Χωρίς νέο δικαστικό μέγαρο ο Βόλος για μία ακόμη δεκαετία

χωρίς-νέο-δικαστικό-μέγαρο-ο-βόλος-για-782002

Του Γιώργου Λαμπράκη

Λιγότερο από δύο εβδομάδες χωρίζουν τους Βολιώτες από ένα ακόμη μεγαλοπρεπές ναυάγιο, σε ό,τι αφορά στις διεκδικήσεις της πόλης για την υλοποίηση σύγχρονων και λειτουργικών υποδομών. Στο τέλος του τρέχοντος μήνα μπαίνει και επίσημα ταφόπλακα στις ισχνές ελπίδες για την ανέγερση νέου δικαστικού μεγάρου, καθώς εκπνέει το τελεσίγραφο του υπουργού Δικαιοσύνης για την υποβολή υλοποιήσιμων προτάσεων, οι οποίες θα λάβουν το πράσινο φως για χρηματοδότηση από κονδύλια, που έχουν διασφαλιστεί για την ανέγερση νέων δικαστικών μεγάρων σε τουλάχιστον πέντε πόλεις της ελληνικής επικράτειας.

Ο Βόλος θα απουσιάζει από τον συγκεκριμένο σχεδιασμό, καθώς η πρόταση για το οικόπεδο της Στέγης Φιλοξενίας Ανηλίκων δεν προκρίθηκε, η δεύτερη πρόταση του Δήμου Βόλου για το οικόπεδο στην οδό Παρασκευοπούλου, κοντά στον περιφερειακό δρόμο, δεν έχει αξιολογηθεί καν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης και η πρόταση του Δικηγορικού Συλλόγου για την ανέγερση του νέου δικαστικού μεγάρου σε χώρο, που θα πληροί τις προϋποθέσεις κεντρικότητας, που θέτει το υπουργείο, δεν έχει ακόμη υποβληθεί.

Τα γεγονότα διαψεύδουν τις προθέσεις υπέρ της δημιουργίας κοινού μετώπου των τοπικών φορέων, όπως είχαν εκφραστεί στη σύσκεψη στο γραφείο του δημάρχου Βόλου στις 23 Δεκεμβρίου 2019. Επί της ουσίας δεν υπήρξε ποτέ ενιαίο μέτωπο, καθώς από τη πρώτη στιγμή είχαν εκφραστεί ενστάσεις και διαφωνίες ως προς την πρόταση για αξιοποίηση του οικοπέδου της Στέγης Φιλοξενίας Ανηλίκων στη Νέα Ιωνία.

Δεκατρείς μήνες μετά η πόλη βρίσκεται ξανά στο σημείο, όπου είχε βρεθεί το 2008, όταν ναυάγησε αντίστοιχη προσπάθεια, με υπουργό Δικαιοσύνης τον Σωτήρη Χατζηγάκη. Και τότε δεν υπήρξε ομοφωνία, καθώς ο Δικηγορικός Σύλλογος είχε ταχθεί υπέρ της αξιοποίησης του υφιστάμενου κτιρίου με τις όποιες βελτιώσεις απαιτούνταν και την επέκταση στον ίδιο οικοπεδικό χώρο. Η απόφαση ελήφθη τότε από τη Γενική Συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου και μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία. Χρόνια μετά ο Βόλος επιστρέφει στην ίδια αφετηρία, με τα σημερινά δεδομένα να προδιαγράφουν ότι πρέπει να περιμένουμε άλλο τόσο, μήπως και καταφέρουν οι τοπικοί φορείς να συμφωνήσουν σε κοινά αποδεκτό σχέδιο δράσης. Ας μην τρέφουμε, ωστόσο, αυταπάτες.

Ο Βόλος είναι η τελευταία μεγάλη πόλη της χώρας χωρίς σύγχρονο και λειτουργικό δικαστικό μέγαρο, επειδή κάθε φορά που επιχειρείται κοινή προσπάθεια διεκδίκησης για το νέο κτίριο, κάποιοι εκπρόσωποι φορέων αδιαφορούν, κάποιοι άλλοι υπεκφεύγουν και οι υπόλοιποι υπονομεύουν τον κοινό στόχο της πόλης για συντεχνιακούς λόγους. Επειδή, λοιπόν, ουδείς γνωρίζει πότε θα προκύψει η επόμενη χρηματοδοτική ευκαιρία για την κατασκευή νέου δικαστικού μεγάρου, όπως επίσης και αν θα έχουν συμφωνήσει μέχρι τότε οι τοπικοί μας εκπρόσωποι, ας φροντίσουμε στο μεταξύ για τη σωστή συντήρηση του υφιστάμενου κτιρίου, προτού πέσει στα κεφάλια δικαστών, δικηγορών και δικαστικών υπαλλήλων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου