Το τέλος της εστίασης

το-τέλος-της-εστίασης-761446

Οι ελπίδες για επιστροφή στην κανονικότητα, που καλλιέργησε η ανακάλυψη του εμβολίου κατά του κορονοϊού, ξεθωριάζουν

Του Γιώργου Λαμπράκη

Οταν καταστηματάρχης φτάνει στο σημείο να παραδώσει τα κλειδιά της επιχείρησής του στο κράτος, σημαίνει ότι έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια αντοχής και τα αποθέματα υπομονής. Σημαίνει ότι το οικονομικό αδιέξοδο, στο οποίο βρίσκεται, δεν μπορεί να ξεπεραστεί. Σημαίνει ότι τα χρέη του έχουν πνίξει τις όποιες προοπτικές ανάκαμψης της επιχείρησής του και πως δεν υπάρχει λόγος να την κρατά ανοιχτή, ελπίζοντας μόνο σε θαύμα.

Οταν, μάλιστα, περνά ο καιρός και το οικονομικό τέλμα γίνεται ακόμη πιο βαθύ, καθώς συσσωρεύονται ανεξόφλητες υποχρεώσεις, ενώ παράλληλα οι συνθήκες, οι οποίες επέβαλαν την αναστολή λειτουργίας της επιχείρησής του, διαρκώς επιδεινώνονται, η απόφαση να κλειδώσει το κατάστημα και να παραδώσει τα κλειδιά στο κράτος καθίσταται αναπόφευκτη επιλογή.

Σε αυτό ακριβώς το σημείο βρίσκονται πλέον οι καταστηματάρχες της εστίασης, που μαζί με τους επαγγελματίες του τουρισμού και τους ιδιοκτήτες γυμναστηρίων αποτελούν τους επαγγελματικούς κλάδους, οι οποίοι έχουν δεχτεί το ισχυρότερο πλήγμα από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν να παραδίδουν τα κλειδιά των επιχειρήσεών τους, καθώς οι αντοχές τους εξαντλήθηκαν, ενώ δεν υπάρχει στον ορίζοντα η παραμικρή προοπτική ως προς την επαναλειτουργία της εστίασης.

Τα επόμενα 24ωρα θα αποφασιστεί, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, νέο σκληρό lockdown, με δεδομένη την επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων ημερών, που αναγκάζει τους ειδικούς να εισηγηθούν στην κυβέρνηση την άμεση λήψη αυστηρών μέτρων, μήπως αποφευχθεί τρίτο πανδημικό κύμα.

Τη ίδια στιγμή, οι ελπίδες για επιστροφή στην κανονικότητα, που καλλιέργησε η ανακάλυψη του εμβολίου κατά του κορονοϊού, ξεθωριάζουν, καθώς καθυστερεί η υλοποίηση του σχεδίου για τον εμβολιασμό του πληθυσμού, εξαιτίας των γνωστών προβλημάτων με τις φαρμακευτικές εταιρείες. Επιπρόσθετα, οι μεταλλάξεις του κορονοϊού θέτουν υπό αμφισβήτηση την έτσι κι αλλιώς προβληματική διαδικασία των εμβολιασμών, αυξάνουν τις ανησυχίες για τη μεταδοτικότητα της νόσου και απομακρύνουν την προοπτική εξόδου από το τούνελ της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης.

Είναι, λοιπόν, λογικό να μη γίνεται υπό αυτές τις συνθήκες καμία απολύτως συζήτηση για την επανεκκίνηση επαγγελματικών κλάδων, όπως η εστίαση. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που εξετάζεται να ανασταλούν και πάλι δραστηριότητες, όπως η λειτουργία της αγοράς και της εκπαίδευσης.

Οι προσπάθειες, που κατέβαλαν τους τελευταίους δέκα μήνες οι επαγγελματίες της εστίασης να κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις τους, δεν απέδωσαν. Η μετατροπή πολλών καταστημάτων από εστιατόρια και ταβέρνες σε επιχειρήσεις, που λειτουργούν με delivery και take away, δεν μπορεί να διασφαλίσει το μέλλον τους, ούτε βέβαια το «πάγωμα» των ενοικίων και η καταβολή της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι δυνατό να αποτρέψουν τα λουκέτα.

Αποφασίζουν, λοιπόν, οι επαγγελματίες της εστίασης να παραδώσουν τα κλειδιά των επιχειρήσεών τους στην κυβέρνηση, προτού τους τα πάρουν η Εφορία, ο ΕΦΚΑ ή οι τράπεζες. Αλλωστε, ο υπουργός Ανάπτυξης προθυμοποιήθηκε να παραλάβει τα κλειδιά της εστίασης, εφόσον, μάλιστα, τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη του κλάδου είναι τόσο αποτελεσματικά, όπως ο ίδιος τόνισε με έμφαση σε μία από τις αναρίθμητες τηλεοπτικές του εμφανίσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου