ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Δώρο Θεού

δώρο-θεού-774159

Κατά 50% μειώθηκε την τελευταία δεκαετία στη χώρα μας ο αριθμός των πολιτών, που στατιστικά θεωρούνται δότες οργάνων. Από τους οκτώ δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού το 2008, πέρυσι ο σχετικός αριθμός υποχώρησε κάτω από τους τέσσερις, τη στιγμή που σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως η Πορτογαλία, ο αριθμός των δοτών οργάνων ανά εκατομμύριο πληθυσμού φτάνει τους 30.

Με αυτά τα δεδομένα, η είδηση για το δώρο ζωής, που έλαβε από τη μητέρα του 46χρονος Βολιώτης νεφροπαθής, αποκτά ξεχωριστή σημασία και καθιστά επιτακτική την επανενεργοποίηση των δράσεων ευαισθητοποίησης του πληθυσμού για τη σημασία της δωρεάς οργάνων από πτωματικούς δότες.

Ο ρόλος, που μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει στην προσπάθεια η επιστημονική κοινότητα, είναι καθοριστικός, ενώ και η Εκκλησία οφείλει να κινητοποιηθεί για να πείσει την πλειονότητα της κοινωνίας, που εξακολουθεί να στέκεται με δυσπιστία απέναντι στις μεταμοσχεύσεις, παρ’ ότι η δωρεά οργάνων αποτελεί δώρο Θεού από όσους λαμβάνουν τελικά το πολυπόθητο μόσχευμα και ξανακερδίζουν το δικαίωμα στη ζωή.

Γ.Λ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου