Η θετική επιδημιολογική εικόνα δεν πρέπει να οδηγήσει σε χαλάρωση

η-θετική-επιδημιολογική-εικόνα-δεν-πρ-776333

Τα χειρότερα δεν έχουν περάσει. Παραμένουμε στην καρδιά του χειμώνα, οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τη διασπορά του κορονοϊού, ενώ ο εμβολιαστικός σχεδιασμός εξελίσσεται με ρυθμούς χελώνας

Του Γιώργου Λαμπράκη

Τις τελευταίες εβδομάδες προκύπτουν διαρκώς ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, σε ό,τι αφορά στα ποσοστά θετικότητας του κορονοϊού και στη Μαγνησία. Σε όλους τους δειγματοληπτικούς ελέγχους, οι οποίοι διενεργούνται από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, τα αποτελέσματα βγαίνουν αρνητικά στη συντριπτική τους πλειονότητα. Ανάλογη είναι η εικόνα των τεστ, που διενεργούνται σε υγειονομικές δομές, όπως το Κέντρο Υγείας Βόλου. Η καθοδική πορεία της πανδημίας, που προκάλεσε εφιαλτικές καταστάσεις και στη Μαγνησία το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, επιβεβαιώνεται και από τον ημερήσιο αριθμό των νέων κρουσμάτων, που το τελευταίο δεκαήμερο κινούνται σε μονοψήφια επίπεδα.

Αν αναλογιστούμε ότι το δεύτερο lockdown άρχισε στις 7 Νοεμβρίου και η αποκλιμάκωση της πανδημίας ξεκίνησε να καταγράφεται μετά τις γιορτές, εύκολα γίνεται αντιληπτή η σοβαρότητα της κατάστασης, την οποία κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν το σύστημα υγείας, η πολιτεία και η κοινωνία, συνολικά. Χρειάστηκαν, δηλαδή, σχεδον δύο μήνες για να μειωθούν τα ημερήσια κρούσματα, να σταθεροποιηθεί ο αριθμός των διασωληνωμένων κάτω από τους 350 και να υποχωρήσει ο αντίστοιχος των θυμάτων του κορονοϊού κάτω από τους 30 νεκρούς την ημέρα. Οι θυσίες των πολιτών, επιτέλους, άρχισαν να αποτυπώνονται στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας, με τα χαμόγελα αισιοδοξίας να επιστρέφουν μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα φόβου, απόγνωσης και απέραντης θλίψης.

Οι καθημερινές δειγματοληψίες του ΕΟΔΥ μπορεί να επιβεβαιώνουν πως υποχωρεί σε σημαντικό βαθμό το ιικό φορτίο, ωστόσο δεν σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει χαλάρωση, ως προς την τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού. Οσο δυσάρεστη και αν είναι η χρήση μάσκας, όσο και αν μας ενοχλούν οι αποστάσεις από τα αγαπημένα μας πρόσωπα και το φιλικό μας περιβάλλον, όσο και αν δεν αντέχονται η αποστολή μηνυμάτων για τις μετακινήσεις και το συνεχιζόμενο λουκέτο στην εστίαση, οι πολίτες πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να προστατευθούμε και να προστατέψουμε τους γύρω μας.

Τα χειρότερα δεν έχουν περάσει. Παραμένουμε στην καρδιά του χειμώνα, οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τη διασπορά του κορονοϊού, ενώ ο εμβολιαστικός σχεδιασμός εξελίσσεται με ρυθμούς χελώνας. Ο στόχος για θωράκιση του 60% με 70% του πληθυσμού έναντι του κορονοϊού θα αργήσει να επιτευχθεί. Ο ρυθμός, με τον οποίο χορηγούνται οι πρώτες χιλιάδες δόσεις του εμβολίου, δείχνει ότι θα περάσει το καλοκαίρι για να κάνουν ακόμη και την πρώτη δόση οι περισσότεροι. Μέχρι τότε οφείλουμε να παραμένουμε σε εγρήγορση για να μην επιστρέψει ο εφιάλτης νέου πανδημικού κύματος, για να μην οδηγηθεί η χώρα σε τρίτο lockdown, για να μην πέσει στον γκρεμό η εθνική οικονομία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου