Η σημασία της ατομικής ευθύνης στο ζήτημα του εμβολιασμού

η-σημασία-της-ατομικής-ευθύνης-στο-ζήτ-785872

Του Γιώργου Λαμπράκη

Το σχέδιο «Ελευθερία» άρχισε από χθες και στο Νοσοκομείο Βόλου, που έλαβε τελευταίο από όλα τα αντίστοιχα της Θεσσαλίας τις πρώτες δόσεις του πολυπόθητου εμβολίου κατά του κορονοϊού. Ο εμβολιασμός των πρώτων υγειονομικών είναι επιτέλους γεγονός, ενώ ευχή όλων είναι να συνεχιστεί απρόσκοπτα η αποστολή των επόμενων παρτίδων του εμβολίου, ώστε να ολοκληρωθεί το επόμενο 15ήμερο ο προγραμματισμός για την εμβολιαστική κάλυψη των εργαζομένων στο Νοσοκομείο και στη συνέχεια να πάρουν σειρά και οι πολίτες.

Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το ποσοστό των εργαζομένων στο Αχιλλοπούλειο, που εξακολουθούν να μην επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο, αγγίζει το 60%, ενώ μεταξύ των γιατρών το αντίστοιχο ποσοστό ξεπερνά το 30%, με ό,τι αυτό σημαίνει για τον κίνδυνο μόλυνσης από τον κορονοϊό των υγειονομικών πρώτης γραμμής, σε περίπτωση που επαληθευτούν οι εκτιμήσεις των ειδικών για το τρίτο και πιο επιθετικό κύμα της πανδημίας. Οσοι έκαναν χθες πρώτοι το εμβόλιο, δήλωσαν ότι αισθάνονται περίφημα και προέτρεψαν τους διστακτικούς συναδέλφους τους να ξεπεράσουν τις επιφυλάξεις τους και να θωρακίσουν τον εαυτό τους και τους γύρω τους.

Τα επόμενα 24ωρα θα είναι καθοριστικά ως προς το ζήτημα με τους υγειονομικούς και λοιπούς εργαζομένους στο Νοσοκομείο Βόλου, που συνεχίζουν να απέχουν από την εμβολιαστική διαδικασία. Από τη δική τους στάση θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η αντίστοιχη των πολιτών, που διατηρούν επιφυλάξεις και αρνούνται, προς το παρόν τουλάχιστον, να εμβολιαστούν. Αν διατηρηθούν τα σημερινά ποσοστά όσων δεν επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο, ο στόχος για την κάλυψη του 70% του πληθυσμού, έτσι ώστε να κτιστεί το περίφημο τείχος ανοσίας, δεν πρόκειται να επιτευχθεί. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ο ιός θα συνεχίσει να καθορίζει τις ζωές μας και να διαμορφώνει την καθημερινότητά μας, ανάλογα με τις εξάρσεις των κρουσμάτων.

Οι υγειονομικοί πρέπει να δώσουν πρώτοι το παράδειγμα, για να τους ακολουθήσουν οι εκπαιδευτικοί, που από μεθαύριο Δευτέρα επιστρέφουν στα σχολεία με τον φόβο της μετάδοσης του ιού. Ο ένας μετά τον άλλον οι κλάδοι των εργαζομένων πρέπει να συμβάλλουν στην εθνική προσπάθεια για την υγειονομική θωράκιση της κοινωνίας και τον τερματισμό της κρίσης, που βιώνει και η χώρα μας σχεδόν έναν χρόνο. Το οφείλουμε στους πλέον ευάλωτους, που αγωνιούν για τον δικό τους εμβολιασμό και έχουν κλειστεί στα σπίτια τους, αναμένοντας την έναρξη της σχετικής διαδικασίας. Το οφείλουμε στις νεότερες γενιές, που ναι μεν κινδυνεύουν λιγότερο από την πανδημία, ωστόσο υφίστανται τις δυσάρεστες συνέπειες των περιοριστικών μέτρων και των απαγορεύσεων, που έχουν κάνει άνω κάτω τη ζωή τους.

Το σχέδιο «Ελευθερία», πέρα από εθνικός στόχος, είναι και ατομική υπόθεση του καθενός. Οπως ήταν και παραμένει το ζήτημα της ατομικής ευθύνης απέναντι στη διασπορά του κορονοϊού. Σε αυτό το ζήτημα δεν τα πήγαμε και τόσο καλά. Ας μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη τώρα, που η επιστήμη εξασφάλισε στην ανθρωπότητα το «όπλο» για τον τερματισμό της υγειονομικής κρίσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου