Κρίσιμο σταυροδρόμι

κρίσιμο-σταυροδρόμι-710336

Του Γιώργου Λαμπράκη

Η επιτυχία των νέων μέτρων, που τέθηκαν σε ισχύ από το περασμένο Σαββατοκύριακο στις περιοχές με ιδιαίτερα επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα, αποτελεί την ύστατη ελπίδα της κοινωνίας και του συστήματος υγείας, προκειμένου να αποφευχθεί το τρίτο κύμα της πανδημίας, το οποίο αναμένουν οι ειδικοί. Οι κάτοικοι των λεγόμενων «κόκκινων» περιοχών πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να εφαρμόσουν τις ακόμη πιο αυστηρές απαγορεύσεις, που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, έτσι ώστε να μην ξεφύγει η κατάσταση με νέα κρούσματα κορονοϊού.

Αν τα καταφέρουν, θα αποφευχθούν τα χειρότερα, που φοβούνται οι λοιμωξιολόγοι. Αν όχι, τόσο οι συγκεκριμένες περιοχές, όσο και η υπόλοιπη επικράτεια θα βρεθούν αντιμέτωπες με lockdown, όπως αυτό που επιβλήθηκε τον περασμένο Μάρτιο. Μόνο που τότε οι αντοχές των πολιτών και της οικονομίας ήταν τελείως διαφορετικές.

Την περασμένη άνοιξη η πιστή τήρηση των μέτρων από το σύνολο της κοινωνίας ήταν ο καθοριστικός παράγοντας, που οδήγησε στον περιορισμό της πανδημίας και στη δραστική μείωση του αριθμού των κρουσμάτων και των νεκρών από τον κορονοϊό. Η κατάσταση στην οικονομία δεν ήταν οριακή, όπως είναι σήμερα, μετά από σχεδόν έναν χρόνο με περιορισμούς και απαγορεύσεις. Εντελώς διαφορετικές ήταν και οι αντοχές του κρατικού προϋπολογισμού, που κλήθηκε να στηρίξει τις χιλιάδες επιχειρήσεις, οι οποίες ανέστειλαν τη λειτουργία τους.

Σήμερα τα δεδομένα έχουν αλλάξει προς το χειρότερο. Οι πολίτες έχουν κουραστεί από τα μέτρα και τις απαγορεύσεις για αυτό και καταγράφονται με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα παραβάσεις, που με τη σειρά τους μεταφράζονται σε τσουχτερά πρόστιμα. Η εικόνα τα Σαββατοκύριακα, αλλά και τις καθημερινές σε χώρους περιπάτου, σε πλατείες και κεντρικούς εμπορικούς δρόμους είναι ενδεικτική της κατάστασης. Καθημερινά το αστυνομικό δελτίο καταγράφει περιστατικά διοργάνωσης γλεντιών και συγκεντρώσεων, ενώ η κατάχρηση στην αποστολή sms για μετακινήσεις αποτελεί σύνηθες φαινόμενο, που αδυνατούν να περιορίσουν οι αστυνομικοί έλεγχοι.

Στην οικονομία η αγωνία επαγγελματικών κλάδων χωρίς έσοδα εδώ και μήνες, όπως η εστίαση και ο τουρισμός, χτυπά «κόκκινο» τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι αντοχές εξαντλούνται και η προοπτική επαναλειτουργίας των συγκεκριμένων κλάδων κάθε άλλο παρά ορατή είναι. Αν, μάλιστα, δεν αποφύγουμε νέο αυστηρό lockdown, θα κλείσουν και οι υπόλοιποι επαγγελματικοί κλάδοι, όπως το λιανεμπόριο. Σε όλα αυτά πρέπει να συνυπολογίσουμε τις δυνατότητες του προϋπολογισμού να στηρίξει την πραγματική οικονομία. Οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι, όπως έχουν διαμηνύσει τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.

Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, βρισκόμαστε μπροστά σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Από τη μία καλούμαστε να τηρήσουμε τα νέα μέτρα για να αποφύγουμε τα χειρότερα και από την άλλη καραδοκεί η απειλή νέου σκληρού lockdown, που θα καταστρέψει την οικονομία και θα οδηγήσει σε κατάρρευση το σύστημα υγείας, με δεδομένη τη μετάλλαξη του κορονοϊού και την αυξημένη μεταδοτικότητα του νέου στελέχους. Για άλλη μία φορά καλούμαστε να επιλέξουμε ανάμεσα στην εφαρμογή μέτρων, που δεν αντέχουμε και στην εφιαλτική προοπτική γενικού λουκέτου στη χώρα, που δεν θα αντέξει η οικονομία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου