Ο διαρκής κίνδυνος της πανδημίας και οι επιπτώσεις του εφησυχασμού

ο-διαρκής-κίνδυνος-της-πανδημίας-και-ο-771053

Του Γιώργου Λαμπράκη

Η περίπτωση του Γηροκομείου Καναλίων, με τα δεκάδες κρούσματα κορονοϊού στους υπερήλικες, που διαμένουν στο ίδρυμα και τους εργαζόμενους, έρχεται να μας υπενθυμίσει πόσο επικίνδυνη παραμένει η κατάσταση με την πανδημία. Πόσο εύκολα μπορεί να μεταδοθεί η συγκεκριμένη νόσος και πόσο γρήγορα μπορεί να χαθεί ο έλεγχος στις κλειστές δομές υγείας, όπου υποτίθεται ότι ισχύουν ιδιαίτερα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και μέτρα σκληρής καραντίνας.

Χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει ακόμη πώς έγινε η διασπορά του ιού στο Γηροκομείο, δηλαδή αν ισχύει το σενάριο, σύμφωνα με το οποίο ο κορονοϊός μεταδόθηκε από υπερήλικα, που νοσηλεύτηκε τις προηγούμενες ημέρες στο Νοσοκομείο Βόλου με άλλο πρόβλημα υγείας, τα δεδομένα που έχουν προκύψει είναι άκρως ανησυχητικά και προκαλούν πολλά ερωτήματα για την τήρηση των μέτρων, που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης με τον κορονοϊό, τα Γηροκομεία και γενικά οι κλειστές ιδιωτικές δομές υγείας βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα, με εκατοντάδες κρούσματα και δεκάδες θανάτους, ηλικιωμένων, κυρίως, πολιτών, που μολύνθηκαν και νικήθηκαν από τον ιό. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα μέτρα καραντίνας αποδείχθηκαν ανεπαρκή, είτε γιατί δεν εφαρμόστηκαν όπως έπρεπε, είτε διότι ο κορονοϊός είναι ύπουλος, με αποτέλεσμα να τινάζεται στον αέρα ακόμη και ο πλέον προσεκτικός σχεδιασμός.

Με τη διαδικασία αναζήτησης του ασθενή ή του εργαζόμενου, που μετέδωσε τον κορονοϊό στο Γηροκομείο Καναλίων, να εξελίσσεται, ευχή όλων είναι να περιοριστεί η διασπορά και να ξεπεράσουν γρήγορα τα συμπτώματα, που τους προκάλεσε ο covid 19, οι ηλικιωμένοι που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο.

Από την άλλη, η έκτακτη κατάσταση, που αντιμετωπίζουν οι υγειονομικές αρχές από την περασμένη εβδομάδα, μας υπενθυμίζει ότι ο κίνδυνος όχι μόνο δεν έχει περάσει, αλλά πως η πανδημία παραμένει το ίδιο απειλητική και θανατηφόρα. Οσο μάλιστα καθυστερεί να υλοποιηθεί με τους ρυθμούς, που είχε αρχικά σχεδιαστεί, το πρόγραμμα των εμβολιασμών, τόσο καθίσταται απαραίτητη η συνέχιση τήρησης των μέτρων κατά της διασποράς της πανδημίας. Το επισημαίνουμε, γιατί τις τελευταίες ημέρες οι εικόνες συνωστισμού σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους, οι ουρές έξω από πολυκαταστήματα και σούπερ μάρκετ και η συρροή πολιτών σε πάρκα και πλατείες προκαλούν εφιάλτες στους ειδικούς και τους αναγκάζουν να χτυπούν καθημερινά καμπανάκια κινδύνου.

Αν δεν αλλάξουμε στάση, τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα θα επιδεινωθούν και μαζί τους η κατάσταση στο σύστημα υγείας. Στη συνέχεια θα ξανακλείσει η αγορά και θα επανέλθουν οι απαγορεύσεις, σε ό,τι αφορά στα σχολεία και τις υπόλοιπες δραστηριότητες, οι οποίες επανεκκίνησαν τις τελευταίες εβδομάδες, προσδίδοντας ψευδαίσθηση κανονικότητας στη δύσκολη καθημερινότητα των πολιτών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου