Επικίνδυνος, απρόβλεπτος και θανατηφόρος

επικίνδυνος-απρόβλεπτος-και-θανατηφ-775341

Το δεύτερο πανδημικό κύμα μπορεί να βρίσκεται σε ύφεση, ωστόσο ο ιός παραμένει διάσπαρτος στην κοινότητα

Του Γιώργου Λαμπράκη

Περιπτώσεις, όπως του νοσηλευτή στο Νοσοκομείο Βόλου, που παραμένει θετικός τον κορονοϊό πάνω από δύο μήνες, έρχονται να μας υπενθυμίσουν πόσο απρόβλεπτη και επικίνδυνη είναι η λοίμωξη covid 19. Επίσης, η νόσηση τριών ακόμη νοσηλευτών στο καρδιολογικό τμήμα του Αχιλλοπουλείου αποδεικνύει ότι το δεύτερο πανδημικό κύμα μπορεί να βρίσκεται σε ύφεση, ωστόσο ο ιός παραμένει διάσπαρτος στην κοινότητα και οι πιθανότητες μετάδοσης είναι τεράστιες, ειδικά αν δεν ληφθούν τα προβλεπόμενα μέτρα. Στην προκειμένη περίπτωση, ο κορονοϊός μεταδόθηκε από νοσηλευτή, που μολύνθηκε εκτός Νοσοκομείου και τον μετέφερε σε συναδέλφους του.

Σε ό,τι αφορά στον νοσηλευτή, που από τον περασμένο Νοέμβριο παραμένει θετικός στον covid 19, η περίπτωσή του είναι πραγματικά μοναδική, καθώς η λοίμωξη δεν προσέβαλε το αναπνευστικό του σύστημα, αλλά του προκάλεσε σημαντικά γαστρεντερολογικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να χάσει 10 κιλά σε λίγες εβδομάδες, ενώ το τελευταίο διάστημα, που δεν εμφανίζει σύμπτωμα, όλα τα τεστ, στα οποία έχει υποβληθεί, δείχνουν ότι εξακολουθεί να υπάρχει ιικό φορτίο στον οργανισμό του, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επιστρέψει στα καθήκοντά του.

Για όσους, λοιπόν, θεωρούν ότι πέρασε ο κίνδυνος του κορονοϊού, επειδή μειώνονται σταδιακά τα ημερήσια κρούσματα και υποχωρούν σημαντικά οι αριθμοί για τους διασωληνωμένους και τα θύματα της πανδημίας, οι παραπάνω περιπτώσεις πρέπει να λειτουργήσουν σαν καμπανάκι κινδύνου, ενάντια στον εφησυχασμό και τη χαλάρωση.

Τα επιδημιολογικά στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας τις τελευταίες εβδομάδες χαρακτηρίζονται θετικά, επειδή το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου οι πολίτες τήρησαν σε μεγάλο βαθμό τα μέτρα της καραντίνας και θυσίασαν τα Χριστούγεννα. Για αυτό μειώθηκαν τα κρούσματα, οι νεκροί και οι διασωληνωμένοι. Αν χαλαρώσουμε, επειδή άνοιξε η εμπορική αγορά και αποκαθίστανται σταδιακά και άλλες σημαντικές λειτουργίες, όπως τα σχολεία, ο εφιάλτης θα επιστρέψει.

Ο κίνδυνος νέων μολύνσεων παραμένει αυξημένος και οι συνέπειες, που ενδέχεται να προκαλέσει στον ανθρώπινο οργανισμό ο κορονοϊός, δεν μπορούν να προβλεφθούν. Οι περιπτώσεις πολιτών χωρίς προβλήματα υγείας, που ταλαιπωρήθηκαν για εβδομάδες, εκείνων που ακόμη παλεύουν με τη νόσο και όσων έχασαν τη μάχη για τη ζωή τους πρέπει να εξακολουθήσουν να λειτουργούν σαν καμπανάκι υπενθύμισης της σοβαρότητας της κατάστασης, την οποία αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα εδώ και έναν χρόνο.

Ο παράγοντας της ατομικής ευθύνης καθίσταται καθοριστικός περισσότερο από κάθε άλλη φορά, τώρα που τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι αισιόδοξα, ενώ ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού άρχισε να θέτει τις βάσεις για την επιστροφή μας στην κανονικότητα. Ας έχουμε κατά νου ότι αν δεν προσέξουμε, θέτουμε σε κίνδυνο τη συνολική προσπάθεια των τελευταίων δύο μηνών και υπονομεύουμε το σύστημα υγείας, που εξακολουθεί να πιέζεται τόσο από τον αριθμό των διασωληνωμένων, όσο και από τις απουσίες των υγειονομικών, που νόσησαν και ακόμη δεν έχουν νικήσει τον κορονοϊό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου