Εμβολιασμός μετ’ εμποδίων

εμβολιασμός-μετ-εμποδίων-777245

Του Γιώργου Λαμπράκη

Η διαδικασία εμβολιασμού των άνω των 85 ετών άρχισε από χθες στον Βόλο, με τις πρώτες δόσεις του πολυπόθητου εμβολίου να χορηγούνται στους υπερήλικες, οι οποίοι δήλωσαν στους δημοσιογράφους ενθουσιασμένοι και προέτρεψαν όσους διστάζουν να θωρακιστούν κατά του κορονοϊού, να αλλάξουν στάση και να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Η διαδικασία χορήγησης των πρώτων εμβολίων στον γενικό πληθυσμό, σε τοπικό επίπεδο, έγινε χωρίς να δοθούν στα ΜΜΕ φωτογραφίες, όπως είχε γίνει με τον εμβολιασμό των υγειονομικών, ενώ δεν επετράπη η είσοδος στα τηλεοπτικά συνεργεία, όπως σε άλλα νοσοκομεία, όπου προφανώς οι υπεύθυνοι των αντίστοιχων Υγειονομικών Περιφερειών έχουν αντιληφθεί ότι η προβολή του θέματος των εμβολιασμών μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του ποσοστού όσων θα λάβουν μέρος στην επιχείρηση «Ελευθερία» και κατά συνέπεια στη επίτευξη του εθνικού στόχου για θωράκιση του 60% με 70% του πληθυσμού απέναντι στον εφιάλτη της πανδημίας.

Ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τα τοπικά ΜΜΕ, ειδικά της Μαγνησίας, με εχθρικό τρόπο, ίσως επειδή του έχουν ασκήσει σκληρή κριτική στο παρελθόν για τις επιλογές του, αναφορικά με την αντιμετώπιση των εκρηκτικών προβλημάτων του Νοσοκομείου Βόλου.

Πάντως, προέχει να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού, έτσι ώστε να ξανακερδίσουμε τις ζωές μας όσο το δυνατό πιο γρήγορα. Για να επιτευχθεί ο στόχος δεν αρκεί μόνο να ενταχθούν στο πρόγραμμα των εμβολιασμών όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες. Πρέπει ο ρυθμός, με τον οποίο γίνεται η προμήθεια των εμβολίων από τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, που προς το παρόν λειτουργούν ως εμβολιαστικά κέντρα, να ενταθεί.

Τις πρώτες εβδομάδες για την επιχείρηση «Ελευθερία» ο εφοδιασμός των εμβολιαστικών κέντρων γίνεται με το σταγονόμετρο, ενώ δεν λείπουν και τα προβλήματα με την πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι πολίτες άνω των 85 ετών ειδοποιούνται ότι πρέπει να εμβολιαστούν. Το γεγονός, επίσης, ότι ακόμη δεν έχουν ενταχθεί στο σχέδιο των εμβολιασμών τα Κέντρα Υγείας αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα ως προς την εξομάλυνση της διαδικασίας, σχετικά με τα ραντεβού που ακυρώνονται, επειδή υπερήλικες καλούνται να μετακινηθούν ακόμη και από νομό σε νομό για να εμβολιαστούν. Και στη Μαγνησία αρκετά ραντεβού μετατίθενται για αργότερα, προκειμένου οι υπερήλικες να κάνουν το πολυπόθητο εμβόλιο χωρίς να χρειαστεί να «ξενιτευτούν».

Το «αργότερα» είναι πάντως που προβληματίζει, καθώς σε ένα περίπου δεκαήμερο θα αρχίσει η χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου στους υγειονομικούς. Στο Νοσοκομείο Βόλου, για παράδειγμα, τη μεθεπόμενη Παρασκευή θα αρχίσουν να λαμβάνουν και τη δεύτερη δόση οι υγειονομικοί, που εμβολιάστηκαν πρώτοι στις αρχές Ιανουαρίου. Εύλογα, λοιπόν, προκύπτουν ερωτήματα για το αν θα μπορέσει στο ίδιο εμβολιαστικό κέντρο να εξελίσσεται παράλληλα και ο εμβολιασμός των υπερηλίκων. Αν μετατεθεί για αργότερα ο δικός τους εμβολιασμός, πότε θα αρχίσει ο αντίστοιχος των ευπαθών ομάδων και του υπόλοιπου πληθυσμού;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου