Η τελευταία ευκαιρία πολλών εμπορικών επιχειρήσεων

η-τελευταία-ευκαιρία-πολλών-εμπορικώ-782834

Του Γιώργου Λαμπράκη

Για πολλούς εμπόρους του Βόλου η προοπτική επαναλειτουργίας των καταστημάτων τους από τη ερχόμενη Δευτέρα είναι ίσως η τελευταία τους ελπίδα για να αποφύγουν το λουκέτο. Οι άνθρωποι της αγοράς εύχονται με όλη τους τη δύναμη να επαληθευτούν οι προσδοκίες από τις χθεσινές τοποθετήσεις κυβερνητικών παραγόντων και η γενικότερη κινητικότητα ως προς το άνοιγμα των εμπορικών επιχειρήσεων μετά τις 4 Ιανουαρίου, που αποφασίστηκε αιφνιδιαστικά να κατεβάσουν για άλλη μία φορά ρολά τα καταστήματα.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μεθαύριο Παρασκευή, με βάση πάντα τα ισχύοντα επιδημιολογικά δεδομένα. Αν η εικόνα της πανδημίας παραμείνει στα σημερινά επίπεδα, η αγορά θα ανοίξει. Αν μέχρι μεθαύριο Παρασκευή αρχίσουν να αυξάνονται τα ημερήσια κρούσματα, τα δεδομένα θα αλλάξουν. Προς το παρόν πάντως, φαίνεται ότι οδεύουμε προς το άνοιγμα της αγοράς και μάλιστα με τη διαδικασία click in shop για συγκεκριμένους εμπορικούς κλάδους, όπως η ένδυση και η υπόδηση.

Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο η σημερινή κατάσταση με τις εμπορικές επιχειρήσεις να παραμένουν κλειστές, ενώ άρχισαν οι χειμερινές εκπτώσεις, ούτε είναι δυνατό να λειτουργήσει το σύστημα των εκπτώσεων χωρίς τη φυσική παρουσία των καταναλωτών στα εμπορικά καταστήματα. Οι έμποροι ζητούν εδώ και καιρό να ανοίξει η αγορά με όρους και περιορισμούς, έτσι ώστε να κινηθεί και πάλι η πραγματική οικονομία, χωρίς το εμπόριο να γίνεται μέρος του προβλήματος της πανδημίας.

Η δυναμική της αγοράς κατά την περίοδο των εορτών, που οι εμπορικές επιχειρήσεις λειτούργησαν με τη μέθοδο του click away, ήταν σημαντική και έδειξε ότι ακόμη και με μέτρα περιορισμού, σε ό,τι αφορά στην πρόσβαση των καταναλωτών στα εμπορικά καταστήματα, μπορεί να τονωθεί ο συνολικός τζίρος του πιο δυναμικού τομέα της πραγματικής οικονομίας. Αρκεί να του επιτρέψουν να δουλέψει.

Με την αγορά κλειστή και την κυβέρνηση να λαμβάνει αιφνιδιαστικές αποφάσεις στον πανικό της να μην ξεφύγει η κατάσταση με την πανδημία, το μόνο σίγουρο είναι πως θα οδηγηθούν στον αφανισμό ακόμη και οι βιώσιμες επιχειρήσεις. Η μικρή οικογενειακή επιχείρηση λειτουργούσε με υπευθυνότητα απέναντι στα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού. Παρ’ όλα αυτά, αντιμετωπίστηκε και συνεχίζει να αντιμετωπίζεται από την κεντρική εξουσία ως το εύκολο θύμα, μόλις αρχίζουν να διατυπώνονται οι πρώτες ανησυχίες για έξαρση των κρουσμάτων.

Το οικονομικό πλήγμα, που έχουν υποστεί οι έμποροι, είναι τεράστιο και δεν είναι δυνατό να καλυφθούν οι απώλειες, που υπέστησαν το 2020, με το «πάγωμα» των φορολογικών τους υποχρεώσεων, τη μείωση των ενοικίων και την επιστρεπτέα προκαταβολή. Θα πρέπει είτε να τους επιτρέψουν να δουλέψουν, είτε να αποφασίσουν τη διαγραφή των χρεών τους. Ο τρίτος δρόμος είναι τα μαζικά λουκέτα στην αγορά και οι συνέπειες στην οικονομία και το μέλλον της κυβέρνησης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου