Ανησυχούν οι επιστήμονες, αδιαφορούν οι πολίτες, αδρανεί η Πολιτεία

ανησυχούν-οι-επιστήμονες-αδιαφορούν-769816

Του Γιώργου Λαμπράκη

Οι ειδικοί τρόμαξαν από τις εικόνες συνωστισμού στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Ηδη κάποιοι διατύπωσαν δημόσια τις άκρως ανησυχητικές εκτιμήσεις τους για την εξέλιξη της πανδημίας, μετά την απόφαση για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου. Προς το παρόν, οι ενδείξεις, με βάση τα στοιχεία από τον έλεγχο των αστικών λυμάτων, αποδεικνύουν ότι το επιδημιολογικό φορτίο δεν έχει επιβαρυνθεί. Ωστόσο, αν δεν προσέξουμε, είναι ζήτημα χρόνου να οδηγηθούμε σε νέα έξαρση κρουσμάτων.

Αν συνυπολογίσουμε και τις επιπτώσεις από τον συνωστισμό στην εμπορική αγορά, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι έχουμε μπροστά μας εξαιρετικά δύσκολο χρονικό διάστημα, που οι καιρικές συνθήκες θα λειτουργούν υπέρ της μετάδοσης του ιού, ενώ η κόπωση των πολιτών και τα φαινόμενα ανυπακοής ως προς την τήρηση των μέτρων, που επαναλαμβάνονται με ανησυχητικό ρυθμό, αυξάνουν τις πιθανότητες να επαναληφθούν καταστάσεις, όπως αυτές που ζήσαμε τον περασμένο Νοέμβριο.

Δύο επιπρόσθετοι παράγοντες, οι οποίοι είναι πιθανό να προκαλέσουν νέα διασπορά του κορονοϊού, είναι η επαναλειτουργία των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και της αγοράς, που πλέον δεν υπάρχουν ουσιαστικές απαγορεύσεις. Σε ό,τι αφορά στην απόφαση να ανοίξουν από την ερχόμενη Δευτέρα τα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι ανησυχίες των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των καθηγητών δεν λαμβάνονται υπόψη από το υπουργείο Παιδείας, που επιμένει σε μοντέλο επιστροφής της σχολικής κοινότητας στη νέα κανονικότητα, το οποίο δεν διασφαλίζει ότι μαζί με την επιστροφή των μαθητών στις τάξεις δεν θα αυξηθούν και οι πιθανότητες διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα.

Στον εμβολιασμό δεν μπορούμε ακόμη να υπολογίζουμε, καθώς πρόκειται για διαδικασία, που εξελίσσεται με απελπιστικά αργούς ρυθμούς και κατά συνέπεια θα χρειαστεί καιρός για να αποδώσει τα αναμενόμενα ως προς τη δημιουργία του πολυπόθητου τείχους ανοσίας. Ισως χρειαστεί να φτάσουμε ακόμη και μετά το φθινόπωρο, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για τον εμβολιασμό του 50% με 60% του γενικού πληθυσμού.

Μέχρι τότε απαιτείται απόλυτη προσήλωση, σε ό,τι αφορά στην τήρηση των μέτρων και όπως φάνηκε τις τελευταίες ημέρες δεν επιδεικνύουν οι πολίτες, οι οποίοι κουράστηκαν τόσους μήνες να ζουν με απαγορεύσεις και περιορισμούς. Η στάση, που επέδειξαν στο πρώτο lockdown, αποτελεί μακρινή ανάμνηση. Οι αντοχές προσαρμοστικότητάς τους στη δύσκολη πραγματικότητα των μέτρων κατά της διασποράς της πανδημίας εξαντλήθηκαν κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η Πολιτεία δείχνει ανήμπορη να πείσει για την αναγκαιότητα των αποφάσεών της και κυρίως να διασφαλίσει την εφαρμογή τους. Η αδυναμία παρέμβασης, που επιδεικνύει το τελευταίο δεκαήμερο, σε ό,τι αφορά στην αποτροπή των φαινομένων ακραίου συνωστισμού στους εμπορικούς δρόμους, στέλνει τα χειρότερα δυνατά μηνύματα, γιατί το σύστημα υγείας παραμένει ανοχύρωτο, τα εμβόλια θα αργήσουν να θωρακίσουν τον πληθυσμό και η στάση των πολλών απέναντι στις απαγορεύσεις αρχίζει και γίνεται επικίνδυνα αδιάφορη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου