Καμία δικαιολογία για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

καμία-δικαιολογία-για-τους-ανεμβολία-712447

Του Γιώργου Λαμπράκη

Το ζήτημα του εμβολιασμού των υγειονομικών πρώτης γραμμής εξακολουθεί να μην αντιμετωπίζεται με αποτελεσματικό τρόπο, εξαιτίας τόσο των αρρυθμιών, οι οποίες συνεχίζουν να υφίστανται σε ό,τι αφορά στον εμβολιαστικό σχεδιασμό, όσο και της απροθυμίας μεγάλου αριθμού κυρίως εργαζομένων στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα. Αποτέλεσμα είναι το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού του προσωπικού των Νοσοκομείων, ενώ βρισκόμαστε προ του τρίτου κύματος της πανδημίας.

Επιδεινώνονται τα επιδημιολογικά δεδομένα και εντείνονται οι ανησυχίες για νέα έξαρση κρουσμάτων, ωστόσο σημαντικός αριθμός εργαζομένων στο εθνικό σύστημα υγείας παραμένει εκτός εμβολιαστικού σχεδιασμού, με ό,τι μπορεί να σημαίνει για τον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού στην κοινότητα. Επίσης, για τις αντοχές των Νοσοκομείων, που ήδη καταγράφεται αυξημένη νοσηρότητα μεταξύ του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού.

Στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, τον περασμένο Νοέμβριο, περισσότεροι από 90 νοσηλευτές του Νοσοκομείου Βόλου, σχεδόν ένας στους δέκα, προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό, με αποτέλεσμα να προκύψουν οριακές καταστάσεις σε κλινικές μείζονος σημασίας. Τότε, βέβαια, δεν υπήρχε το πολύτιμο όπλο του εμβολίου στη μάχη με τον ιό. Αυτή τη στιγμή, που το εμβόλιο βρίσκεται στη διάθεση της ανθρωπότητας, περισσότεροι από 20 γιατροί και νοσηλευτές νοσούν και κατά συνέπεια βρίσκονται εκτός μάχης μέχρι να ολοκληρωθεί η 14ήμερη καραντίνα, στην οποία έχουν τεθεί από τον ΕΟΔΥ.

Κάποιοι από τους νοσούντες δεν εμβολιάστηκαν και το πιο ανησυχητικό είναι πως απείχαν από το πρόγραμμα των εμβολιασμών από επιλογή και όχι για λόγους υγείας. Τι σημαίνει αυτό; Οτι η αμφισβήτηση και οι αμφιβολίες, αναφορικά με την προστασία που παρέχει το εμβόλιο από τον κορονοϊό, έχουν επικρατήσει έναντι των συμπερασμάτων της πολύμηνης επιστημονικής έρευνας για την ασφάλεια των εμβολίων και την επιτακτική ανάγκη θωράκισης του πληθυσμού, έτσι ώστε να ξεπεράσει η ανθρωπότητα την πρωτοφανή υγειονομική κρίση, η οποία έχει αφαιρέσει περισσότερες από δύο εκατομμύρια ζωές και έχει οδηγήσει στο χείλος της καταστροφής την παγκόσμια οικονομία.

Υπάρχουν βέβαια και υγειονομικοί, που δεν εμβολιάστηκαν είτε γιατί έκριναν ανεπαρκή και βιαστική τη διαδικασία ενημέρωσης για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, είτε επειδή ήθελαν να δουν αν θα προκύψουν παρενέργειες στους συναδέλφους τους, που αρχικά εμβολιάστηκαν. Πλέον δεν υφίστανται ούτε η μία, ούτε η άλλη παράμετρος. Η πληροφόρηση για τα εμβόλια είναι κάτι παραπάνω από επαρκής, ενώ ζήτημα παρενεργειών δεν υφίσταται, με εξαίρεση ορισμένες μεμονωμένες περιπτώσεις νοσηλευτών, που εμφάνισαν πυρετό και κακουχία για κάποιες ώρες, μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου.

Κατά συνέπεια, οι μισοί σχεδόν από τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο, που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τον εμβολιασμό, πρέπει να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους και να ακολουθήσουν το παράδειγμα των συναδέλφων τους, που εμβολιάστηκαν. Το οφείλουν στις οικογένειές τους, στους συναδέλφους τους και στο σύστημα υγείας, που θα δοκιμαστεί το επόμενο διάστημα και δεν έχει περιθώρια για απώλειες στην κορύφωση της μάχης με την πανδημία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου