Ασφαλής οδικός χάρτης για να πάρουμε πίσω τις ζωές μας

ασφαλής-οδικός-χάρτης-για-να-πάρουμε-π-784786

Η επιστροφή στη νέα κανονικότητα θα γίνει σε δόσεις και μπορεί να αρχίσει υπό προϋποθέσεις τους επόμενους μήνες. Καθοριστικός θα είναι ο ρόλος, που θα διαδραματίσει το εμβόλιο.

Του Γιώργου Λαμπράκη

Η περασμένη χρόνια, η πιο δύσκολη στη ζωή πολλών εξ ημών, μας γέμισε με στενοχώρια, πόνο και αγωνία για το αύριο. Καθώς βρισκόμαστε στις πρώτες ημέρες του 2021 και εξακολουθούμε να κουβαλάμε το μεγάλο συναισθηματικό και ψυχολογικό φορτίο του περασμένου έτους, αισθανόμαστε έντονη την επιθυμία να απαλλαγούμε από το φορτίο. Ωστόσο, φαίνεται πως θα γίνει σε δόσεις, καθώς τα πάντα θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθούν οι φάσεις του εμβολιαστικού προγράμματος, πόσες φορές ακόμη θα επιβληθούν νέα lockdowns και πότε θα επανέλθουν μόνιμα στην κανονικότητα όλοι οι κλάδοι της οικονομίας.

Πότε θα επιστρέψουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς, κερδίζοντας και πάλι τις ζωές μας, πότε θα αρχίσουμε να αγκαλιάζουμε τους αγαπημένους μας χωρίς τον φόβο μήπως κολλήσουμε ή μεταδώσουμε τον ιό, πότε τα σπίτια μας θα πάψουν να αποτελούν τις προσωπικές μας φυλακές και θα ξαναγίνουν χώροι, όπου οι οικογένειες και οι παρέες θα βρίσκονται χωρίς περιορισμούς ως προς τον αριθμό των ατόμων και χωρίς να αγωνιούν για την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Η επιστροφή στη νέα κανονικότητα θα γίνει σε δόσεις και μπορεί να αρχίσει υπό προϋποθέσεις τους επόμενους μήνες. Καθοριστικός θα είναι ο ρόλος, που θα διαδραματίσει το εμβόλιο. Οι τρεις εταιρείες, που έχουν ολοκληρώσει τις κλινικές δοκιμές για τα εμβόλια και έχουν λάβει τις σχετικές μειοδοτήσεις, αναμένεται να καλύψουν τις ευάλωτες ομάδες αρχικά και ταυτόχρονα θα εξακολουθήσουν να είναι σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα. Με βάση το πλάνο παραγωγής εμβολίων και το ποσοστό παραγγελιών, ίσως χρειαστεί να φτάσουμε μέχρι τα τέλη Μαρτίου για να παραχθεί ο αναγκαίος αριθμός δόσεων, έτσι ώστε να μπορέσουν να εμβολιαστούν όλοι οι εργαζόμενοι στον κλάδο της υγείας και η πληθυσμιακή ομάδα, που υπερβαίνει τα 65 έτη.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, φαίνεται πιο πιθανό οι περιορισμοί να αρχίσουν να μειώνονται από τον Μάιο ή ακόμη και τον Ιούνιο και όχι από τον Απρίλιο, όπως μέχρι τώρα υπολογιζόταν. Η εκτίμηση ενισχύεται και από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επαναφέρει τα αυστηρά μέτρα του lockdown της 7ης Νοεμβρίου, αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά. Από τη μία η διατήρηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των ημερήσιων θανάτων σε υψηλά επιπεδα, από την άλλη ο αργός ρυθμός, με τον οποίο γίνονται τα εμβόλια στη χώρα μας, ανάγκασαν την κυβέρνηση στο πισωγύρισμα.

Ο δρόμος προς τον εμβολιασμό θα είναι μακρύς, αφού ο μαζικός εμβολιασμός, δηλαδή η δεύτερη φάση, αναμένεται να αρχίσει τον Φεβρουάριο και να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Πρώτοι στη σειρά είναι όλοι οι ηλικιωμένοι 70 ετών. Υπολογίζεται πως ο στόχος των ειδικών και της κυβέρνησης, δηλαδή ο εμβολιασμός του 60% με 70% του πληθυσμού, θα έχει επιτευχθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου, καθώς έχει προγραμματιστεί ο εμβολιασμός 2 εκατομμύριων πολιτών τον μήνα.

Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, αρχίζει και η σταδιακή αποκατάσταση των κλάδων της πραγματικής οικονομίας, που η ζημιά είναι μεγάλη, ειδικά για τις χιλιάδες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές από τις αρχές Νοεμβρίου. Η ελληνική οικονομία αναμένεται να επιστρέψει στα επίπεδα του 2019 μετά από δύο με τρία χρόνια. Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προετοιμάζουν τον οδικό χάρτη σε φάσεις, οι οποίες συνδέονται με την πορεία της υγειονομικής κρίσης. Οπως εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη του οικονομικού επιτελείου, μέχρι τον Απρίλιο τα πάντα θα κινούνται στους ρυθμούς των περιοριστικών μέτρων και κατά συνέπεια θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται τα οικονομικά μέτρα στήριξης, που ήδη ισχύουν, για όσο χρειαστεί. Αυτή είναι τουλάχιστον η ξεκάθαρη δέσμευση και του πρωθυπουργού.

Υπενθυμίζεται πως για το 2021 έχει προϋπολογιστεί ποσό στήριξης της πραγματικής οικονομίας τουλάχιστον 7,5 δισ. ευρώ, ενώ το συνολικό ύψος των μέτρων, που έχουν ήδη υλοποιηθεί και αναμένεται να υλοποιηθούν μέχρι το καλοκαίρι, υπολογίζεται στα 31,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 24 δισ. ευρώ αφορούν στην περασμένη χρονιά. Παράλληλα, θα αρχίσουν να υλοποιούνται τα έργα και οι μεταρρυθμίσεις, που έχουν σχεδιαστεί για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων. Από τον Απρίλιο και μετά, που εκτιμάται πως θα σημειωθεί σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, θα αρχίσει να υλοποιείται ο σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα της πανδημίας, με μέτρα ενίσχυσης όσων επλήγησαν από την κρίση.

Είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος επιστροφής στην κανονικότητα. Χωρίς να παραμείνουν πίσω όσοι υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες από τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης. Χωρίς να παραμείνουν απροστάτευτοι οι κλάδοι της πραγματικής οικονομίας, που συνεισφέρουν καθοριστικά στο ΑΕΠ της χώρας, όπως ο τουρισμός και ο επισιτισμός. Χωρίς να ξεχαστούν οι υποσχέσεις για περαιτέρω ενίσχυση του συστήματος υγείας.

Ας μην παραβλέπουμε τον κίνδυνο επανάκαμψης της πανδημίας, μέχρι να επιτευχθεί ο εθνικός στόχος για τον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού. Ο σχεδιασμός για θωράκιση των δημόσιων δομών υγείας πρέπει να παραμείνει στο επίκεντρο και για έναν επιπλέον λόγο. Οι παραγγελίες των εκατομμυρίων δόσεων των εγκεκριμένων εμβολίων δεν είναι σίγουρο ότι θα υλοποιηθούν, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, καθώς καθυστερεί η αδειόδοτηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων των εμβολίων των άλλων δύο εταιρειών, που έχουν ολοκληρώσει τις σχετικές διαδικασίες. Κατά συνέπεια, ασφαλής οδικός χάρτης για την οριστική έξοδο από την κρίση προϋποθέτει αφενός την ενίσχυση της οικονομίας με μέτρα και παρεμβάσεις ουσίας, αφετέρου την ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας με προσωπικό και μέσα, μέχρι να βεβαιωθούμε ότι ο εμβολιαστικός προγραμματισμός μπορεί να εγγυηθεί το τέλος του εφιάλτη του κορονοϊού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου