Στο χείλος του γκρεμού

στο-χείλος-του-γκρεμού-774161

Του Γιώργου Λαμπράκη

Τα ρολά στην εστίαση παραμένουν κατεβασμένα από τον περασμένο Νοέμβριο, με τους επαγγελματίες του κλάδου να βρίσκονται σε απόγνωση, ενώ οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι πολλές επιχειρήσεις δεν θα καταφέρουν να ανοίξουν και πάλι, όταν αποφασιστεί η επανεκκίνηση. Ηδη οι πρώτες επιχειρήσεις στον Βόλο έβαλαν οριστικά λουκέτο. Τους επόμενους μήνες θα φανεί το πραγματικό αδιέξοδο για τον κλάδο, καθώς η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω και πολλές επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν.

Μέχρι στιγμής, οι απώλειες για την εστίαση ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ, ποσό που αυξάνεται όσο παρατείνεται το δεύτερο lockdown στις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος. Μαζί με το πρώτο lockdown, οι ημέρες αναστολής λειτουργίας της εστίασης φτάνουν, συνολικά, τις 150. Για λουκέτα και απολύσεις προειδοποιούν οι εκπρόσωποι του κλάδου, σε περίπτωση που δεν ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την οικονομική ενίσχυση των κλειστών επιχειρήσεων.

Το χτύπημα, που δέχθηκαν οι επιχειρήσεις εστίασης κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, διαμόρφωσε τα χειρότερα οικονομικά δεδομένα των τελευταίων δεκαετιών. Η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου κλάδου είναι πως κάθε μέρα που χάνεται δεν μπορεί να αναπληρωθεί. Η κυβέρνηση οφείλει να λάβει ουσιαστικά μέτρα στήριξης και όχι να προσπαθεί με ημίμετρα να σώσει ό,τι μπορεί να σωθεί. Οι επιχειρήσεις, που πλήττονται, χρειάζονται χρηματοδότηση με κεφάλαια, που δεν θα επιστραφούν. Διαφορετικά, πολλές θα κλείσουν και χιλιάδες θέσεις εργασίας θα χαθούν.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου υπηρεσιών εστίασης ο κύκλος εργασιών το δεύτερο τρίμηνο του 2020 άγγιξε τα 600 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας μείωση σχεδόν 60%, σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019, με τον αντίστοιχο κύκλο εργασιών να φτάνει στα 1.5 δισ. ευρώ. Τον περασμένο Ιούλιο μόλις που ξεπέρασε τα 117 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας μείωση άνω του 40%, σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2019.

Ο κλάδος της εστίασης στην Ελλάδα αριθμεί περισσότερες από 82.000 επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν σχεδόν 400.000 εργαζόμενους. Είναι ο δεύτερος πιο πολυπληθής επαγγελματικός κλάδος μετά το λιανικό εμπόριο, το οποίο επίσης επηρεάζεται άμεσα από τη λειτουργία της εστίασης.

Από τον περασμένο Νοέμβριο η εστίαση παραμένει κλειστή, χωρίς να υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας της, ενώ οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης ότι «η εστίαση δεν βιάζεται να ανοίξει» προκάλεσαν οργή στον πολύπαθο κλάδο. Οι εκπρόσωποί του ζητούν από την κυβέρνηση να νομοθετήσει πρώτα ουσιαστικά μέτρα στήριξης, όπως η οικονομική ενίσχυση με 200 εκατομμύρια ευρώ και το «κούρεμα» χρεών και στη συνέχεια να αποφασίσει για την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων, με όρους που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητά τους και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν δραματικά και το σημείο από το οποίο δεν θα υπάρχει επιστροφή για χιλιάδες επιχειρήσεις πλησιάζει επικίνδυνα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου