνές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς προκαλούν σύγχυση και απορυθμίζουν περαιτέρω την πραγματική οικονομία. Από την κυβέρνηση διαμηνύεται πως όσο διαρκεί η πανδημία τα μέτρα οικονομικής στήριξης θα συνεχιστούν, με τρόπο στοχευμένο όμως, αφού είναι άγνωστο πόσο θα διαρκέσει η υγειονομική κρίση.

Οι επαγγελματίες της εστίασης βρίσκονται στα όρια της αντοχής τους, ενώ ενδεχόμενο ολικό lockdown στη χώρα θα τους δώσει τη χαριστική βολή. Η εστίαση βαδίζει σε κινούμενη άμμο, εκπέμποντας σήμα κινδύνου μετά από τέσσερις μήνες λουκέτου. Το 2020 οι μισές, περίπου, επιχειρήσεις λειτούργησαν μόνο το καλοκαίρι. Με βάση τα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ, το 95% των επιχειρήσεων κατέγραψε μείωση τζίρου σε ποσοστό άνω του 53% το 2020, ενώ το 75% των επιχειρήσεων έχει προχωρήσει σε αναστολές συμβάσεων περίπου 200.000 εργαζομένων. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το γ’ τρίμηνο του 2020 έκλεισε με απώλειες της τάξης των 3,2 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις εστίασης και τουρισμού.

Οι επιχειρηματίες της εστίασης κορύφωσαν χθες τις κινητοποιήσεις τους, συγκεντρώνοντας και παραδίδοντας τα κλειδιά των επιχειρήσεών τους, με βασικό μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι δεν υπάρχουν πια άλλες αντοχές. Οι επαγγελματίες προειδοποιούν ότι πολλές επιχειρήσεις κινδυνεύουν με λουκέτο, καθώς εκτιμάται πως ποσοστό 25% είναι στο «κόκκινο», ενώ το 70% δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις πάγιες υποχρεώσεις. Το συνολικό κυβερνητικό πακέτο μέτρων στήριξης ανήλθε το 2020 στα 24 δισ. ευρώ, ενώ για το 2021 έχουν υπολογιστεί τουλάχιστον 7,5 δισ. ευρώ. Εντός του 2020 δόθηκαν στις επιχειρήσεις 5,5 δισ. ευρώ, μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών και τους επόμενους μήνες ο συνολικός λογαριασμός θα ανέλθει στα 8,5 δισ. ευρώ. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε νέα δέσμη μέτρων για το επόμενο διάστημα, ενώ από την κυβέρνηση τονίζεται πως δαπανήθηκαν σχεδόν 2 δισεκατομμύρια μόνο για την εστίαση.

Οι πληττόμενοι επαγγελματίες, πάντως, διαφωνούν και υποστηρίζουν ότι ελάχιστοι από τους συναδέλφους τους έχουν βοηθηθεί ουσιαστικά όλους αυτούς τους μήνες. Στις τάξεις τους επικρατεί αναβρασμός και όλα δείχνουν ότι δημιουργείται κλίμα ολομέτωπης σύγκρουσης με την κυβέρνηση, η οποία βλέπει τον κουμπαρά των οικονομικών μέτρων να αδειάζει, την πανδημία να μην υποχωρεί και την κοινωνική αγανάκτηση να φουντώνει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου