Αρκεί η επανεκκίνηση του λιανεμπορίου για να σωθούν οι εμπορικές επιχειρήσεις;

αρκεί-η-επανεκκίνηση-του-λιανεμπορίο-778292

Του Γιώργου Λαμπράκη

Η επαναλειτουργία της εμπορικής αγοράς από χθες χωρίς μέτρα, που δεν αποδίδουν, όπως το click away, αποτελεί πρώτο σημαντικό βήμα επιστροφής της πραγματικής οικονομίας, αλλά και της κοινωνίας στη νέα κανονικότητα. Οι προσπάθειες των πολιτών, μετά τις 7 Νοεμβρίου που τέθηκε σε ισχύ το δεύτερο lockdown, επιβραβεύονται με την καθημερινή μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων κορονοϊού, ενώ η συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας βελτιώνεται διαρκώς και οι ειδικοί άναψαν επιτέλους το πράσινο φως για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, με μοναδικές προϋποθέσεις τον ανώτατο επιτρεπόμενο αριθμό πελατών εντός των καταστημάτων, ανάλογα με τα τετραγωνικά της κάθε επιχείρησης και την αποστολή sms στο 13033 για την εξόρμηση των καταναλωτών στην αγορά, εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.

Η απόφαση της κυβέρνησης να επαναλειτουργήσει η αγορά με τόσο χαλαρό τρόπο εξέπληξε ακόμη και τους παράγοντες του λιανεμπορίου, που περίμεναν, στην καλύτερη περίπτωση, άνοιγμα των καταστημάτων με click in shop. Από χθες, λοιπόν, η αγορά άρχισε να επιστρέφει στους κανονικούς της ρυθμούς, ενώ και η κίνηση στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους του Βόλου ήταν αξιοσημείωτη, παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Το πρώτο βήμα για την επιστροφή της αγοράς στην κανονικότητα έγινε, ενώ η απόφαση για επανεκκίνηση του λιανεμπορίου χωρίς τους αυστηρούς περιορισμούς της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων ελήφθη την πλέον κατάλληλη στιγμή για πολλές επιχειρήσεις, οι οποίες κινδύνευαν με λουκέτο. Το γεγονός, μάλιστα, ότι μαζί με τα καταστήματα άρχισε ουσιαστικά από χθες και η χειμερινή περίοδος των εκπτώσεων αποτελεί επιπρόσθετο πλεονέκτημα για τη συντριπτική πλειονότητα των εμπόρων.

Επικρατεί, λοιπόν, από χθες κλίμα αισιοδοξίας στην αγορά με την ευχή και την ελπίδα να τονωθεί η αγοραστική κίνηση και να εισρεύσουν τα πρώτα κέρδη στα ταμεία των εμπορικών επιχειρήσεων. Αρκεί να ισχύουν δύο προϋποθέσεις. Η πρώτη αφορά στη διατήρηση της αγοράς εν λειτουργία και η δεύτερη στη στάση της κυβέρνησης από εδώ και στο εξής.

Η πρώτη προϋπόθεση είναι πολύ σημαντική, καθώς αν δεν υπάρξουν πισωγυρίσματα και νέο lockdown του λιανεμπορίου, οι έμποροι θα μπορέσουν να καλύψουν αρκετές από τις απώλειες του προηγούμενου διαστήματος. Σε διαφορετική περίπτωση, πολλά από τα ρολά, που ίσως κατέβουν ξανά, θα παραμείνουν κατεβασμένα για πάντα. Η αγορά δεν αντέχει νέο «άνοιξε – κλείσε». Αυτό το ενδεχόμενο θα είναι καταστροφικό και ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί είναι η διατήρηση των επιδημιολογικών δεδομένων στα σημερινά επίπεδα. Μόνο με την πιστή τήρηση των μέτρων από καταναλωτές και καταστηματάρχες μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Σε ό,τι αφορά στην πολιτεία, η λήψη αποφάσεων για ουσιαστική στήριξη του λιανεμπορίου με πραγματικά μέτρα, όπως το «κούρεμα» χρεών και η επιδότηση των επιχειρήσεων με ζεστό χρήμα, αποτελεί μονόδρομο. Τα ισχύοντα μέτρα δεν είναι τίποτα άλλο από «παυσίπονα στον καρκινοπαθή».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου